Fotofair: Fotograferen of gefotografeerd worden
Fotograferen en gefotografeerd worden. Dat is waar het om draaide de afgelopen twee dagen op de Fotofair. Dit jaarlijkse fotografie-evenement werd zaterdag en zondag voor de vierde keer gehouden in het Event Center van de Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Talloze fotografen sloten zich ’s ochtends even voor half 10 al aan in de rij voor de ingang voor een dag vol fotomomenten, workshops en lezingen en bezoeken aan stands van bijna alle gerenommeerde fotografiemerken van het moment.
Om je te oriënteren op de aankoop voor een nieuwe camera, een nieuw objectief of andere fotografie-gerelateerde producten zoals tassen, statieven en dergelijke, kon je naar hartenlust advies inwinnen op de Fotofair. Bijna alle grote merken hadden een stand op deze fotobeurs en medewerkers namen de tijd om je uitgebreid te informeren over hun producten. Ook andere leuke zaken waren er te beleven bij de camera-merken.
Bij Canon was, net zoals eerdere jaren, een studiosetting waarin iedereen kennis kon maken met modelfotografie. Er waren diverse sprekers en ook hadden ze enkele van hun fotoprinters in werking voor iedereen om direct wat foto’s van de Fotofair af te drukken. Een mooie manier om kennis te maken met de kwaliteit van consumenten fotoprinters (ik was positief verrast!). Bij Sony werden er diverse lezingen gehouden door onder meer Brendan de Clercq en Gustav Kiburg. Laura Vink en Marco de Paauw waren twee van de sprekers in de stand van Nikon.
Het model stond in de Canon-stand ondanks de warme temperaturen geduldig de hele dag klaar voor iedereen die kort kennis wilde maken met studiofotografie.
Objectieven uitproberen
Transcontinenta (importeur van onder meer Tamron en Samyang) promootte de nieuwe uitprobeerservice die binnenkort gelanceerd wordt bij diverse verkooppartners door het hele land. Tegen betaling kun je objectieven uitproberen voordat je ze aanschaft, waarna je bij eventuele aanschaf het huurtarief terugbetaald krijgt. Op de beurs zelf kon je gratis een half uur aan de slag met de diverse objectieven die ze bij hadden.
Modellen fotograferen
Robert Maas zorgde ervoor dat er genoeg mensen in allerlei stijlen te fotograferen waren. Zo had hij een hoekje met een legertruck waar dames in stoere en sexy poses poseerden, er liepen knappe dames rond in Oosterse stijl met kleurrijke outfits en modellen in antieke kledij. Ook was er een steampunkers kamp in het midden van het buitenterrein met bijpassende accessoires. Voor veel fotografen waren dit leuke onderwerpen om aan de slag te kunnen met geleende camera’s en objectieven, of om gewoon met de eigen apparatuur even lekker aan het fotograferen te gaan.
De modellen in totaal verschillende stijlen waren de hele dag mikpunt van alle fotografen die er rondliepen.
Mini-workshop portretfotografie
Profotonet had een kleine tentoonstelling van prachtige foto’s, afgedrukt op diverse materialen. Ook hadden ze een ruim aanbod van fotoalbums bij. In de stand werden lezingen en mini-workshops te gehouden. Fotograaf Reinoud van Leeuwen gaf een miniworkshop portretfotografie (waarvoor ik zelf nog model heb mogen staan) met diverse tips voor een mooi headshot (bedoeld voor LinkedIn of CV-foto’s). Zijn tips in het kort: zorg voor een mooie kaaklijn door je model het gezicht wat naar voren te laten brengen en een mooie schouderlijn door het model de handen met de palm naar boven gericht voor zich te houden alsof het een groot wiel vasthoudt. Dan is het van belang om met goede interactie te komen tot een mooie blik.
Een minzaam glimlachje en ietwat toegeknepen ogen zodat je model er niet uitziet als een haas in de koplampen, maar als iemand die geïnteresseerd is in je. Een aparte ervaring, ik kan je vertellen dat het nogal onwennig is om zo’n houding aan te nemen. Zeker als er ook nog een compleet publiek staat toe te kijken en in de lach schiet als jij je armen opwerpt en een zognaamd wiel vast te houden. Daarbij moet ik eerlijk zeggen dat ik deze foto zelf nooit als linkedIn foto zou gebruiken, simpelweg omdat ik mezelf er niet van herken zoals ik ben.
Dit is het resultaat van mijn mini-fotoshoot. Je kunt wel zien dat het een beetje (erg!) ongemakkelijk was, toch?
Kleurbeheer
Directeur Richard Berlijn gaf uitleg over colormanagement. Om ervoor te zorgen dat je afdrukken zo goed mogelijk overeenkomen met de foto die jij hebt nabewerkt, de eerste tip, een die veel mensen waarschijnlijk over het hoofd zien is: Stel je camera niet in op sRGB maar op AdobeRGB zodat je RAW-bestand al meer kleuren bevat. Vervolgens is werken op een gekalibreerd scherm van belang, onder de juiste lichtomstandigheden en is het heel verstandig om te soft-proofen op je beeldscherm met het ICC-profiel van je eigen printer of dat van je printservice.
Workshops en aanbiedingen
Wacom had een hele zaal ingericht waar hun tekentablets uitgetest konden worden. Er waren ook vele workshops en masterclasses van fotografen uit heel Nederland te reserveren, maar de meeste waren lange tijd vooraf al volgeboekt.
Binnen had verkooppartner Kamera-Express een winkel opgesteld waar vele artikelen te koopwaren met een beurskorting. Diverse aanbieders van fotografieboeken, -tijdschriften en -cursussen boden hun producten aan tegen een aantrekkelijke beurskorting. De Fotofair is kortom een mooie gelegenheid voor fotoliefhebbers om informatie op te doen over de nieuwste trends, van alles uit te proberen op het gebied van fotografie, dingen bij te leren en zich te laten informeren over apparatuur en accessoires. De beurs heeft een prettige sfeer en het geweldige weer droeg daar ook zeker aan bij.
Deze prachtige modellen in kleurrijke outfits liepen rond om zich te laten fotograferen.
Reacties