Fotoclub Fotografiecommunity › Vragen en Discussies › Fotobewerking Vraagbaak › Geschikte lens
-
Geschikte lens
Geplaatst door A V T op 06/09/2024 at 21:48Goedenavond. Graag zou ik voor mijn Eos R50 een lens(Canon)willen aanschaffen waarmee meerdere kanten op kan. Landschaps fotografie en architectuur en stadsfotografie. Ik wil er geen bokeh effect in hebben. Ben nog maar net begonnen met fotografie en ben aan het leren. Heeft er iemand een advies voor mij?
A V T antwoordde 2 months, 2 weeks ago 7 Leden · 25 Antwoorden -
25 Antwoorden
-
Je zoekt dan toch een beetje een allround lens. Persoonlijk zou ik dan een lens kiezen tussen 17 en 85mm. Lichtgevoeligheid voor buiten is iets minder belangrijk.
Dit is mijn favoriete lens kwa milimeters: Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM objectief
Als je meer groothoek wil kan je ook kiezen voor Canon RF 14-35mm f/4.0L IS USM objectief
- This reply was modified 2 months, 2 weeks ago by Marcel Wiegerinck.
-
Hoi Marcel, bedankt voor je reactie. Vandaag een Canon RF-S 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM gekocht.
Twijfelde nog over de Canon RF-S 10-18mm f/4.5-6.3 IS STM, maar die is nog wat minder licht gevoelig. Kwa beeldhoek had ik hem eigenlijk wel moeten nemen, want de 18-150mm vind ik nog net te klein. Ook krijg ik de fotos met de 18-150 niet scherp genoeg naar mijn zin.. Ik fotografeer normaal met mijn iPhone pro, en heb vorige week een Systeem camera gekocht. Ik mis mijn gemak van de iPhone vooral, en de kwaliteit van de fotos van de Canon vind ik nou niet bijzonder veel beter dan van mijn iPhone. Ik heb er ook een Canon RF 50mm f/1.8 STM bij en daarmee krijg ik soms wel een duidelijk betere fotos als met de iPhone. Heb al een paar online cursussen gevold, maar ik ben aan het klooien zeg maar.. haha. Ik denk dat ik de 18-150 van de week ga omruilen voor de 10-18.
Ik zou graag mooie strakke fotos van hoek tot hoek willen maken..
- This reply was modified 2 months, 2 weeks ago by A V T.
-
Hallo @Angelo , Ik fotografeer veel landschappen en skylines. Daarvoor neem ik standaard een 24-70mm f2.8 mee. Later heb ik nog een andere lens eraan toegevoegd, maar ik zou hiermee beginnen.
Succes!
-
Landschapsfotografie is eigenlijk mijn dingetje. Hiervoor gebruik ik (op een cropped sensor camera Nikon D500) een Nikon FX 16-35mm en een Nikon FX 24-120mm. Voor de architectuur fotografie is er eigenlijk maar 1 type lens. Zelf heb ik de Samyang tilt shift 24mm objectief.
-
Hallo Michel, Wat voor of welke lens bedoel je met voor de architectuur is er eigenlijk maar 1 type lens?
-
Het fotograferen van Architectuur kant het beste, zonder convergentie van lijnen met een Tilt Shift objectief. Zelf heb ik een Samyang 24mm
-
-
-
https://stevenbrookearchitecturalphotography.myshopify.com/
stevenbrookearchitecturalphotography.myshopify.com
Home of Steven Brooke's Architectural Photography and Composition. A Complete Guide to the History, Practice and Techniques of Architectural Photography and Composition. 360 pages, over 300 photographs contained in this e-book. Everything you need to start your own architectural photography … Continue reading
-
Hallo Angelo, ik maak gebruik van 3 objectieven namelijk, de:
14-30mm
24-120mm
en de 24mm tilt-shift
Suc6 met het maken van je keuze
-
Ik ben niet bekend met Canon maar het verbaast me niet dat je geen spetterende resultaten haalt met een super zoom lens die probeert alles in 1 te zijn. Heb je met de 50 mm niet al de lens in handen die je kunt gebruiken voor de 3 types fotografie die je noemt en evt wat inzoomt met je voeten (dichterbij of verder af je onderwerp gaan staan), dan wel een panorama opname als het wijder moet. Bokeh kun je vermijden door een diafragma met een hoger cijfer te kiezen (dus f 5.6, 8 of 11 bijvoorbeeld:maak eens een serie fotos met verschillende diafragma’s om het effect in te kunnen schatten, zet je camera op diafragma voor keuze). Succes!
-
Hallo Jean-Paul, Je hebt helemaal gelijk over die 50mm lens.. Heb daar vandaag hele mooie fotos mee gemaakt.. Is er een (groothoek)lens onder de 1000 euro van Canon waar ik zulke scherpe fotos mee kan maken?
