5 tips om honden te fotograferen

5 Praktische tips om honden te fotograferen

In een serie blogs wil ik jullie meenemen in de wereld van dierenfotografie. In elke blog zal een ander dier centraal staan. In deze blog ga ik het hebben over hondenfotografie. Aan de hand van een aantal praktische tips die ik hier zal delen kan je nog betere (portret) foto’s van honden maken. Hondenfotografie, een onderwerp waar ik bijna een boek over zou kunnen schrijven, maar zal proberen het netjes in een aantal tips vorm te geven.

In deze blog hou ik het bij het fotograferen van portretten, dit kan van hond alleen zijn of hond met eigenaar/model. Waarom portret en actie apart? Dit heeft met instellingen te maken, die bij actie anders zijn en het misschien te verwarrend kan worden dan. Er zal een aparte blog komen over actiefotografie. Verder gaan de tips over het buiten (op locatie) fotograferen.

Hondenfotografie
Honden Fotografie

Tip 1: Bedenk van te voren wat voor soort foto’s je wilt

Dit klinkt misschien een beetje raar, maar is wel de eerste stap. Wat voor soort foto wil je van de hond(en). Wil je een foto met natuurlijke achtergrond of juist in de stad. Hierbij is ook belangrijk wat kan de hond aan, als je graag in de stad wil, kan de hond de drukte van de stad aan. Zelf vind ik het mooiste om de hond naturel op de foto te zetten, dit betekent dus zonder tuig/halsband.

Kan een hond niet los? Probeer dan een zo onopvallend mogelijke halsband met dunne lijn eraan te gebruiken (vaak gebruiken hondenfotografen zogenaamde showlijnen, deze zijn dun en makkelijk weg te werken in de nabewerking). Is dit niet mogelijk, dan kan je er ook voor kiezen om een hele mooie halsband te kiezen en juist laten zitten.

De halsband voegt dan iets toe aan de hond. Mocht je een hulphond fotograferen laat dan juist het tuig om en leg de bijzondere kant vast van de functie van de hond. Maar we hadden het in eerste instantie over locatie. De locatie is belangrijk, je hebt naast de hond ook te maken met allerlei factoren eromheen. Zoals mensen, voertuigen, andere honden en wie weet zelfs wilde dieren (zoals in een bos).

Honden Fotograferen
Tips Hondenfotografie
Fotoserie met honden

Tip 2: Op de locatie

Indien het mogelijk is, ga van te voren zelf eerst naar de locatie waar je de shoot wil houden en verken het gebied. Kijk daarbij wat mogelijk leuke plekjes zijn (mogen er best meerdere zijn, maar wel beetje bij elkaar in de buurt. Een fotoshoot kan voor een hond ook vermoeiend zijn, zelfs voor een hond met veel energie). Ben je eenmaal op de locatie met de hond, laat de hond dan eerst even de omgeving verkennen, als de hond eenmaal beetje gewend is zal hij zich beter kunnen focussen op jou. Zorg ook dat de hond voor de shoot goed uitgelaten is. Niks zo vervelend als dat je net een leuke shot denkt te maken en de hond doet precies daar zijn behoefte (extra tip, neem voldoende poepzakjes mee)

Blog hondenfotograferen
Zo fotografeer je honden

Tip 3: Lenzen, instellingen en achtergrond

Lenzen is altijd een dingetje. Uiteraard moet je het doen met het materiaal wat je zelf in huis hebt. Voor portretten zijn meerdere lenzen geschikt. Je kan hierbij denken aan een kitlens (vaak de 18-55mm), 50mm (vaste brandpuntsafstand), 85mm, maar ook aan lenzen met meer zoombereik zoals een 24-70, 70-200 of een 70-300.

Persoonlijk gebruik ik zelf voor buiten voornamelijk de 70-200 f/2.8 lens, je kan dan op een mooie afstand blijven en het voordeel is dat deze lens lichtsterk is waardoor je een groot diafragma kan gebruiken. Nu zijn dit ook vrij prijzige lenzen, maar met een 70-300 of andere lens kan het ook prima, zou wel kiezen voor een lens die tot minimaal 200mm kan gaan, verder dan 300mm is echter niet nodig.

Vaak zie ik de vraag hoe moet ik mijn camera instellen. Hoewel het geen gekke vraag is, is er ook geen eenduidig antwoord op te geven. Dit heeft te maken met de omstandigheden van je locatie, aanwezige licht en ook de weersomstandigheden, is deze licht of juist wat donkerder en hier zal je je camera op moeten verfijnen.

