Silhouetten fotograferen: handig om te weten

SILHOUETTEN FOTOGRAFEREN: 7 TIPS!

Een van de mooiste dingen in het leven, als je het mij vraagt de avondzon. Omdat hij niet meer zo warm is als overdag, de lucht soms prachtige kleuren geeft en omdat je dan silhouetten kunt fotograferen! Ik deed dit altijd al graag en bij toeval heb ik best wel eens een goede foto gemaakt. Maar nu de avonden weer langer worden wordt het tijd dat ik weet wat ik doe en ook hoe het beter kan. Mijn onderzoek over silhouetten fotograferen leverde 7 tips op.

1. Waar en wanneer silhouetten fotograferen?

Het eerste dat ik als kind leerde over fotografie: met de zon in je rug fotograferen! Eigenwijs dat ik was, begon ik direct te experimenteren met tegen het licht in fotograferen. Dat effect vond ik veel mooier dan de gewone foto’s. Je hebt dus nodig: een lichte achtergrond en een onderwerp. Het hoeft natuurlijk niet altijd bij een zonsondergang te zijn. Het kan ook met een felle lamp of een raam. Maar als je buiten aan de slag wil heb je een laagstaande zon nodig. In de ochtend of avond dus, anders staat de zon boven je. Het gouden en het blauwe uurtje zijn hier perfect voor!

Foto: Julia Rietveld cursist Fotografiecursus Starters
Foto: Julia Rietveld cursist Fotografiecursus Starters

2. Het onderwerp van je silhouetfoto

Het moet iets of iemand zijn met duidelijke contouren. En het moet zoveel mogelijk los zijn van zijn van de omgeving om het goed uit te laten komen. Het samensmelten met andere donkere delen van de foto leidt kan afleiden van het onderwerp en maakt het onduidelijk. Een open landschap is ideaal, je kunt mooie combinaties maken met landschapsfotografie. Kijk ook even naar dit blog voor inspirerende voorbeelden daarvan. Maar een kader voor je silhouet is ook mooi. Bijvoorbeeld door een poortje of een raam. Of een overhangende tak. Als het kader en het onderwerp maar los van elkaar komen.

Foto: Rob Wijdeveld cursist Fotografiecursus Starters
Foto: Rob Wijdeveld cursist Fotografiecursus Starters

3. Lichtmeten op de omgeving of onderwerp

Je stelt de belichting niet in op het onderwerp, maar op de omgeving. Anders wordt het onderwerp geen silhouet en de achtergrond enorm overbelicht. Maar let op: een silhouet hoeft niet persé helemaal dichtgelopen te zijn hoor. Het kan mooi zijn als je nog een detail ziet waar iets van licht op valt. In dat geval doe je een spotmeting op dat gedeelte van het onderwerp. Dat ga ik proberen!

Fotografie: Maureen Adriaans cursist Fotografiecursus Starters
Fotografie: Maureen Adriaans cursist Fotografiecursus Starters

4. Onderbelichten

Je camera doet dit al als je de lichtmeting op de omgeving doet. Soms wordt het onderwerp toch nog niet donker genoeg om een silhouet te vormen. Belicht de foto dan bewust nog wat meer onder met enkele stops. Om zeker te zijn gebruik je gewoon de bracketing functie. Je kiest later de beste foto uit!

Silhouetfoto
Foto: Paulien Noordzij

5. Nabewerking van je silhouetfoto

Als je tegen de zon in op je schermpje kijkt, kan je meestal niet meteen zien of de foto helemaal goed is gelukt. Draai je je om, sta je in je eigen schaduw en zie je nog niks! Gelukkig is er de nabewerking nog. Door het contrast te verhogen kun je het onderwerp nog donkerder maken als het nog niet helemaal een silhouet vormt. Als je in RAW fotografeert kan de verschillende witbalans-standen uit proberen om andere kleuren te verkrijgen.

Foto: Son of Gamez
Foto: Son of Gamez
Foto: Quang Nguyen Vinh
Foto: Quang Nguyen Vinh

6. Lensflare

Het kan heel mooi zijn, zo’n straal licht die je lens binnenkomt. Hij vormt soms bollen op de foto en geeft een dromerig effect. Leuk om mee te spelen door je standpunt of je hoek te veranderen. Wil je dit nu juist niet? Gebruik een zonnekap en zorg dan dat je de zon buiten beeld houdt.

Dus achter het onderwerp dat daar dan wel groot genoeg of dichtbij genoeg voor moet zijn. Of kies de hoek zó, dat de zon buiten je kader wegvalt. Als de lichtbron niet recht, maar schuin achter het onderwerp staat kan je nog een mooi effect krijgen: randgloed. De contouren vangen wat licht op waardoor er een licht randje om het onderwerp komt. Het geeft de foto meer diepte. Net voor of na zonsondergang is ook slim, en vaak heel mooi.

Tips- bi-j silhouetten- fotograferen
Foto: Margarita Karevaz

7. De lichtbron kan een ster worden

Met een klein diafragma kan je de zon of de lamp op de achtergrond tot een ster transformeren. Dat kan een mooi effect geven zo nét boven de horizon uit of als de zon ergens tussendoor te zien is. Je kent ook wel die foto waar de zon zogenaamd door iemand wordt vastgehouden, zo kan het onderdeel van het onderwerp worden.

Foto: Bhupendra Singh
Foto: Bhupendra Singh

Tot slot:

Wees voorzichtig met je ogen! Kijk niet direct naar de zon en al helemaal niet door een lens. Het kan als vergrootglas werken en je een oogbeschadiging opleveren. Verder: probeer lekker uit en geniet van die mooie avonden waarop het mogelijk is om silhouetten te fotograferen. Ik kijk er alweer naar uit!

Foto: Arthur
Foto: Arthur

Andere blogs

Reacties

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *