Review Topaz DeNoise AI versie 3.3.4
Denoise AI van software-ontwikkelaar Topaz kan beter onderscheid maken tussen ruis en details omdat er gebruik is gemaakt van kunstmatige intelligentie. Ik worstel al tijden met ruis in mijn avond- en nachtopnames en probeerde de gratis trial versie van 30 dagen uit. Inmiddels gebruik ik al een tijdje een aangeschafte versie, als onderdeel van de Topaz bundel met daarin naast Topaz Denoise AI: GigaPixel AI, Sharpen AI, Mask AI en Topaz Studio 2 .
JPEGtoRAW zat ook in de bundel, maar dat werkt sinds een tijdje niet meer en het wordt ook niet meer gesupport. Het maakt nu onderdeel uit van GigaPixel AI.
Topaz Denoise AI gratis uitproberen?
Ruisonderdrukking inruilen voor details
Ik heb in de loop der jaren heel wat ruisonderdrukkers uitgeprobeerd. Ik heb externe apps, Photoshop/Lightroom-plug-ins gebruikt en ik heb de bedieningselementen voor ruisonderdrukking gebruikt die zijn ingebouwd in Photoshop en Lightroom.
Ze werken allemaal tot op zekere hoogte, maar het eindigt er altijd mee dat je ruisonderdrukking inruilt voor details. Ik heb nog nooit een tool voor ruisonderdrukking gevonden dat geen vrij grote compromissen had. Verhoog de ruisonderdrukking en details lijden eronder. Bewaar de details en de ruisonderdrukking is niet effectief. Velen van jullie zullen het verhaal kennen. Na een aantal gedetailleerde tests kon ik al vaststellen dat Topaz DeNoise AI beter werkt dan vergelijkbare software die ik ooit heb geprobeerd.
Dit betekent nogal wat… Je kunt nu overal fotograferen bij elk licht! Geweldige ruisonderdrukking is als een lensupgrade; je kunt resultaten van veel hogere kwaliteit krijgen als je snelle actiefoto’s, nachtfoto’s of elke andere situatie maakt waarvoor een hoge ISO-waarde vereist is. Ik gebruik DeNoise AI regelmatig om me te helpen in elke situatie een pixel-perfecte foto te maken. Met name bij binnensituaties tijdens concerten of uitvaarten, waarbij absoluut niet geflitst mag worden en je dus aangewezen bent op zeer hoge iso-waardes, biedt Topaz DeNoise absoluut uitkomst.
Upgrade naar versie 3.3.4
Ik werkte met versie 3.03. Momenteel is er een nieuwe versie van Topaz DeNoise aanwezig, namelijk versie 3.3.4. Echter, omvatte mijn huidige licentie deze update niet. Om de nieuwste versie te kunnen downloaden zou ik de compleet nieuwe applicatie a 79,99 dollar moeten aanschaffen. Beetje merkwaardig, zeker omdat je absoluut niet kunt overzien wat deze updates aan nuttig- en bruikbaarheid zouden kunnen bijdragen.
Ik meldde mijn probleem bij de helpdesk van Topaz en kreeg al na een paar uur antwoord. Hoewel mijn huidige versie voor altijd kan gebruiken, moet ik een upgradelicentie kopen (voor 49 dollar) als ik nog een jaar upgrades wil. Op de Prijzen van Topaz Labs pagina kun je meer informatie bekijken over de prijzen. Als je je aanmeldt met je account, kun je de upgradelicentiestatus van al je producten zien. Dat gezegd hebbende, heeft de support-medewerker echter meteen mijn DeNoise-upgradelicentie verlengd tot eind november, zodat ik gratis kon upgraden naar versie 3.3.4.
Kunstmatige intelligentie (AI)
Via eindeloos veel voorbeeldfoto’s heeft Topaz tijdens de ontwikkeling geleerd om het onderscheid tussen ruis en details te maken. Sinds versie 3.3 worden nu ook RAW-bestanden ondersteund. Het “Raw Noise” AI-model kan nu de extra sensorinformatie in onbewerkte bestanden benutten voor nog betere resultaten. Zonder ruwe informatie zou het onmogelijk zijn zoveel details terug te halen uit de ruis.