Kan ik dan helemaal niks zeggen over instellingen, natuurlijk kan ik wel een basis meegeven. Deze basis kan je gebruiken als startpunt en dan zelf verfijnen mocht de foto te licht of te donker zijn. Zelf fotografeer ik altijd op de manuele stand, maar voor portret kan je ook de diafragma stand (of aperture) gebruiken. Ik zal hieronder beginnen met de diafragma stand en vervolgens de manuele stand.

Diafragma

Zelf zet ik deze zo open mogelijk, dat wil zeggen het laagste f-getal die met de gebruikte lens mogelijk is. Hier is 1 uitzondering op, gebruik je een 50mm of 85mm dan beginnen bij f/2.8. De sluitertijd past zich automatisch aan aan de instellingen.

Heb je moeite met de iso in te stellen?

Zet deze dan op auto. Vaak doordat je genoeg afstand van de hond hebt is een groot deel van de hond scherp. Sta je dichterbij, dan kan het zijn dat je een hoger diafragma moet gebruiken, zelf zou ik niet groter gaan dan f/5.6. Waar je hierbij op moet letten is dat de sluitertijd niet te lang wordt. Hoewel het om eem portret gaat, blijft niet elke hond goed stil zitten. Merk je dat de sluitertijd te lang wordt, zet dan je diafragma meer open. Of overbelicht een beetje tot maximaal 1 stop.

Hondenfotografie - Hond met stok

Manueel

Als je manueel instelt kan je meer controle uitoefenen op je instellingen. De sluitertijd om mee te beginnen, zou ik rond de 1/500 mee beginnen. Zit de hond mooi stil, kan die iets langer. Op deze manier kan je een beetje beweging nog opvangen. Diafragma eigenlijk hetzelfde als bij diafragma stand zo open mogelijk met ook hier als uitzondering de 50mm en 85mm lens. Iso is altijd afhankelijk van het weer, mocht je het moeilijk vinden om zelf een juiste iso in te stellen zet deze dan op auto.

Voor beide geldt verder, dat ik in AI servo schiet (ben een Canon gebruiker, weet zo even niet hoe dit heet op andere camera’s), dit houdt in dat de camera in staat is om een object (in dit geval een hond) kan volgen. Dit kan wat raar klinken, want normaal gebruik je one shot bij portretten, maar nogmaals, je werkt met dieren en die bewegen meer dan je denkt.

Tip 4: Eigen houding, aandacht van de hond trekken

Bij dieren is het vaak het mooist als je foto’s maakt op ooghoogte, dit komt in de praktijk er vaak op neer dat je of door de knieën moet, of zelfs plat op de grond moet liggen, dit laatste zeker bij kleine hondjes, maar ik merk dat ik bij grotere honden ook vaak op mijn buik schuif. Natuurlijk kan je hiermee ook experimenteren door de hond hoger te zetten dan jijzelf en dan vanaf laag naar boven fotografeert (kikvorsperspectief) of dat je juist hoger gaat staan en de hond van bovenaf fotografeert (vogelperspectief), wees bij deze laatste creatief en ga recht boven de hond staan en laat de hond recht in de lens kijken (naar boven dus), dit kan hele leuke foto’s opleveren waarbij er wat vertekening kan ontstaan en de hond ineens een hele grote snuit heeft (beetje karikatuur idee).

Indien op ooghoogte en de hond kijkt je recht aan, dan kan je het meeste gevoel vastleggen en komt het goed binnen. Nu het punt, alles staat klaar, je hebt een mooie plek en je kan beginnen. Als je met je eigen hond bezig ben, zal je zien dat de hond lekker bij jou in de buurt blijft en er eigenlijk geen fatsoenlijke foto uitkomt, waarbij geen levensgrote snuit in beeld staat. Advies is ook om minstens met 2 personen dit te gaan doen, tenzij je hond perfect luistert, dan heeft het een kans. Afijn, beste 2 personen dus, deze 2e persoon kan je helpen de hond op de plek te zetten en eventueel af te leiden.

Wat heb je nog meer nodig, snoepjes…. Liefde van de hond gaat door de maag en voor iets lekkers doen ze veel. Eventueel een piepspeeltje die je zelf bij je kan houden en mee kan piepen als je de aandacht naar jou toe wil. Extra tip, mocht je een kapot speeltje hebben waar het piepertje nog inzit (en het doet), haal deze er dan uit, die kan je eventueel in je mond stoppen en zo piepen terwijl je beide handen vrij hebt. De 2e persoon zou dit ook kunnen doen, mits de hond goed luistert en je deze op afstand kan sturen (dus zit, blijf, etc.). Dan zou deze persoon achter je kunnen gaan staan om de aandacht zo te trekken.

