hoe ziet het leven van Charlotte eruit?
Mijn naam is Linsey Kuijpers. In Breda heb documentaire fotografie gestudeerd aan het AKV | St. Joost en in 2013 afgestudeerd. Sindssdien ben ik actief in het werkveld als fotograaf. Nu ben ik bezig met het maken van een fotoboek over Charlotte. Daar wil ik meer over vertellen maar eerst een korte introductie over mijn werk.
Tijdens mijn studie kwam ik erachter dat ik een passie heb voor het maken van documentaires over mensen die moeilijk passen in de maatschappij. Het liefst door ze voor een langere tijd te volgen en hun dagelijks leven vast te leggen. Op deze manier kan ik hun verhaal vertellen. Voor mijn afstuderen heb ik een jaar lang een gezin gefotografeerd waarvan de moeder slachtoffer werd van psychoses en daarom niet meer kon functioneren in de maatschappij. Ze kon niet meer werken en zat voornamelijk thuis. Ik heb vastgelegd hoe dit voor haar en het gezin was en haar verhaal in beeld samen met haar verteld. Ik heb voor mijn afstudeerwerk een fotoboek over haar gemaakt.
Tijdens mijn tijd op het St Joost werd ik geïntroduceerd aan het Henny project van Michel Szulc Krzyzanowski. Het Henny project is de langstlopende documentaire ter wereld, Michel heeft Henny 42 jaar lang gefotografeerd en 6 boeken over haar gepubliceerd. Het ‘Henny’-project begon in 1975 als portret van een werkende jongere in opdracht van de Landelijke Organisatie Vormingswerk Werkende Jongeren. Sinds die tijd volgt Michel Szulc Krzyzanowski Henny om de vijf tot tien jaar en fotografeert haar opnieuw.
Henny heeft een turbulent, moeilijk leven maar om verschillende redenen is dit project uniek: in de eerste plaats omdat het leven van 1 persoon al ruim 42 jaar wordt vastgelegd. Het project heeft veel publiciteit gekregen. Inmiddels gaat het project niet meer alleen over Henny als een persoon. Het is een verslag geworden en een documentatie van veranderende opvattingen, mode, techniek en leefgewoonten. Het ‘Henny’-project is aangrijpend en vol schoonheid tegelijkertijd.
Het project begon met Henny maar gaat onderhand over haar hele gezin en hun levenswijze en het veranderde tijdsbeeld. In 2013 zocht Michel via de BKKC jonge fotografen om het project mee uit te breiden. Ze zochten twee jonge fotografen om de jongste kinderen van Henny. de tweeling Charlotte en Willem te fotograferen. Hier gaf ik me voor op en werd ik uit geselecteerd samen met een andere fotograaf die hiervan afweek.
Uiteindelijk bleef alleen ik over en zo werd ik in 2013 door Michel voorgesteld aan Charlotte.
Maar hoe ziet het leven van Charlotte eruit?
Zij komt uit een gezin met zes kinderen die allemaal een rugzakje hebben. Denk hierbij aan Autisme, PDD-NOS, ADHD, een vader die alcoholist was en een moeder die zich kapot heeft gewerkt om haar gezin te kunnen onderhouden. Toen ik Charlotte begon te fotograferen was zij 17 en nu is zij 21 en uitgegroeid tot een jonge vrouw. In de tijd dat ik haar ken heeft zij steeds meer een eigen identiteit ontwikkelt.
De afgelopen jaren zijn niet makkelijk geweest voor haar. Haar vader is vorig jaar overleden en drie maanden geleden is haar oudste broer ook overleden. Nu is zij ongepland zwanger geraakt en moest zij samen met haar nieuwe vriend op zoek naar een eigen huis. Zij kon zwanger niet thuis blijven wonen in een huis wat al vol genoeg is. Zij en haar vriend hebben beide PDD-NOS wat de situatie gecompliceerder maakt. Haar vriend leeft van een wahjong uitkering en Charlotte werkt momenteel ook niet door haar zwangerschap. Over 8 weken is zij uitgerekend.
Haar moeder is ook jong zwanger geraakt en had een erg turbulent leven. Hierdoor is een logisch vraagstuk gaat zij een vergelijkbaar leven tegemoet als dat van haar moeder of zal zij een heel ander pad kiezen? Dit maakt het zo interessant dat eerst haar moeder een lange tijd gefotografeerd is en nu Charlotte ook haar eigen fotoboek krijgt. Door het verhaal van Charlotte te vertellen kan ik het verhaal van een veel grote groep mensen in Nederland vertellen. Charlotte en haar moeder staan symbool voor een grote groep mensen in Nederland die moeilijk meekomen. Gek genoeg worden situaties als deze vaak verteld door middel van schrift. In lange theoretische, onpersoonlijke onderzoeken worden dergelijke leefsituaties vaak aangekaart.
Maar wat onthou jij? Een krachtig beeld of een lap tekst?
Het is een aangrijpend en interessant verhaal wat ik vertel door middel van fotografie. Een beeld komt binnen, als je zulke situaties ziet kan je je er veel beter in verplaatsen en zo kun je een groter verhaal vertellen. Juist daarom is het medium fotografie zo geschikt!
In samenwerking met Bjorn Roetman van je favoriete ontwerpers ben ik bezig met het realiseren en vormgeven van het boek. Het komt rond oktober uit en zal uitgegeven worden door Steven de Hond van uitgeverij Komma. Hier zullen 500 exemplaren van gedrukt worden. Het boek word ongeveer 220 pagina’s. We gaan een boekpresentatie houden in Breda zodra het boek uit is die voor iedereen toegankelijk zal zijn.
Momenteel zijn we bezig met het promoten van het boek, voornamelijk op lokale en sociale media. Het stond bijvoorbeeld op Breda vandaag en brabant cultureel en we zijn bezig met een crowdfund. Het maken van een boek kost een hoop. Denk aan uitgeven, ontwerpen, presenteren, coole boekpresentaties. Daarbij neemt het fotograferen en creëren van het boek een hoop tijd in beslag, Hier komen ook kosten bij kijken, denk aan het vele heen en weer rijden naar Charlotte. Zij woont in Den Bosch, ik in Breda en de rest van haar familie in Waalwijk.
Het boek word ondersteund door meerdere fondsen maar er blijft een financieel gat wat ik wil dichten door middel van de crowdfund. Gister kreeg ik te horen dat mijn crowdfund gesteund word door het VSB Fonds en heb ik een grote donatie mogen ontvangen waardoor de teller nu op 94% staat.
We hebben een hoop toffe tegenprestaties en er loopt een winactie op facebook. Als je het bericht deelt kun je een boek winnen. Het boek zal in de winkel 24,95 kosten maar op voor de kunst ben je al verzekerd van een boek voor 20 euro incl verzendkosten. Verder kan je kiezen voor een limited edition publicatie met unieke foto’s die je bij het boek krijgt en zullen alle mensen die het project steunen genoemd worden als sponsor in het boek.
We hebben nog meer toffe tegenprestaties die je kan bekijken op voor de kunst.
Als je meer wilt weten over het project en het wilt steunen kun je ook kijken op www.linseykuijpers.nl/crowdfund
Reacties