-
Angelo ik heb zelf geen Canon maar zie zo een aantal vaste brandpunt lenzen staan tussen de 300-500 euro die waarschijnlijk dichter naar je streefdoel van zo scherp mogelijk resultaat leiden. Je zult je scherpte doel met goedkopere zoom lenzen niet bereiken. Hou de 50 en neem er bijvoorbeeld een 16 mm 2.8 bij (Check Christopher Frost als scherpte je belangrijkste doel is en je iets wijds wil). Of kijk of er een lens is in een hogere prijs kwaliteit die nu 2e hands toch in je budget valt.
-
-
-
Hallo Jean-Paul. Bedankt voor je advies. Ga vandaag op de wereldhavendagen in Rotterdam toch eens met de 50mm proberen wat jij zegt en niet met de tele. Groet, angelo
-
Angelo, wat mis je als je met je iPhone fotografeert?
Er is namelijk ook veel mogelijk in de nabewerking (en dan verandert je vraag van lens naar software). Bij architectuur zet ik de foto recht (verticale lijnen en horizontale lijnen) met photoshop (elements) bijvoorbeeld.
-
Hallo Leo. Eigenlijk mis ik niets bij mijn Iphone. Het enige wat ik extra wilde is als ik op mijn mac de fotos bekijk en inzoom, ze minder snel korrelig worden. Dus een hogere kwaliteit. Maar het gewenste effect bereik ik tot nu nog niet met de R50. Dan moet ik toch 5k meer uitgeven ben ik achter hahaha. Kwa uitlijning als ik je goed begrijp gebruik ik altijd een raster en de leveler/waterpas in het scherm. Kwa nabeweking heb ik alleen maar eevaring met ingebouwde mogelijkheid foto app ios en snapseed. Die laatste is best een leuke tool. Maar een cursusje Ligjtroom staat wel op mijn lijstje. Groet angelo
-
Het verschil haal je met name uit de lens, niet zo zeer uit de body (ik raad je aan eerder geld aan de lens dan aan de body te besteden, kijk vooral ook naar 2e-hands aanbod). Maar gebruik eerst wat je hebt zodat je een idee vormt of wat je evt mist. De 50 mm zal een betere kwaliteit geven dan de superzoom. Zet je diafragma ergens tussen de 2.8 en 11 voor waarschijnlijk de hoogste kwaliteit. Kijk ook eens naar het youtube channel van Christopher Frost die op zaken als scherpte lenzen reviewt ( scherpte maakt overigens niet echt de foto). Nog een aantal factoren: probeer je iso laag te houden maar wel nog zo hoog dat je de camera goed still kan houden (1/60 of korter bijvoorbeeld) .
-
Hallo Jean-Paul. Bedankt voor de adviezen, ik ga hier zeker iets mee doen. mvg Angelo
-
-
-
-
Google eens met “Fotograferen met de iPhone-camera: 15 tips voor mooiere foto’s”.
De onscherpte ontstaat door het vergroten op je scherm. Er wordt beweerd dat je dat deels kunt voorkomen door een hogere resolutiee-camera (eentje met meer MP’s) maar er komt meer bij kijken: statief, sweetspot (diafragma 8 of 11 meestal) gebruiken, ISO zo laag mogelijk, belichtingstijd zo kort mogelijk , goede filters (als je die gebruikt) en niet stapelen van filters), etc….en soms zelfs flitsen.
-
Aanvulling: google met “the art of iphone photography”. er zijn heel wat boeken over schreven.
-
En op nl.theiphonephotography.com is nu een mooi aanbod voor cursus en e-books
-
-
Ik had vanuit mijn omgeving ook al het advies gehad om eerst alles uit de iPhone te halen.. Maarja eigenwijs hee.. De webside die je aangeeft ken ik. Heb hun een bericht gestuurd met wat vragen, eer dat ik iets bestel. Het is een heel lang en mooi verkoop verhaal, maar ik mis wat essentiële dingen.
Ben zojuist mijn fotos van de wereld havendagen van vandaag naar de computer aan het uploaden. Had al wel een beetje gezien dat ik met mijn RF50mm idd scherpere fotos maak dan met de RF18-150mm. Hoewel bij de zoom lens in 18mm de fotos ook zeker niet slecht zijn. Ben nog net voor sluitingstijd tijd bij Cameranu om een Canon RF10-18mm ultra groothoek geweest. Maar dat valt erg tegen kwa scherpte zeg. Beetje spijt van. Maar ga de fotos zometeen eens goed bekijken, en anders word het een Iphone16 pro..😀
-
Log in to reply.