Straatportretten, spontane portretten maar toch gevraagd?

Straatfotografie is een populair genre omdat het prachtige portretten op kan leveren. Fotoclub.nl leert je dat je deze straatportretten kunt verdelen in ‘gevraagde portretten’ en ‘ongevraagde portretten’. Een straatportret draait om het vastleggen van het dagelijks leven. Zelf ben ik een voorstander van gevraagde portretten. Maar omdat we bij deze variant de persoon uit zijn dagelijks leven halen, zijn de meningen hierover verdeeld. Het is echter de kunst om deze gedachtegang te doorbreken en het tegendeel te bewijzen!

Voor een gevraagd portret heb je naast een beetje lef, ook veel geduld nodig. Het is best spannend om vreemden aan te spreken met de vraag of je diegene mag portretteren. Met name zwervers en vrouwen zullen hier doorgaans niet graag aan meewerken. Wat in mijn geval vaker werkt, zijn straatmuzikanten. Straatmuzikanten stralen passie uit en zijn vaak te vinden op mooie fotogenieke plekjes, naast het feit dat deze plekjes een prima inspiratiebron zijn, zorgen ze ook sfeer in de foto. 

Wees geduldig

Belangrijk om te onthouden is dat jij meer geduld zult moeten hebben dan de geportretteerde. Ik vroeg de man of ik hem mocht portretteren en hij begon te poseren. Na een paar klikjes verplaatste de violist zijn focus van mij naar zijn vioolspel. Op dat moment begon het echte werk. Toen ontdekte ik de pure vorm en dat levert mooie plaatjes op. Door het gebruik van een klein diafragma getal (een grote opening, dus minder scherpte/diepte), komt de persoon los van de achtergrond en leg je de focus op het hoofdonderwerp. Vergeet daarnaast niet om veel foto’s te maken. Zowel het straatbeeld als de emotie en uitstraling verandert continu. Je gaat immers voor een mooie totaalplaat!

Let op je compositie

Een straatportret is een breed begrip. In tegenstelling tot de foto van de violist, waarbij ik emotie wilde laten zien, wil ik in de foto van de gitarist juist de rust weergeven om hem heen. Waarbij de man, samen met zijn gitaar, in zijn eigen wereldje lijkt te leven. 

Straatfotografie_Portret

Een goede compositie versterkt hetgeen wat jij wil laten zien. Bij de violist is de viool net genoeg in beeld om het te herkennen als een viool. Maar de focus ligt op zijn gezicht, de emotie. Bij de gitarist wordt zijn volledige gitaar afgebeeld. Door het maken van meerdere foto’s en het hebben van geduld, zorg ik ervoor dat de achtergrond meewerkt aan het verhaal en de techniek. De hals van de gitaar neemt ons mee naar de bokeh (onscherpe achtergrond). Waarbij de drie personen aan de rechterkant samen met de gitarist de balans vormen. De fietser zorgt samen met het linkse gedeelte ervoor dat de gitarist afsteekt tegen de achtergrond. Op deze manier bouw ik de foto op tijdens het maken ervan.

Ik denk in dit geval dus in zwart-wit tijdens het maken van de foto. In je camera zit waarschijnlijk een functie waarbij je in een zwart-wit stand kunt fotograferen. Dit is een goed hulpmiddel.

De foto’s in dit blog zijn gemaakt in Den Bosch, een prachtige stad! Het is zeker de moeite waard om deze stad te gaan (her)ontdekken met je camera. Heb je tips voor andere mooie steden of heb je zelf ook een mooie straatfoto? Deel dit dan in de reacties! Foto’s kun je uploaden zodat we elkaar kunnen inspireren en van elkaar kunnen leren! 

Wil je ook bloggen? Stuur een berichtje voor meer informatie

Andere blogs

Reacties

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *