DAT FOTOGRAFEER JE TOCH NIET?!

Taboedoorbrekend bezig zijn. Dat is niet mis. Taboes vinden we in allerlei onderwerpen. Zo is praten over je seksleven niet echt gewoon. Praten over verslavingen, dat doe je niet. Politiek en religie kan een hekel punt zijn, wanneer je niet met gelijkgestemden praat.

In de fotografie kun je al deze onderwerpen fotograferen, juist om daarmee reuring te krijgen, of om taboe doorbrekend te werken. Foto’s geven de pure waarheid, zonder er eerst over te praten. Ze laten het zien.

Fotograaf Erwin Olaf werd bekend met zijn controversiële, seksueel getinte zelfportretten en foto’s uit de homoscene. Fotograaf Marrie Bot koppelde twee onderwerpen samen in haar boek Geliefden; ouderen (naakt) en seksualiteit ofwel erotiek. Eerder maakte zij een boek over uitvaart- en rouwrituelen in Nederland. Dit brengt mij naar het boek dat binnenkort gaat uitkomen:

Dat fotografeer je toch niet?!

boek

Dit boek mag volgens fotograaf Boukje Canaan een verandering met zich mee gaan brengen. Een boek dat de taboes rond de dood nog verder mag doorbreken. Want wat fotografeer je toch niet?! Een uitvaart, of een afscheid.

Er zijn fotografen genoeg die deze tak van fotografie echt niet in hun portfolio wensen opnemen. Het mag ook duidelijk zijn dat een fotograaf niet te licht mag denken over het fotograferen van een uitvaart.

Je hebt mogelijk al snel “Ja” gezegd, op de vraag van vrienden of familie indien ze jouw hulp wensen bij het vastleggen. Maar er zijn heel wat zaken waarvan je niet vooraf bedenkt dat ze belangrijk zijn. Het emotioneel betrokken raken is er bijvoorbeeld een van.

Marcel Wiegerinck van fotoclub.nl werd ooit benaderd door Boukje en gaf destijds aan dat hij geen beeld had bij wat een uitvaartreportage zou kunnen inhouden. Totdat hij een volledig album inzag. Uitvaart- of Afscheidsfotografie is een vorm die men bekwaam kan worden. Het handboek zal daar zeker bij kunnen helpen.

Boukje brengt dit boek graag onder de aandacht omdat ze een missie heeft. Ze wil een emotioneel gezondere wereld creëren. Haar visie daarbij is dat afscheidsfotografie kan helpen. Helpen bij het zichtbaar maken van een verlies, het bespreekbaar maken en zo opnieuw leren vasthouden in de herinnering.

Deze omwenteling is herkenbaar voor Boukje. Ze weet dat veel mensen zich geen voorstelling kunnen maken van een afscheidsreportage vooraf. Pas nadien bij het terugzien van de foto’s zijn ze verbaasd en overdonderd. Ze spreken bijna met schaamte zich uit over hoe blij en dankbaar ze zijn. Ze zien ware kunstwerkjes van momenten waar ze eerder de overtuiging bij hadden dat deze het daglicht niet zouden kunnen verdragen.

Uitvaart- of Afscheidsfotografie is een vorm die men bekwaam kan worden. Het handboek zal daar zeker bij kunnen helpen. Boukje brengt dit boek graag onder de aandacht omdat ze een missie heeft. Ze wil een emotioneel gezondere wereld creëren. Haar visie daarbij is dat afscheidsfotografie kan helpen. Helpen bij het zichtbaar maken van een verlies, het bespreekbaar maken en zo opnieuw leren vasthouden in de herinnering.

Marcel las een proefversie van het boek en werd ook nog geïnterviewd door Boukje over wat hij daar van vond. 
Je kunt er mede voor zorgen dat het boek er komt door een donatie te maken. Zie de crowdfund pagina voor dit unieke fotografie boek

Zorg er mede voor dat het taboe rond fotografie bij afscheid geheel verdwijnt. Indien je ooit een uitvaart gaat vastleggen, zorg dan dat je dit boek gelezen hebt.

Andere blogs

Reacties

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *