3 vuistregels voor architectuurfotografie
Tjonge jonge, de eerste Webinar Architectuurfotografie (zondag 24 januari) was ‘n daverend succes met maar liefst 172 deelnemers! Als fervent architectuurfotograaf ben ik dan ook aangenaam verrast door zoveel belangstelling voor dit bijzondere onderwerp! Tijdens de Webinar werd de vraag gesteld wat de valkuilen zijn voor beginnende architectuurfotografen.
Dat was voor mij een aanleiding om dit blog te schrijven over drie belangrijke vuistregels waarmee je voorkomt dat je in valkuilen belandt. En ik ken ze maar al te goed want ik spreek uit ervaring! Maar goed, laat ik met de eerste en misschien wel belangrijkste beginnen, namelijk geduld. Dat is sowieso een aspect wat in onze jachtige samenleving niet meer vanzelfsprekend is maar wat jij je wel eigen moet maken om een goede architectuurfotograaf te worden.
1. Geduld
Architectuurfotografie is het domein van het statief, dus slow shooting. Maar voordat je überhaupt gaat fotograferen zul je tijd moeten besteden aan voorbereiding. Wat is het voor een gebouw, wat voor functie heeft het, wie is de architect ervan en in welke omgeving staat het? Kan ik er vrij omheen lopen of staat het in een bebouwde omgeving? Op welk tijdstip van de dag heb ik het ideale licht om de foto te maken zoals ik die in m’n hoofd heb? Als je hier geen klare antwoorden op kunt geven zul je ook nooit onderscheidende architectuurfoto’s maken.
2. Observeren
Leer te observeren en waar te nemen, ontwikkel een instinct om visuele aspecten in een andere context te zien, probeer je verwondering over te brengen in beelden en op deze manier een verhaal te vertellen. Als je deze kunst verstaat kun je van de meest alledaagse onderwerpen spectaculaire foto’s met bezieling maken maar wanneer je daar niet de tijd voor neemt kom je nooit verder dan een middelmatig gehalte architectuurfoto’s. Het is de vraag hoe hoog jij de lat voor jezelf wilt leggen. Ook dit is een kwestie van geduld dus kom ik weer terug op punt 1.
3. Licht
In architectuurfotografie draait alles om licht, bestaand licht wel te verstaan want architectonische onderwerpen kun je doorgaans niet uitlichten. Een van mijn favoriete statements is “Taylor the light to your subject” ofwel gebruik het licht op een manier zoals jij dat wilt. En het juiste licht kan jouw foto boven de mainstream uittillen. Welk licht dat is hangt helemaal af van jouw concept. Wanneer je licht leert begrijpen maak je de juiste keuzes qua tijdstip en invalshoek. Dat kan een daybreak zijn, twilight, een zonsondergang of een zonnige dag met fraaie wolken.
Studieobject
Er is geen betere manier om je het licht in de architectuur eigen te maken dan met een studieobject: Zoek in je omgeving een gebouw dat tot jouw verbeelding spreekt en stel jezelf ten doel om daar zoveel mogelijk foto’s van te maken, telkens op een ander tijdstip met verschillend licht en gebruik zoveel mogelijk verschillende invalshoeken. Neem er vooral de tijd voor en wees gedisciplineerd en kritisch naar jezelf. Je zult zien wat een schat aan ervaring je met zo’n project op doet dat je kunt gebruiken om in de toekomst absolute top architectuurfoto’s te schieten!
Hier zie je enkele foto’s van mijn Port House Antwerpen portfolio. Binnen tijdsbestek van anderhalf jaar heb ik er 25 shoots gedaan en heb ik fotogenieke gebouw vanuit 28 verschillende invalshoeken gefotografeerd, telkens op een ander tijdstip, onder verschillende weersomstandigheden en licht.
Reacties