Urban Fotografie

  • Vandaag ga je laten zien dat je de belangrijkste onderdelen van de fotografie beheerst;
  • Compositie
  • Sluitertijd S-stand met beweging en bevriezen
  • Diafragma, A-stand, variatie in scherptediepte in je foto
  • Manuele stand, kies je eigen diafragma en sluitertijd
  • Licht meten / bracketing, handmatig scherp stellen.

Je krijgt vandaag 3 opdrachten die je allemaal gaat uitvoeren met een of meerdere van bovenstaande onderdelen.

Landschaftspark Duisburg-Nord
Emscherstraße 71, 47137 Duisburg

    • Groep A Starttijd 10.15 uur
    • Groep B Starttijd 10.35 uur

Uitleg BRACKETING (is vrijblijvend)

    • Starttijd 11:30 uur

De opdrachten lees je eerst door. Je kan deze opdrachten op elke locatie maken en je bent vrij wanneer je welke opdracht gaat vervullen.

Bij alle opdrachten neem je ruim de tijd voor een goede compositie. Aan jou de taak om dit oude / nieuwe gebied zo te fotograferen dat je aan de ene kant de vergankelijkheid kunt laten zien, wat blijft er achter wanneer de mens zijn infrastructuur verlaat. De andere kant, het opnieuw in gebruik nemen van een oud industriegebied, biedt ook heel veel uitdaging.

Je gaat de opdrachten zelfstandig uitvoeren. Op de aangegeven verzamelpunten kan je jouw resultaten laten zien en als je nog vragen hebt kan je deze stellen. Je kan zelf bepalen waar en wanneer je gaat lunchen.

Wat is Urban Fotografie?
Urbex-fotografie / Urban-fotografie is afgeleid van Urban Exploring. Bij urban fotografie worden foto’s gemaakt in en rondom verlaten gebouwen, fabrieken, huizen. Een urban fotograaf wil de verlatenheid op de foto vast leggen, waardoor je een bepaalde sfeer creeert op de foto. Een steeds populairder wordende tak is Urban Living fotografie waarbij oud en nieuw samen gaan industrieel, retro en hergebruik in één, dat is Urban Living. De trend urban komt ook voort uit de gedachte achter het voortbewegen vanuit de natuur naar de stad. Je steeds meer groen in, op er rondom de gebouwen. 

“Take nothing but pictures, leave nothing but footprints”

Opdracht - Vergankelijkheid

Vergankelijk – Bijvoeglijk naamwoord 1. niet blijvend, onderhevig aan verval ♢ Hun werk is vluchtig, vergankelijk, niets meer dan een momentopname. uitspraak: ver-gan-ke-lijk 1. wat niet lang goed blijft 2. wat voorbij gaat, tijdelijk is, ons leven is vergankelijk 

  • Bedenk wat je in beeld wil brengen en hoe je dat in beeld wil brengen
  • Maak een goede compositie en neem daar echt de tijd voor.
  • Kies in welke stand je gaat fotograferen
  • Met een testfoto zodat je kan zien of de plek waar je staat goed is en je of je instellingen al in de richting komen.

TIP! Maak per onderwerp dat je fotografeert minimaal 5 foto’s met een net iets andere composities en instellingen.

Deze opdracht kan je de hele dag door en meerdere malen doen om tot een top foto te komen.

Doel van vandaag is in elk geval 1 foto waarin duidelijk de vergangkelijkheid te zien is en die ook de WOW factor heeft.

Opdracht - Licht in de duisternis

Fotografie betekent letterlijk; Schrijven met licht. Met duisternis wordt bedoeld het ontbreken van zichtbaar licht. (Als je het niet ziet kan het er nog wel zijn) Er zijn meerdere gradaties van duisternis, afhankelijk van de hoeveelheid lichtuitstraling van straatverliching, sierverlichting, reclameverlichting e.d. 

Bij deze opdracht ga je aan de slag met Bracketing. 

Zoek een plek op waar waarbij er een groot contrast is tussen licht en donker. Dit is dus een plek met moeilijke lichtomstandigheden, zoals tegenlicht of als je in je camera ziet dat er veel overbelichte en onderbelichte delen zijn. 

Zet je camera op statief en maak een goede compositie waarbij het verschil tussen licht en donker nog duidelijk te zien is. 

Pas nu bracketing toe een maak 3 of meerdere belichtingen zodat je thuis de perfecte foto kan maken. 

Tip! Maak ik de M-stand een foto met een goede belichting. Dan maak je een foto met 1 of 2 stops onderbelicht en daarna overbelicht. Je hebt nu verschillende belichtingen van hetzelde kader en beeld.

Opdracht - Drieluik

Een drieluik kan je gebruiken om een verhaal te vertellen over urban fotografie, deze dag, over de mensen waarmee je op pad bent etc..

Met een foto kun je een verhaal vertellen. Door een drieluik te maken, kun je dat verhaal verder uitbreiden. Drie foto’s samen versterken elkaar vaak en vertellen een uitgebreid en soms ook een ander verhaal dan één foto.

Het is een sterke tool voor storytelling in je foto’s.

  • Hou bij alle foto’s die je vandaag maakt ook in gedachte dat je een drieluik gaat maken.
  • Ga op zoek naar een verhaal dat je in drie foto’s kunt vertellen.
  • Dat betekent dat je iets anders moet kijken dan wanneer je ‘slechts’ één foto zou maken. Kijk naar oorzaak en gevolg, maar ook naar dingen die esthetisch mooi bij elkaar passen. Probeer overeenkomsten te zoeken. Denk aan kleur en vorm.
  • Combineer een groothoekfoto met een close-up door de brandpuntsafstand af te wisselen.
  • Heb je drie foto’s die samen een prachtig verhaal vertellen, maar is de één in liggende oriëntatie genomen en het andere portret (staand)? Dan zijn ze moeilijker te combineren.
  • Zoek dus niet zomaar een aantal foto’s bij elkaar, maar maak ze met het idee om ze samen te gebruiken. De foto’s zullen associaties oproepen en dus een verhaal vertellen. Jij kiest wat dat verhaal vandaag is.

Huiswerk - Foto's

Plaats jouw gemaakte foto’s van vandaag in de juiste map op de website. (bij jouw lesdag)

  • Plaats tenminste 1 foto per opdracht en voor je drie luik het liefst 3 foto’s samengevoegd tot 1 beeld.
  • Je gaat van jouw gemaakte bracketing foto’s een HDR foto maken voor de opdracht licht in de duisternis
    Check dit voor een proefversie (https://www.fotoclub.nl/8-hdr-fotografie-software-pakketten-op-een-rij/)
  • Heb je nog leuke foto’s van medecursisten dan is het leuk als je deze ook upload.
  • Heb je een vraag over fotografie of over de fotobewerkingsprogramma’s dan kan je jouw vraag stellen in de Fotografie Vraagbaak https://www.fotoclub.nl/forums/forum/fotografie-vraagbaak/Â