Lens Calibratie met de Spyderlenscal
Lens Calibratie Spyderlenscal
Lens calibratie. Soms ben je aan het fotograferen en merk je als je met een klein diafragmagetal ( f2.8) fotografeert dat waar jij je scherptepunt op gericht hebt, net niet scherp is in de foto. Het scherptepunt ligt er net voor of net na. Dan betekent dit dat de lens last heeft van een front- of backfocus. Gelukkig bieden de meeste spiegelreflexcamera’s in het menu een optie aan voor lenscalibratie. Maar hoe corrigeer je nu zo’n afwijking? Dat kan met de Spyder Lenscal van Datacolor. ( Bekend van de vele kleurcalibratie oplossingen)
Je lens calibreren met de Spyderlenscal hoe werkt dat?
De Spyderlenscal zit in een plastic verpakking, samen met een beknopte handleiding.
Het is een plat plaatje, bestaande uit een zwart/wit vlak, de bodemplaat met een ingebouwde watermeter en een statiefaansluiting, dit geeft de mogelijkheid dat je hem plat op een tafel kunt zetten of op een statief schroeft. Op een statief is handig, zeker als je al je lenzen wilt afstellen. Je zet je camera ook op een statief en zo kun je dan op verschillende afstanden werken op exact dezelfde hoogte. Verder zit er nog een liniaal op. Deze geeft uiteindelijk aan waar de scherpte ligt. Je zet het zwart/witte plaatje omhoog en met deze handeling komt de liniaal eveneens schuin omhoog, in een hoek van 45 graden. Ik heb de Spyderlenscal op mijn statief geplaatst, en door middel van de ingebouwde watermeter goed waterpas gezet.
Mijn Canon camera, met de 24-70 mm zoomlens, heb ik ook op een statief geplaatst op dezelfde hoogte als de Spyderlenscal. De ideale afstand van Spyderlenscal tot camera is afhankelijk van het brandpuntafstand van de lens. Datacolor adviseert deze met 5 tot 10 x te vermenigvuldigen. Gebruik je dus een 70 mm lens, dan wordt de afstand 10×70 = 700 mm is dus 70 centimeter. Zet je camera in de A-stand en kies een zo laag mogelijk diafragmagetal, in mijn geval 2.8. Gebruik je een zoomlens, zoom dan maximaal in. Dit is de standaardmethode,- je kunt later ook andere brandpuntafstanden testen.
Mijn zoomlens stel ik dus in op 70 mm, 2.8 en zet ik op 70 cm van de Spyderlenscal. Zet eventuele beeldstabilisatie uit en gebruik alleen het middelste focuspunt. Je stelt nu met de autofocus scherp op het kleinste zwart/witte vierkantje op de Spylenscal en maakt een foto. Nu je de foto hebt gemaakt, ga je kijken wat het resultaat is. Dit kun je doen door op het lcd scherm in te zoomen op de foto, maar aangezien je met het blote oog de uitkomst moet analyseren is het geen overbodige luxe om de foto in groot formaat op een computermonitor te bekijken. Het kleine vierkantje en de 0 moeten scherp zijn. In onderstaande foto zie je dat de 0 redelijk scherp is en dat de 1 erboven redelijk scherp zijn. Dit is dus het scherptegebied.
De 1 eronder is een stuk minder scherp. De focus ligt dus op iets na het onderwerp. Hier is dus sprake van een backfocus. Was de voorste 1 scherper geweest dan is er sprake van een frontfocus. Ik weet nu dus dat mijn combinatie lens-camera een kleine backfocus heeft. Ik pas dit aan in mijn camera, de Canon 5D mark III, via het menu AF-fijninstelling, Per lens afstellen, druk op knop Info:
Bij de Canon 5D mark III is het mogelijk om de kortste (W) als zowel de langste (T) brandpuntafstand te calibreren. Het is dus ook aan te raden om beide brandpuntafstanden te testen.
De minwaarden corrigeren de backfocus en de pluswaarden zijn voor de frontfocus. In mijn geval kwam ik uit op een correctie van -2 voor het brandpuntafstand 70 mm en voor 24 mm op 0. Hier zie je de testfoto na correctie.
Op deze manier kun je dus lenzen calibreren en de Spyderlenscal is een handig hulpmidel hiervoor. De prijs van €59,00 is relatief wel prijzig maar je kunt op deze manier wel al je lenzen testen. Voor groothoeklenzen blijft dit overigens een stuk lastiger, want hoe groter de hoek, hoe lastiger het is om nauwkeurig scherp te stellen.
Ik ga nu met de correctie op mijn camera- lenscombinatie weer lekker de tuin in om de hommeltjes te fotograferen!
Het kan overigens niet bij alle digital spiegelreflexen, alleen bij de duurdere. Bij mirrorless cameras kan het niet en hoeft het ook niet.
Die hebben dit probleem niet.