In mijn nieuwe 3.3.4 versie kan ik nu uit vier AI-modellen de beste optie voor de desbetreffende foto kiezen:
- Standard (voorheen DeNoise AI): goed afgeronde ruisonderdrukking en detailbehoud;
- Clear (voorheen AI Clear): voor gladde oppervlakken zoals bloemblaadjes, huid en water;
- Low Light: voor uitdagende lichtomstandigheden met veel ruis;
- Severe noise: voor overmatige ruis bij opnamen met een zeer hoge ISO-waarde.
Je kunt de ruisvrije uitvoer vervolgens opslaan als een DNG-Raw-bestand voor normale verwerking in Lightroom of Camera Raw. Het zijn wel zeer intensieve berekeningen die moeten worden gemaakt om de ruis te verwijderen, echt snel gaat het allemaal niet. Het resultaat is daarentegen echt verbluffend.
Hoe het werkt
Je kiest allereerst het AI-model dat het best past bij de ruizige foto die je wilt bewerken. En als je een RAW-bestand hebt geopend klik je als vijfde mogelijkheid de RAW-optie aan. Met behulp van de ‘Compare-‘knop kun je de resultaten van de verschillende AI-modellen meteen in de verschillende preview-schermpjes zien.
Daaronder staan nog vier instellingen, die wat naam en werking betreft overeenkomen met wat je in de meeste software aantreft, namelijk:
- De hoeveelheid ruisonderdrukking;
- Het verhogen van de scherpte;
- Het behoud van details. Het kiezen voor meer behoud van details brengt de ruis ook weer een beetje terug;
- Het verwijderen van kleurruis (color noise reduction).
Met de knop Auto kan je Topaz een voorstel laten doen voor de beste instellingen. Na verschillende testen ben ik er achter gekomen dat dit een goed uitgangspunt is. Vanaf dat voorstel beoordeel ik het resultaat en pas het naar behoefte aan met behulp van de vier schuifknoppen hierboven. Wat de software niet uit zichzelf doet is het bepalen of het een low light situatie betreft. Oftewel heb je onder zeer slechte lichtomstandigheden gewerkt.
Maar in versie 3.3.4 heb je nu zelfs meer mogelijkheden, waaronder Clear, Severe Noise en Raw, met daarbij de Comparison View zodat je meteen kunt zien welke optie het beste resultaat geeft.
Ook de mogelijkheid om het scherm in tweeën te delen (split view) is er nog, waardoor je goed zicht hebt op het voor en na-effect. De side-by-side view is ook toegevoegd, die twee keer hetzelfde stukje uit een afbeelding laat zien (ervoor en erna). Belangrijk om te melden is nog de auto update preview. Bijna iedere aanpassing die je doet wordt per direct uitgevoerd. En dat kost tijd. Beter is om die preview uit te zetten en alleen op update te klikken wanneer je het resultaat wilt zien. Dat scheelt een hoop wachttijd.
Vervolgens worden je foto’s door de software geanalyseerd, waarbij pixels die naast elkaar liggen worden vergeleken. Als er een afwijkende pixel te midden van heel veel blauwe of zwarte pixels gevonden wordt, dan gaat het programma er vanuit dat dit niet klopt.
De pixel wordt zwart of blauw gemaakt. Daarmee wordt de kleur egaler. En hoe sterker je het effect zet, hoe egaler het resultaat. Door het intelligente algoritme, blijft het eindresultaat toch redelijk scherp, daar waar de software geen of weinig ruis heeft gezien. Als je de schuifregelaars in DeNoise AI agressief gebruikt, verlies je wat details, voeg je wat halo’s toe, of verhoog je de scherpte in een dusdanige mate dat je een micro-beeldonderbreking ziet.
Ik hoef de schuifregelaars niet vaak te verschuiven, omdat ik met behulp van de functie voor gesplitst scherm en het beeld met een vergroting van 400 procent goed kon zien en gemakkelijk een instelling kon vinden waarbij de beeldkorrel (ruis) onzichtbaar werd gemaakt zonder dat ik details verloor.
De ‘auto’ switch schuif ik wel vaak naar rechts zodat ik optimaal gebruik maak van de AI-functionaliteit. Elke foto is echter anders en je aanpassingen variëren dan ook van afbeelding tot afbeelding. Vaak werkt de automatische functie goed, maar het is ook snel en gemakkelijk om wijzigingen aan te brengen en meteen de resultaten te zien.
Sterrenfotografie en ruis
De meeste van mijn foto’s zijn bij weinig licht geschoten, aangezien ik bijna al mijn vogelfotografie doe rond zonsopgang en zonsondergang. Werken bij weinig licht en bij hoge ISO-waarden zijn een uitnodiging tot ruis. Ik doe ook weleens aan nachtfotografie, waarbij ik de Melkweg probeer vast te leggen. Toen ik naar die afbeeldingen keek, merkte ik opnieuw dat DeNoise AI de ruis aanzienlijk verminderde zonder zichtbare verslechtering van details. Je kunt hieronder zien hoe de lucht wordt opgeruimd in deze vergroting zonder de sterren te beschadigen.
Het is misschien moeilijk om de verbetering in deze voorbeelden te zien, omdat ik beperkt ben tot kleine gecomprimeerde bestanden om te uploaden, maar je kunt grote voorbeelden downloaden op de Topaz-site.
Wat ik goed vind
- Zeer effectief bij het verminderen van ruis zonder details te verliezen;
- Makkelijk te gebruiken: je kunt in (bijna) realtime aanpassen om de gewenste resultaten te krijgen;
- Redelijk geprijsd, vooral met introductiekorting;
- Gebruik als een zelfstandige app of Photoshop /Lightroom-plug-in;
- Soms lijkt het zelfs meer dan het origineel!
- De resultaten zijn heel bijzonder op de gedeeltes van de foto die goed ruisvrij worden gemaakt. Luchten bijvoorbeeld worden heel mooi behandeld, maar daar is natuurlijk ook geen detail;
- Een groot gedeelte van de ruis wordt weggehaald zonder de scherpte echt aan te tasten, behalve op sommige plekken;
- Camerasensoren worden steeds beter, maar er was geen enkel beeld dat ik door DeNoise AI haalde dat niet verbeterd was, zelfs niet bij het inspecteren van het beeld bij sterke vergrotingen;
- De laatste update (versie 3.3.4) heeft weer voor flinke verbeteringen en toevoegingen gezorgd, waaronder de comparison view en de clear, severe noise en raw AI-modellen. Dit zijn zeer bruikbare en welkome verbeteringen, waar ik veel gebruik van maak.
Wat beter zou kunnen
- De verwerking kan traag zijn: tot een minuut of langer bij grote RAW- bestanden;
- Het elimineren van ruis werkt in principe uitstekend, maar er zijn soms beeldpartijen die minder goed lukken. Vooral heel donkere gedeeltes bevatten kennelijk te weinig informatie voor de berekeningen of beeldherkenning waardoor er veel ruis is;
- Lelijk is dat dan vooral wanneer direkt daarnaast de foto helemaal vrij van ruis is;
- Ook randen van fijne details blijven soms wat wollig, want er blijft ook bij dit programma een relatie tussen ruisverwijdering en scherpte;
- Het programma is nog steeds alleen in het Engels beschikbaar, wat voor sommige mensen lastig kan zijn;
- Topaz Denoise AI krijgt vaak updates, wat natuurlijk goed is omdat er nog ontwikkeling in de software zit. Toch begint dit te irriteren wanneer je het programma vaak gebruikt. Gelukkig staat het je vrij om de updates te negeren;
- De update van 3.03 naar 3.3.4 voor de prijs van 49 dollar vond ik aan de hoge kant. Ik kreeg hem nu gratis maar had het geld ervoor over gehad als ik ervoor het moeten betalen.
Conclusie
Als je ook een fotograaf bent die voortdurend tegen ruis aan het vechten is, raad ik je aan de gratis proefversie van DeNoise AI eens te proberen. Geen enkele tool voor ruisonderdrukking is 100 procent effectief, maar deze komt wel erg dicht in de buurt. Ik ben niet snel onder de indruk en deze ruisoplossing maakte indruk. Ik heb DeNoise AI zowel geprobeerd als zelfstandige app en binnen Photoshop als een plug-in. De resultaten waren zoals verwacht identiek.
Topaz biedt een gratis proefversie van 30 dagen van de software, zodat je zelf kunt oordelen. De adviesprijs is 79 dollar. Ik vind dat Topaz DeNoise AI een belangrijke prestatie in ruisonderdrukking levert. Het gaat niet helemaal automatisch en de verwerking is niet direct; het kan enkele seconden duren om het resultaat te zien, maar het is het wachten waard!
Reacties