Fotografen goed belicht: Moment Design met Karin Verhoog

Voor deze nieuwe editie van ‘Fotografen goed belicht’ sprak ik Moment Design fotograaf Karin Verhoog. In de betekenisweek, een landelijk initiatief om Moment Design op de kaart te zetten en ingrijpend zieke mensen te verrassen met een gratis fotosessie, hebben we aandacht voor deze manier van fotograferen. Karin vertelt hoe ze ontspannen foto’s maakt van echte mensen. Ook geeft ze drie tips voor het maken van foto’s met échte emoties. 

Karin Verhoog is opgegroeid in de Achterhoek maar woont tegenwoordig in het Brabantse Waalre. Ze werkte voorheen als makelaar, maar toen ze voor de tweede keer moeder werd paste dit werk niet meer bij haar gezinsleven. Daarom startte ze 6,5 jaar geleden een bedrijf als fotograaf. 

Karin Verhoog Moment Design

Vertel eens, wat is Moment Design precies?

“Moment Design, wat vroeger bekend stond onder de term Beloved, is ontwikkeld door de Amerikaanse fotograaf Jesh De Rox. Bij Moment Design gaat het niet om de juiste pose, het knapste uiterlijk of de grootste glimlach. We gaan op zoek naar het meest intense geluksmoment en creëeren daarmee nieuwe herinneringen. Dit gebeurt tijdens een ontspannen fotoshoot op een mooie buitenlocatie. Ik bgeleid mensen zonder te regisseren. Het is een unieke belevenis, een manier om dierbare herinneringen en emoties naar boven te halen en te bewaren voor altijd. Elke keer dat je de foto’s ziet ervaar je opnieuw diezelfde intense gevoelens. Dat maakt een foto pas écht waardevol.”

Hoe ben jij erin gerold?

“Ik ben tegen Moment Design aangelopen via een andere fotograaf omdat ik het moeilijk vond om mensen aan te sturen voor mijn camera. Daarom heb ik me ingeschreven voor een workshop Moment Design. Ik was direct verkocht. Daarna ben ik veel gaan oefenen. Ik heb ook een workshop bijgewoond van Juliana Wicklund. Zij is de ontwikkelaar van Playful Heart, een Moment Design methode speciaal voor kinderen. Het was echt een inspiratie om haar aan het werk te zien. Haar manier van communiceren met kindjes is heel mooi. Ze geeft ze honder procent aandacht en is alleen maar positief. Zo was er bijvoorbeeld een jongetje dat tijdens de fotoshoot een stok gevonden had op de grond en die wilde hij niet meer afgeven. Zo’n stok is vaak niet echt een mooie toevoeging aan de foto, maar Juliana heeft het positief ingezet. Ze heeft het jongetje gevraagd om de stok op de grond te leggen als startpunt voor een renspelletje. Gevolg: bij de finish was het jongetje zijn stok al weer helemaal vergeten en kon de sessie rustig verder gaan.”

Karin Verhoog Moment Design

Karin Verhoog Moment Design

Wat is het belangrijkste element van Moment Design

“Het opbouwen van vertrouwen. Tijdens die workshop van Juliana leerde ik dat dat de reden is dat een fotosessie met kinderen nog weleens stroef liep bij mij. Ik nam nog niet voldoende de tijd om het vertrouwen met de kindjes op te bouwen. Dat is heel belangrijk. Je moet zorgen dat ze het leuk gaan vinden. Die les neem ik inmiddels mee in al mijn sessies. Daarmee zag ik namelijk dat je mensen kunt laten ontspannen en dat heeft effect. Mensen die écht lachen doordat er een grapje wordt gemaakt zien er heel anders uit dan mensen die lachen omdat jij dat vraagt.”

Wat brengt Moment Design jou?

“Doordat je in 1 à 2 uur echt een band opbouwt met mensen heb ik zelf veel meer plezier tijdens een sessie. Ik moet heel vaak enorm lachen en kan van een goede fotoshoot soms wel drie dagen op wolken lopen. Ook heb ik meer plezier tijdens het bewerken van mijn foto’s want ik word oprecht vrolijk van wat ik op mijn scherm zie. En het levert me klanten voor het leven op. Hun foto’s worden namelijk veel waardevoller door de herinnering aan wat we samen gedaan hebben. Bij het zien van de foto’s zijn ze weer terug in dat fijne moment samen, dat blijft van betekenis. Ook geeft het veel meer mond-tot-mondreclame.”

Karin Verhoog Moment Design

Karin Verhoog Moment Design

Wat voor opleidingen/cursussen heb je hiervoor gevolgd?

“Ik ben begonnen aan de basisopleiding van de Fotovakschool. Daarna heb ik een introductieworkshop tot Moment Design gevolgd. Ik heb een workshop kinderfotografie gevolgd bij Laura Vink en later dus bij Juliana Wicklund. Vervolgens ben ik doorgegaan met de online training van Moment Design en tot slot ook de Teacher Training. Ik vind het zoiets moois en daarom wil ik het ook graag delen met andere fotografen.”

Wat betekent Moment Design inmiddels voor jou?

“Echt alles. Ik kan geen foto meer maken zonder eerst een vraag te stellen want dan gebeurt er namelijk echt iets voor mijn camera. Als ik in de stad loop en een koppel vraagt me of ik even een foto van ze wil maken dan neem ik eerst gewoon een statieportret. En vervolgens stel ik ze een vraag. Als ze dan iets tegen elkaar zeggen, dan gebeurt er iets. Er verschijnt een echte lach bijvoorbeeld.”

Welke ingrediënten maken een goede foto binnen jouw genre?

“Voor mij zijn dat échte emoties en mooi licht. Daarnaast kan ik ook heel blij worden van een bijzondere locatie want dat voegt zeker wat toe aan de foto. Maar dat laatste hoeft niet per sé.”

Karin Verhoog Moment Design

Karin Verhoog Moment Design

Waarop kies je een fotolocatie uit?

“Voornamelijk op de hoeveelheid zonlicht en schaduw, maar ik kijk ook naar de rust die er is. Met Moment Design heb je rust nodig in een fotosessie. Een koppel moet de ruimte krijgen om bijvoorbeeld emoties te tonen en dat zullen mensen middenin een drukke stad minder snel doen dan in een rustig natuurgebied. Het is dus essentieel dat er op de gekozen locatie niet te veel omstanders zijn. Hoe meer je je op je gemak voelt, des te gemakkelijker het wordt om je mooiste ik te laten zien aan de fotograaf.”

Kun je een mooie anekdote vertellen van iets dat je hebt geleerd met vallen en opstaan?

“Sinds een paar jaar stuur ik al mijn klanten kledingtips voorafgaand aan de fotosessie. Ik ben daar mee begonnen na een sessie die ik zelf nooit meer zal vergeten. Het gezin dat ik ging fotograferen kwam aan in de kleuren bordeauxrood, grijs en zwart. Prachtig bij herfstkleuren dus best goed bedacht. Maar de jongste zoon had volgens de moeder niets in die kleurentint behalve een zwart shit met fluor-oranje weerwolfprint. En dat was dus wat hij aanhad. Echt tenenkrommend. Ik heb er niets van gezegd want als zij het een mooi shirt vinden, wie ben ik dan om daar een andere mening over te hebben/ Maar achteraf kon ik me wel voor mijn hoofd slaan dat ik niet gevraagd heb of hij het shirt bijvoorbeeld achterstevoren aan had willen trekken. Want op iedere foto zag ik als eerste de weerwolfprint. Het enige wat ik er nog mee kon doen was omzetten naar zwart/wit. Sindsdien krijgt iedereen een hele uitgebreide gids met kledingtips en dat komt mijn foto’s echt ten goede.”

Hoe heb je de omslag naar betaald werk gemaakt?

“Na tien jaar in de makelaardij gewerkt te hebben, met veel liefde, pasten die werkuren mij niet meer. Tijdens het zwangerschapsverlof van mijn tweede zoontje heb ik ontslag genomen en nadat hij geboren is ben ik zes maanden thuisgebleven. Ik wilde iets gaan doen dat ik écht leuk vind. Ik had een workshop ‘leer je camera kennen’ gevolgd en dat vond ik zó leuk dat ik besloot me in te schrijven voor de Fotovakschool. Ik heb mezelf ontwikkeld door veel te doen. Het was een lange weg maar ik zorgde ervoor dat ik elke week aan het fotograferen was. Zo heb ik mezelf projecten gegeven om aan de gang te blijven. Bijvoorbeeld tweelingen, bijzondere gezinnen en girls. Daar heb ik ontzettend veel van geleerd. En zo is de bal gaan rollen.”

Wat zit er altijd in jouw cameratas?

“Mijn Canon 5D Mark III en mijn 24-70 lens zitten er altijd in. Sinds kort heb ik de 70-200 lens erbij gekocht en ook die gaat altijd mee. Daarmee kan ik wat meer creatieve foto’s maken met de natuur als omlijsting. Ik neem daarmee wat meer afstand van het koppel en fotografeer wat minder recht van voren. Ik zie ook terug in mijn foto’s of een sessie soepel ging of dat ik er hard voor moest werken. Als ik veel foto’s recht van voren heb, dan moest ik hard werken. Zitten er meer creatieve foto’s tussen, dan was er meer rust.”

Wat zijn je toekomstplannen?

“Als stip op de horizon zou ik heel graag een eigen kantoor willen waar ik kan werken en workshops kan geven. Dat is echt een droom. Verder heb ik nog heel veel leuke workshopideëen in mijn hoofd en zou ik graag een opleiding kinderfotografie gaan geven, maar daarvoor ontbreekt het me simpelweg aan tijd. Daarom zou ik ook heel graag een secretaresse willen, die me werk uit handen kan nemen. Voor nu is de eerste stap gezet met een stagiaire.”

Karin Verhoog Moment Design

Karin Verhoog Moment Design

Deze week vindt landelijk de Betekenisweek plaats, georganiseerd vanuit het Moment Design Collectief. Wat is dat precies?

“De Betekenisweek wordt georganiseerd door het Moment Design Collectief waarin elf gecertificeerde Moment Designers zich verenigd hebben. Eén week lang geven we door heel Nederland gratis fotosessies weg aan mensen die ingrijpend ziek zijn. Het is een initiatief dat ik zelf bedacht heb nadat ik een paar keer mensen gefotografeerd had die ziek zijn. Met Moment Design kreeg ik daarop zo’n waardevolle reacties. Zo zei iemand me: “Na anderhalf jaar mezelf alleen als patiënt gezien te hebben in de spiegel, zag ik nu eindelijk weer eens mezelf.” Het is ook een heel mooie manier om eens dankjewel te zeggen tegen naasten die altijd voor de zieke klaarstaan, of mantelzorgers. Vaak voelen ze het wel, maar het wordt niet altijd gezegd. Je kunt je van mensen die zo ziek zijn niet voorstellen hoe zij zich voelen. Het is zo’n andere wereld. En dan is het heel mooi dat je deze mensen met Moment Design de ruimte kunt geven om dit naar elkaar uit te spreken. Het is nu de derde keer dat dit georganiseerd wordt en de tweede keer vanuit het collectief. Wij fotograferen allemaal vanuit ons hart en dit past daar ontzettend goed bij.”

Kijk voor meer informatie over het collectief en over deze actie op www.momentdesigncollectief.nl.

Drie tips voor het maken van foto’s met echte emoties, van Karin Verhoog

1. Foto’s met echte emoties maken begint bij jezelf

“Het is aan jou als fotograaf om de mensen voor je camera te laten ontspannen. De beste manier om dit te doen is door zelf te ontspannen en jezelf helemaal te geven. Denk niet aan de boodschappen die je straks nog moet doen maar ben er voor de volle honderd procent. Focus je echt op de mensen die je fotografeert en maak hen zoveel mogelijk complimenten. Iedereen wordt blij van onverdeelde aandacht. En vergeet niet af en toe te laten zien hoe mooi de foto’s worden. Dit geeft mensen het vertrouwen dat het wel goed komt, waardoor ze nog meer ontspannen.”

2. De focus ligt bij fotografie heel vaak op hoe we eruit zien, maar eigenlijk gaat het veel meer om hoe we ons voelen.

“Voel jij je als fotograaf goed, dan straal je dat uit en geheid dat je klanten dit over zullen nemen. En voelen zij zich goed? Dan is dat wat je ziet op een foto!”

3. Maak mensen aan het lachen.

“De laatste tip klinkt misschien wat kort door de bocht maar is eigenlijk heel logisch. Als je geen neplach wilt fotograferen dan zul je mensen aan het lachen moeten maken. De beste manier om dit te doen is door jezelf niet zo serieus te nemen. En door vooral veel gekke vragen te stellen. Aan kinderen vraag ik heel vaak: “Wie laat er bij jullie thuis de meeste scheetjes?” Eerst zie je dan ongeloof in hun oogjes, daarna gaan de ogen stralen van plezier en zodra ze het antwoord hebben gegeven gieren ze het uit! Het enige dat jij hoeft te doen is op het juiste moment op de knop te drukken.”

 

Related Articles