Het kwijtraken van je bibliotheek na een Lightroom-update is erg vervelend. Dit probleem kan te maken hebben met de manier waarop Lightroom de catalogus bijwerkt of met de locatie van je bibliotheekbestanden. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om dit te voorkomen:

Lightroom Vragen: Ik durf mijn bibliotheek niet meer te updaten

Hoe kan ik Lightroom en de Lightroom bibliotheek veilig updaten?

De volgende vraag kreeg ik van Ellen;

Ik heb een vraagje over de update van Lightroom. Er is vaak een update van LR en de laatste paar keren durfde ik niet meer te updaten omdat sinds enkele maanden geleden als ik een update deed was ik mijn bibliotheek kwijt.

Hoe omzeil ik dit? Of doe ik iets verkeerd?

Veel mensen hebben dit probleem en ik probeer jouw vraag zo duidelijk mogelijk te beantwoorden. Het kwijtraken van je bibliotheek na een Lightroom-update is erg vervelend. Dit probleem kan te maken hebben met de manier waarop Lightroom de catalogus bijwerkt of met de locatie van je bibliotheekbestanden.

Hieronder zijn een aantal mogelijkheden die je kunnen helpen om dit in de toekomst te voorkomen.

Locatie-van-je-lightroom-catalogus

1. Controleer de locatie van je catalogus

Je Lightroom-catalogus is een bestand dat eindigt op .lrcat.

Wanneer je een update uitvoert, maakt Lightroom meestal een nieuwe catalogus aan of vraagt het om de oude te upgraden.

Controleer of de catalogus nog steeds op dezelfde locatie staat door naar Bestand > Catalogus openen te gaan en te zien waar het huidige catalogusbestand zich bevindt.

Bewaar je catalogus op een veilige, makkelijk terug te vinden locatie op je laptop of pc.

Handmatige Back-up maken van een Lightroom Catalogus
Handmatige Back-up maken van een Lightroom Catalogus

2. Maak een back-up van je catalogus

Voor elke update kun je een handmatige back-up van je Lightroom-catalogus maken. Ga naar Bewerken > Catalogusinstellingen > Kies tabblad Algemeen en stel de back-upfrequentie in onder back-up maken.

Het is ook handig om de catalogusmap handmatig naar een externe schijf of cloudopslag te kopiëren voordat je een update uitvoert.

3. Catalogus niet automatisch verwijderen

Soms vraagt Lightroom bij het openen van een nieuwe versie om een catalogus te upgraden. Dit proces zou geen gegevens moeten verwijderen, maar zorg ervoor dat je niet per ongeluk een nieuwe catalogus aanmaakt zonder de oude te upgraden.

Als je een nieuwe catalogus hebt aangemaakt, kun je de oude nog steeds openen via Bestand > Catalogus openen.

4. Controleer versiegeschiedenis

Soms kan het probleem ontstaan doordat de catalogus met een oudere versie van Lightroom is gemaakt. Voordat je gaat updaten, is het handig om te controleren of de nieuwe versie compatibel is met je bestaande catalogus. Soms wordt een extra upgrade van de catalogus vereist.

5. Automatische updates uitschakelen

Als je liever handmatig updates uitvoert, kun je de automatische updates in Creative Cloud uitschakelen. Dit geeft je meer controle over wanneer en hoe je updates uitvoert.

Nu zou je moeten kunnen voorkomen dat je na elke update je bibliotheek kwijtraakt.

Als iemand nog tips, tricks en aanvullingen heeft op deze vraag en antwoord over Lightroom schrijf dan een reactie.

Wil jij Lightroom tips en Tricks?

En wil je een seintje als de nieuwe Lightroomcursus Live gaat?

Wil jij als eerste een mailtje ontvangen als de nieuwe Lightroom online cursus live gaat? En intussen waardevolle Lightroom tips en tricks ontvangen?

Vul je beste e-mailadres in en ik geef je binnenkort een seintje.

Andere blogs

Reacties

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Bedankt Marcel, Ik heb de update nu via de Adobe app gedownload en er kwam geen vraag om de catalogus te updaten maar alles is goed gegaan en de bibliotheek staat er nog in. Dus voor nu i’m happy!