Reptielenfotografie: Hoe fotografeer je een reptiel?
In een serie blogs wil ik jullie meenemen in de wereld van dierenfotografie. In elke blog zal een ander dier centraal staan. In deze blog ga ik het hebben over Reptielenfotografie. Voor het gemak schaar ik spinnen en kikkers etc. Ook even onder het kopje reptielen. Aan de hand van een aantal praktische tips die ik hier zal delen kan je nog betere foto’s van een reptiel maken.
5 Praktische tips voor reptielenfotografie
Tip1: In een terrarium of buiten een terrarium
Er zijn verschillende manieren dat je in aanraking kan komen met een reptiel, dit kan in de vrije natuur denk daarbij aan kikkers, salamanders en in het voor en najaar natuurlijk ook spinnen. Ook zijn er mensen die thuis reptielen houden of natuurlijk in een dierentuin.
In een dierentuin heb je weinig keuze en zal je het moeten doen met het dier in hun terrarium. Heb je zelf een reptiel of kom je bij iemand die een reptiel heeft, dan kan je ervoor kiezen om het dier uit het terrarium te halen. Let hierbij op dat als een dier uit het terrarium haalt de omgevingstemperatuur goed is. Reptielen zijn koudbloedige dieren en Halen hun warmte uit de omgeving (bijvoorbeeld de zon). Als een dier te koud komt te zitten dan is er kans op ziektes, maar ook dat een dier doffer / donkerder van kleur wordt. Dit is natuurlijk niet wat je wilt op een foto.
Tip 2: Let op de witbalans (kleurtemperatuur)
Afgaande dat de meeste reptielen gefotografeerd worden in hun leefomgeving kan het zijn dat licht een lastig puntje wordt. Het meeste licht wat gebruikt wordt is wat gelig of rood van kleur, dit heeft ook effect op het dier zelf.
Probeer daarom eerst met je witbalans te kijken wanneer je een meest natuurlijk resultaat krijg. Mocht je dat nog niet doen, fotografeer in raw, dan kan je met de nabewerking de witbalans (kleurtemperatuur) nog aanpassen en de gele of rode kleur er wat uit filteren.
Tip 3: Let op reflectie en maak gebruik van de omgeving
Als je een dier fotografeert wat achter glas zit heb je al snel kans op reflectie. Er zijn een paar trucjes om dit zoveel mogelijk te voorkomen.
Draag donkere kleding, liefst zwart zonder opdruk, dit zie je het minste door glas heen. Gebruik altijd de zonnekap op de lens, dit houdt ook al veel reflectie tegen en hou de lens zo dicht mogelijk op het glas, hoe dichter, des te minder reflectie.
Vaak zijn terrariums vrij natuurlijk ingericht met planten, takken, grotjes etc. Probeer dit mee in beeld te brengen om een natuurlijkere foto te krijgen alsof je in de jungle zelf was toen je de foto maakte.
Tip 4: Kies de juiste instelling voor diafragma en sluitertijd
Instellingen zijn vaak lastig in te schatten, je moet met zoveel dingen rekening houden. De waarden zullen ook altijd verschillen naar de omstandigheden. Dit is met name afhankelijk van de omgeving en het aanwezige licht. Als diafragma kies ik zelf voor zoveel mogelijk open (laag f-getal), zeker als ik een dier van dichtbij fotografeer (dat bijvoorbeeld alleen de kop scherp is).
Wil je wat meer laten zien van de omgeving?
Dan kan je rond de f5.6 beginnen en kijken of het naar wens is. Ook bij reptielen geldt (zoals eigenlijk voor elk dier) stel scherp op de ogen. Het voordeel van reptielen is dat ze meestal stil liggen of zitten. Hoewel sommigen erg snel kunnen zijn, kiezen ze er niet vaak voor om vol in beweging te zijn. Hierdoor kan je de sluitertijd iets langer laten. Probeer vanaf zo’n 1/200, ook dit is bij te stellen mocht het toch wat bewogen zijn. Heb je een dier buiten zijn verblijf? Kies dan wel voor een snellere sluitertijd omdat deze dieren vaak wel sneller zullen bewegen.
Tip 5: Maak ook eens een detailfoto
Reptielen zijn vaak prachtige dieren met uiteenlopende kleuren of patronen op het lichaam. Hoewel het heel mooi is om het hele dier op de foto te zetten. Kan het ook mooi zijn om een detail te pakken. Kijk bijvoorbeeld eens naar de ogen of de structuur van de huid. Met name slangen kunnen hele mooie schubben hebben, die uiteenlopen van heel fijn tot heel grof. Daarnaast kan het ook zijn dat een dier net voedsel heeft gehad en zie je bij een hagedis wel eens een krekel of sprinkhaan op de kop zitten, ook dit kunnen hele leuke foto’s opleveren. Kortom, wees creatief!
Heb je een vraag stel hem gerust!
Lees ook mijn blog over Kattenfotografie
Reacties