J.D.Kiek-Leiden

Hoe een Leidse fotograaf het ‘kiekje’ uitvond

In een wereld vol selfies en filters vergeten we soms waar het allemaal begon. Maar wist je dat het woord “kiekje” zijn oorsprong vindt in het 19e-eeuwse Leiden? Maak kennis met Israël David Kiek, de man achter het alledaagse snapshot.

Israël David Kiek - Kiekje
Israël David Kiek - Kiekje

De man achter het kiekje

Israël David Kiek (1811–1899) was een veelzijdige man: van kistenmaker tot slager, en uiteindelijk fotograaf. In 1855 vestigde hij zich in Leiden, waar hij een sigarenwinkel opende en later begon met fotograferen. Zijn studio aan de Rijnsburgersingel werd al snel een hotspot voor studenten die hun wilde nachten wilden vastleggen .

J.D.Kiek-Leiden
J.D.Kiek-Leiden

Studenten en spontane foto's

Leidse studenten, vaak nog onder invloed van de avond ervoor, klopten ‘s nachts bij Kiek aan voor een groepsfoto. Deze ongeposeerde, soms wazige foto’s werden al snel “kiekjes” genoemd. Het was een bewijs van hun studententijd en feestelijke escapades.

Kiekjes- van Kiek

Van Kiek tot Instagram en Selfie

Hoewel de kwaliteit van de kiekjes te wensen overliet, waren ze uniek in hun soort. In een tijd waarin fotografie vooral formeel en statisch was, bracht Kiek spontaniteit in beeld. Zijn werk legde de basis voor de informele fotografie zoals we die nu kennen.

Kiek’s invloed is nog steeds zichtbaar. In Leiden staat het “Kiekmonument” ter ere van zijn bijdrage aan de fotografie. Daarnaast zijn er straten naar hem vernoemd, zoals de Kiekstraat in Amsterdam.

Tegenwoordig maken we dagelijks kiekjes met onze smartphones. Maar elke keer dat we een spontane foto delen, eren we onbewust de nalatenschap van Israël David Kiek. Zijn werk herinnert ons eraan dat fotografie niet alleen gaat om perfectie, maar ook om het vastleggen van het moment.

Andere blogs

Reacties

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *