Boekrecensie: Huisdieren Fotograferen
Leer om (nog) betere foto’s te maken van je huisdieren
- Leer het verschil tussen diverse camera’s, lenzen en licht
- Lees de interviews van professionele dierenfotografen en hoe hun het aanpakken
- Leer over compositie en locaties
- Leer je foto’s te optimaliseren
- En nog veel meer…
Titel:
Auteur:
Fotocover:
Gepubliceerd:
Uitgeverij:
Bindwijze:
Pagina’s:
Taal:
Huisdieren Fotograferen
Mark Moed
Monica van der Maden
oktober 2021
VanDuurenMedia
Paperback (Softcover
192
Nederlands
Fotograferen van dieren is iets wat veel mensen doen. Zowel van hun eigen dieren, maar er zijn ook dierenfotografen. Nu zijn er wel boeken te verkrijgen over wildlife fotografie, hondenfotografie en paardenfotografie. Echter een algemeen boek over dierenfotografie ben ik nog niet eerder tegen gekomen. Tot nu dan.
Wat je gaat ontdekken
Je leert het verschil over de diverse camera’s die op de markt zijn (van smartphone t/m systeemcamera en alles ertussen, zo ook over lenzen en licht (van gebruik van flitsers tot natuurlijk licht).
In het praktijkgedeelte wordt meer ingegaan op compositie, locaties, aandacht van het dier trekken en hoe een dier goed op de foto te krijgen. Dit allemaal in de diverse hoofdstukken in het boek.
Voorbeelden worden ook gegeven door foto’s, zowel als voorbeelden, maar ook door diverse technieken te laten zien.
Onder de meeste foto’s staat ook beschreven hoe deze gemaakt zijn en met welke apparatuur. Het boek is verdeeld in 9 hoofdstukken. Elk hoofdstuk bestaat uit meerdere paragrafen. Elk hoofdstuk wordt afgesloten door een interview met een dierenfotograaf. Ik zal 1 hoofdstuk verderop iets uitlichten.
9 Hoofdstukken
1: Camera’s
2: Objectieven
3: Verlichting en accessoires
4: Opnametechniek
5: Compositie
6: Locaties
7: Inspiratie
8: Humor
9: Foto’s optimaliseren
Een kijkje in hoofdstuk 4: Opnametechniek
In het hoofdstuk over opnametechniek komen diverse onderwerpen aan het licht, zo staan er meerdere tips over hoe makkelijker (of beter) een foto te kunnen maken van een huisdier.
Er staan meerdere onderwerpen in dit hoofdstuk o.a.:
- buiten en binnen fotograferen
- omgang met dieren
- scherpstellen
- belichten
Zo vindt je meerdere tips om een goede locatie te kiezen, waar op te letten bij een dier (en eventuele eigenaar) en niet te vergeten hoe stel je nou scherp op een dier. Ook aan de belichting wordt aandacht besteed, welke uiteraard vaak anders is als je binnen of buiten fotografeert.
Ik citeer een stukje over de kijkrichting van een dier uit het boek.
“Of het nu om portretten van mens of dier gaat: als het onderwerp in de lens kijkt wordt de foto sterker. Als je zo’n foto (of schilderij) bekijkt is het net alsof het onderwerp jou aankijkt.”
Bovenstaande is waarschijnlijk iets waarvan je zegt, ja natuurlijk. Toch is dit in de praktijk als je met dieren werkt minder makkelijk. Dit hoofdstuk geeft je een handvat om hier beter mee om te gaan.
Waarom moet je dit lezen
Misschien heb je zelf een of meerdere huisdieren en wil je ze graag beter op de foto kunnen zetten. Het fotograferen van huisdieren vraagt een aardige uitdaging van een fotograaf en zeker als je je eigen dier(en) op de foto wil zetten.
Dit boek geeft je net even dat beetje inzicht erover om het makkelijker te maken en misschien wel net die tip waar je zelf nog niet aan gedacht heb. Ook het lezen van de interviews geeft je een beeld hoe andere fotografen dit aanpakken en hoe ze op hun eigen manier omgaan met dieren en hun eigenaren, welk materiaal ze gebruiken en welke locatie voorkeuren er zijn.
Over de auteur
Mark Moed is van origine een huwelijks- en uitvaartfotograaf, maar laat graag zijn creativiteit los op landschaps- en reisfotografie, waarbij hij regelmatig gebruik maakt van infraroodtechnieken. Ook heeft hij regelmatig dieren voor zijn lens – waaronder die van hemzelf -. Mark heeft veel geschreven voor verschillende fototijdschriften waar hij redacteur van was, o.a. testverslagen van camera’s en randapparatuur, maar ook achtergrondartikelen over fotografie. Momenteel is hij eindredacteur van het fotomagazine Focus.
Conclusie mening
Het eerste gedeelte van het boek is vrij technisch en er wordt veel aandacht besteed aan de verschillende soorten camera’s, lenzen en apparatuur zoals flitsers. Er wordt dan ook veel gebruikgemaakt van de vaktermen zoals de meeste mensen die al langer met fotografie bezig zijn wel kennen. Echter voor iemand die nog niet zo lang bezig is, kan dit een beetje overweldigend overkomen.
In het gedeelte waar je meer richting de praktijk gaat, staan nuttige tips om zelf aan de slag te kunnen gaan. Duidelijke voorbeelden worden getoond door de prachtige foto’s die door het hele boek staan.
Het boek is echter wel makkelijk te lezen omdat er gebruik wordt gemaakt van korte paragrafen, hierdoor vlieg je er met gemak doorheen.
Leuk is dat elk hoofdstuk wordt afgesloten met een interview van fotografen die al langer bezig zijn met dierenfotografie en waarvan de meesten dit ook als hun beroep hebben gemaakt.
Al met al vind ik het een leuk boek om erbij te hebben met wat nuttige tips, echter mis ik af en toe wel wat meer diepgang. Toch ben ik wel van mening dat het voor mensen die een handvat kunnen gebruiken bij het fotograferen van dieren wel van pas kan komen. [Foto boekcover achterkant]
Responses