• over- of onderbelicht

    Geplaatst door Piet Erkelens op 25/02/2024 at 21:45

    Betreft histogram,

    Bevat een over- of onderbelichtdeel van een RAW bestand nog informatie?
    Zo ja, waarom wordt het dan aangegeven?
    Zo nee, hoe kan het dan bewerken?

    Jacques Linssen antwoordde 9 months ago 4 Leden · 3 Antwoorden
  • 3 Antwoorden
  • Leo

    Member
    26/02/2024 at 12:40

    Een onderbelicht deel bevat vaak nog informate (daarom altijd iets onder belichten). Een overbelicht deel soms maar vaak niet.

    Bewerken kan met de schuif Belichting (Exposure).

  • Marcel Wiegerinck

    Administrator
    26/02/2024 at 13:00

    Ja, over- en onderbelichte delen van een RAW-bestand bevatten nog steeds informatie. Een RAW-bestand bevat veel meer informatie dan een JPEG-bestand, waaronder details in zowel lichte als donkere gebieden van een foto.

    Een histogram op je camera is een JPEG weergave van het histogram. Het histogram in Lightroom geeft een weergave van het RAW-bestand, niet van het JPEG-bestand. (tenminste als je in RAW schiet)

    Het histogram toont de verdeling van helderheidswaarden in het RAW-beeld, wat betekent dat het laat zien hoe de pixels in de foto zijn verdeeld over het hele bereik van lichte naar donkere tonen.

    Over of onderbelichte delen die worden aangegeven in Lightroom geven MOGELIJK detailverlies. Dat wil dus niet zeggen dat het ook zo is. Zelfs als er geen detail meer over is en de informatie mogelijk is afgekapt, kan lightroom geavanceerde algoritmen gebruiken om zoveel mogelijk detail terug te halen uit deze gebieden. AI gaat hier nog een grote rol inspelen binnenkort.

  • Jacques Linssen

    Member
    27/02/2024 at 20:50

    Bij mn antwoorden ben ik uitgegaan van melding onder/overbelicht in de display in je camera.

    Tip: Bij veel toestellen kun je ook nog instellen vanaf welke lichtwaarde (0-255) de display deze als onder- of overbelicht weergeeft.

    1. Bevat een over- of onderbelichtdeel van een RAW bestand nog informatie?

    – Vaak wel, behalve als het volledig onderbelicht is (helemaal zwart) of compleet overbelicht (zuiver wit) Hoe meer (een deel van) een foto is onder- of overbelicht, hoe lastiger het kan worden om er iets van te tonen.

    Tip: Maak eens een paar foto’s van 1 onderwerp, met verschillende belichtingen, van sterk onderbelicht tot sterk ovebelicht. Experimenteer eens in je bewerkingssoftware (bv Capture One, Affinity, Rawtherapee, Darktable, …) hoeveel je terug kunt halen.

    2. Zo ja, waarom wordt het dan aangegeven?

    – Op die manier kun je tijdens de shoot al beoordelen of je onderwerp voldoende belicht is voor het resultaat dat je voor ogen hebt. Wat hier “voldoende” is hang sterk af van het resultaat dat je voor ogen hebt (bv silhouet, of juist high-key, enz)

    – Voor elementen uit de achtergrond is het soms totaal onbelangrijk als deze over- of onderbelicht zijn. Denk bv. aan stagelights bij een podium-shoot. Bij een podium shoot wil je vaak dat de artiest in de middentonen zit, de rest is minder van belang. Ook daarvoor kan het histogram of knipperen van over/onderbelichte delen helpen tijdens de shoot.

    3. Zo nee, hoe kan het dan bewerken?

    – Als je twijfelt of de belichting juist is, maak dan een andere foto die juist meer of minder belicht is dan degene die je hebt gemaakt.

Log in to reply.