Andere mogelijkheid is een app met dierengeluiden, hiervan zijn er meerdere te vinden in de play store of apple store, die je op je mobiel kunt downloaden. Aandacht kan een lastig punt zijn en veel geduld voor nodig zijn, maar die heb je ook bij honden net als de meeste andere dieren toch nodig. Laatst met de Sneeuw had ik een shoot met een Duitse herder pup van 5 maanden, leuk speels dier en om zijn aandacht te trekken riep ik zijn naam (niet veel honden reageren op vreemden bij het roepen van hun naam). Dat heb ik geweten, het dier spitst zijn oren en zet het op een rennen richting mij, snuit in de lens en vervolgens een wasbeurt gekregen. Er kan dus altijd iets onverwachts aankomen.

Hoe fotograaf ik een hond
Hotosessie hond
Leuke hond portretten maken

Tip 5: focus, scherpstellen, scherptediepte, kunstjes en creativiteit

Voor de focus gebruik ik voor portretten 1 punt, vaak het middelste omdat deze toch het scherpst lijkt te zijn. Daarbij stel ik scherp op het oog die het dichts bij mij is, kijkt de hond je recht aan? Kies dan het oog die voor jou het best werkt. Je kan scherpstellen op het oog, de knop half ingedrukt houden en dan een compositie maken dat de hond mooi uitkomt op de foto, als het goed gaat, dan blijft de scherpstelling op het oog.

In een eerdere tip heb ik het al even gehad over niet te drukke achtergrond, nu is het bij portretten vaak mooi als de achtergrond wat vaag is, kleuren lopen dan mooi in elkaar over en de hond springt eruit. Om dit te krijgen heb je verschillende manieren. Je kan het achteraf doen tijdens bewerken van de foto, maar vaak wordt dat niet zo mooi als dat je het tijdens het maken van de foto dit al kan doen. Hoe doe je dat dan. Je hebt te maken met verschillende factoren.

  1. Hoe ver zit de hond van de achtergrond af, hoe verder hoe beter.
  2. Diafragma, des te groter je diafragma des te vager het wordt (om te onthouden is er een leuk ezelsbruggetje: Hoe lager de f-waarde (getal) hoe vager.
  3. Afstand tussen jou en de hond.
Hondenfotografie zo doe je dat

kunstjes en creativiteit

Wat kan je allemaal doen met een portretfoto van een hond, hierbij verweef ik het stukje kunstjes ook met creativiteit. Je kan de hond alleen de kop fotograferen, maar ook helemaal of een gedeelte van het dier, of samen met de baas (dit vind ik zelf heel erg leuk om te doen, zeker als er een goede band is tussen de 2 en dit duidelijk te zien is op de foto’s) Sommigen honden kunnen naast de basis commando’s (zit, lig, sta, blijf) ook andere kunstjes, zoals op de achterbenen staan, pootje geven, head down (hierbij ligt de kop van de hond op de grond) en ga maar door.

Van je eigen hond weet je wat deze wel of niet kan, maar fotografeer je de hond van iemand anders, vraag van te voren wat de hond wel of niet kan (zelfde geldt voor of ze los kunnen zonder halsband/tuigje). Verder kan je gebruik maken van de omgeving (omgevallen boomstammen, brug, of andere zaken die je in de directe omgeving kan vinden, laat het dier hier eens op staan, half op liggen, net erachter en alleen kop zichtbaar , etc.). Wat ook leuk kan zijn is als je zelf iets meeneemt bijvoorbeeld een barokke stoel (vaak voldoet een kinderstoel al) en laat de hond daar als een koning of koningin in zitten/liggen midden in het bos of in de stad.

Zo zijn er vele attributen die je kan gebruiken bij een shoot. Tot slot, vaak krijg ik de vraag hoe zit dat nu met een heel donker/zwart dier of een licht/ wit dier. Het eerste wat een mogelijkheid is, is om je lichtmeting op spotmeting te zetten, dan meet deze het licht alleen op het punt waar je focuspunt op scherp stelt. Dit geldt zowel voor donkere als lichte dieren. Het kan dan alsnog nodig zijn om de rest van je instellingen wat aan te passen, maar het werkt wel.

De tweede mogelijkheid is om bij een donker dier iets te overbelichten, ⅓ tot maximaal 1 stop en bij een licht dier juist iets onder te belichten, ook ⅓ tot maximaal 1 stop. In de nabewerking kan je dan verder aanpassen, maar zo heb je de meeste kans om het beste te halen uit witte en zwarte honden. Ik hoop jullie weer een beetje op weg geholpen te hebben en ook hierbij, bewaar je geduld (die heb je hard nodig), blijf het met plezier doen en als er vragen/ opmerkingen zijn, laat ze rustig achter. Je foto’s showen mag natuurlijk ook altijd, ik kijk ernaar uit om jullie foto’s van honden te zien.

Hond met baasje

Andere blogs

Reacties

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *