Inspiratie opdoen – Hoe bedenk ik de onderwerpen voor mijn foto’s?

In deze 3-delige blog geef ik prijs waar ik mijn inspiratie voor de foto’s die ik maak vandaan haal. In het eerste deel heb ik verteld over hoe ik inspiratie ophaal door verschillende foto’s te bekijken. Het tweede deel gaat over hoe ik aan de onderwerpen van de foto’s kom. In het derde deel zal ik uitleggen hoe ik op de locatie zelf bepaal welke foto ik moet maken.

In het eerste deel verklapte ik al dat ik soms naar foto’s van andere kijk en deze probeer na te maken. Maar dit is niet de enige manier hoe ik aan een onderwerp voor mijn foto’s kom. Als stadsfotograaf ben ik constant op zoek naar beelden van de stad, vooral over de transformatie van de stad. Ik kan hiervoor de stad inlopen en foto’s gaan maken, maar vaak kom ik dan met dezelfde beelden terug als altijd. Om dit te voorkomen ga ik van tevoren op zoek naar een onderwerp om te fotograferen.

Stadsfotografie

Er zijn veel onderwerpen die ik kan fotograferen, van modellen tot landschappen, van transportmiddelen tot architectuur. Om het mijzelf niet te moeilijk te maken heb ik een specialisatie gekozen, stadsfotografie. Dit houdt in dat ik de stad vastleg, en dan met name Eindhoven. Binnen deze specialisatie heb ik al veel minder onderwerpen om vast te leggen, maar ik kan hiermee nog steeds alle kanten op. Ik ben hierin gaan kijken wat ik allemaal kan binnen de stadsfotografie; wat is een stad eigenlijk en wat kan hier binnen allemaal op de foto gezet worden. Aangezien een stad niet alleen bestaat uit gebouwen, maar ook uit de inwoners, transportnetwerken, bedrijven, groenvoorzieningen, etc., blijft het een heel breed onderwerp. Ik heb ervoor gekozen om binnen de stadsfotografie mij vooral te richten op de transformatie van de stad Eindhoven, alles wat hier mee te maken heeft leg ik vast. Bij ieder onderwerp wat ik wil fotograferen stel ik de vraag of dit te maken heeft met de transformatie van de stad, zodra het antwoord nee is maak ik er geen foto van. Dit zorgt ervoor dat ik al veel onderwerpen kan afstrepen en ik niet te veel op de foto zet.

Eindhoven
Ik heb mijzelf gespecialiseerd in stadsfotografie, met name over Eindhoven.

Om te kijken hoe de stad transformeert, zoek ik naar bouwprojecten, lees ik documenten waarin delen van de transformatie worden omschreven, zoek ik naar onderwerpen die in de toekomst gaan transformeren, etc. Ik doe dit door de krant door te lezen, hierin staan bouwprojecten vaak maanden van tevoren al aangekondigd. Maar ook kijk ik naar plannen van de gemeente, de beleidsplannen zijn openbaar en kan je dus gewoon doorlezen. Hierin staan veel plannen die binnen een bepaalde periode (meestal 10 jaar) moeten worden uitgevoerd. Maar ook ga ik op zoek naar andere bronnen die mij meer informatie kunnen vinden, zoals projectontwikkelaars, etc.

Mariënhage in 2015
De afgelopen jaren is het Mariënhage complex compleet getransformeerd. In 2015 wist ik via de krant al dat er iets ging gebeuren en ben gelijk het complex op de foto gaan zetten, nu zijn deze foto’s meer waard geworden.

Vestdijk

Uit al deze informatie selecteer ik enkele interessante onderwerpen die ik ga volgen, alles volgen is ook weer te veel. Eén van de projecten die ik volg is de Vestdijk in Eindhoven. In 2018 zag ik dat deze verbouwd zou gaan worden, dit was een mooi project om vast te gaan leggen. Het is gelijk een interessant onderwerp, hier gaat nog veel over geschreven worden, was mijn vermoede. De Vestdijk is tot september 2018 namelijk een drukke straat geweest dwars door het centrum van Eindhoven. Deze weg even afsluiten zal voor veel mensen niet goed uitkomen. De planning was zelfs om de straat autoluwer te maken.

Mijn vermoede was uiteindelijk juist en er bleek inderdaad veel interesse in te zijn. Ondertussen zijn er al diverse artikelen van mijn hand met mijn foto’s erbij verschenen, allemaal over de Vestdijk. En het werk is nog niet eens klaar.

Werkzaamheden Vestdijk
Werkzaamheden op de Vestdijk in Eindhoven.

Ik selecteer verschillende onderwerpen waarin de transformatie duidelijk zichtbaar is. Zodoende heb ik al verschillende bouwplaatsen bezocht. In 2014/2015 liep ik over de sloop en bouw van de “Aireyflats” aan de Karel de Grotelaan, in 2018 heb ik de sloop van het voormalige Grafisch Lyceum aan de Karel de Grotelaan vastgelegd, in 2019/2020 heb ik de vergroening van het Clausplein volledig in beeld gebracht, etc. Maar ook plan ik soms projecten in die ik uiteindelijk niet kan fotograferen, zo heb ik geprobeerd de sloop van het voormalige V&D-pand in Eindhoven vast te leggen, hier kreeg ik helaas geen toestemming om binnen te komen.

Sloop Airey woningen
In 2014 heb ik de sloop van de Airey woningen aan de Karel de Grotelaan in Eindhoven vast gelegd. Informatie hierover had ik gekregen omdat ik een buurtbewoner was, daarnaast had ik meer informatie opgevraagd.

Strijp-S en Rondweg

Strijp-S
Al sinds 2005 leg ik de transformatie van Strijp-S vast.

Naast de sloop en bouwprojecten die ik volg, heb ik ook enkele jarenlange projecten lopen die een vele langzamere transformatie laten zien. In 2005, toen ik net begon met fotografie, zag ik dat Strijp-S verbouwd ging worden. Ik heb toen direct mijn camera gepakt en ben foto’s gaan maken. In het begin kon ik het terrein nog niet op, maar sindsdien heb ik al vele foto’s gemaakt op en rondom het terrein. Ik ben hier nog lang niet meer klaar, want de transformatie is nog lang niet klaar. Ieder jaar verandert er wel iets, waardoor ik regelmatig terug ga. Ik ga hier niet iedere week naartoe, maar eens in de paar maanden.

In 2013 zag ik dat de stad wel erg veel veranderd. Ik heb hier toen eens naar gekeken en zag dat dit vast te leggen was door bepaalde delen van de stad in de gaten te houden, zoals ik al deed bij Strijp-S. Maar welke delen, dat is moeilijk te bepalen, je weet vaak niet wat er gaat veranderen. Ik heb toen besloten om de hele rondweg van Eindhoven, die 12,2 km lang is, ieder jaar af te lopen. Niet alleen de rondweg zelf, maar ook de wijken/gebieden hieromheen. Dit is een groot project, 1x per jaar aflopen betekend een hele dag wandelen en foto’s maken. Maar het laat wel de diversiteit en de transformatie van de stad zien.

Dit soort langdurige projecten geven al duidelijke onderwerpen, terugkerende onderwerpen. Hiermee creëer ik ene houvast en een regelmaat in de fotografie. Maar het geeft mij ook ieder jaar nieuwe foto’s, foto’s waar ik van kan leren, foto’s van nieuwe onderwerpen, etc. Ik heb ondertussen al veel gezien binnen deze gebieden, maar ieder jaar is het weer nieuw.

Campina terrein langs de rondweg
In 2014 heb ik tijdens het aflopen van de Rondweg een foto gemaakt van het Campina terrein, niet wetende dat nog geen jaar later Campina dit terrein zou verlaten.

Artikelen schrijven

Door de jaren heen heb ik, doordat ik de transformatie van de stad goed in de gaten houd, al veel informatie opgedaan. Ook op de bouwplaatsen waar ik kom, leer ik altijd wat bij. In 2019 heb ik besloten om dit niet voor mezelf te houden, maar te delen. Ik ben begonnen met artikelen schrijven, iedere maand minstens 1. Dit zorgt ervoor dat ik iedere maand een nieuw onderwerp voor een artikel nodig heb, ik red het dan niet met een project zoals de Vestdijk waar ik al bijna 2 jaar mee bezig ben. Met bovengenoemde onderwerpen had ik voor 2019 maar 3 onderwerpen (Vestdijk, Strijp-S en de Rondweg). Aangezien ik 12 maanden moest vullen, moesten er 9 onderwerpen bij komen. Ik ben gaan kijken wat ik nog meer vast kon gaan leggen, dit vergt veel creativiteit. Sommige onderwerpen waren vrij makkelijk te bedenken, over de Dutch Design Week en Glow kon ik makkelijk wat schrijven en gelijk foto’s maken. Over de Vestdijk kon ik 2x in 1 jaar wat schrijven, dan heb ik alvast 6 artikelen.

Glow in 2019
Ieder jaar maak ik weer foto’s van Glow, een makkelijk te bedenken onderwerp.

Uiteindelijk ben ik tot 19 artikelen in 1 jaar gekomen, waarvan 5x over de Vestdijk, 2x over de Dutch Design week en 1x Glow. Andere artikelen gingen over onder andere het stadhuis wat verbouwd werd, het natuurgebied Klotputten in Eindhoven, de Slowlane, de herdenkingen van de bevrijding van Eindhoven, DomusDela, etc. Ook kreeg ik de vraag of ik de opening van de Brainport Industrie Campus wilde vastleggen, mooi detail hiervan was dat de Koning de opening zou verrichten. Het schrijven van artikelen heeft ervoor gezorgd dat ik beter moest nadenken over onderwerpen en heeft mij veel meer opgeleverd dan verwacht.

Operation Market Garden 2019
Voor een nieuwswebsite heb ik verslag gedaan over de herdenking van Operation Market Garden die in 2019 door Eindhoven gereden kwam.

Opdrachten

Door de jaren heen ben ik ook al regelmatig gevraagd of ik foto’s voor mensen of bedrijven kon maken. Dit is misschien wel één van de makkelijkste manieren om een onderwerp voor de foto’s te bedenken. Eerder noemde ik al dat ik voor artikelen foto’s maak, de meeste artikelen bedenk ik zelf maar soms wordt er gevraagd of ik ergens foto’s van kan maken. Maar ook krijg ik de vraag van bevriende bedrijven, verenigingen, etc. of ik foto’s voor ze kan maken.

Scouting

Ik ben al jaren actief binnen de scouting. De laatste jaren wat minder actief, ik ben geen leiding meer maar ben nog wel als fotograaf aan de scouting verbonden. Binnen 1 scoutinggroep maak ik al zo’n 13 jaar de foto’s van de grote evenementen. Dit is niet onopgemerkt gebleven en ondertussen ben ik ook één van de fotografen voor regioactiviteiten, activiteiten waar verschillende scoutinggroepen uit de hele regio aan meedoen. Hoewel dit niet binnen mijn specialisatie valt, doe ik dit toch graag. Al deze activiteiten leveren hele duidelijke onderwerpen op, iets waar ik niet meer over hoef na te denken.

Scouting
Leden van scouting in de regio Eindhoven wandelen over de hei.

Vrienden en familie

Van vrienden en familie heb ik ook al vaker de vraag gekregen of ik foto’s kon maken. Ieder jaar ga ik op familieweekend, hier gaat standaard de camera mee zodat ik van iedereen mooie foto’s kan maken. Heeft een nichtje een nieuwe woning word ik al snel gevraagd voor de foto’s, wil iemand een goede foto voor op zijn/haar CV, mag ik die maken, etc. Zodoende krijg ik al snel diverse onderwerpen op de foto, wel vrij standaard allemaal.

Maar ook vrienden met een eigen bedrijf komen al snel bij mij aankloppen, zo heb ik een bepaald café al diverse keren op de foto mogen zetten, via een bepaalde autogarage heb ik al vele prachtige auto’s op de foto weten te zetten. Voor deze bedrijven is het een hele mooie uitkomst, een fotograaf in de vriendenkring. Ze krijgen goede foto’s en kunnen deze mooi voor promotionele doeleinden gebruiken. Voor mij is het een mooie manier om wat nieuwe technieken te oefenen. Het is wel zaak hier goede afspraken over te maken. Er moet wel altijd iets tegenover staan, voor mij kost het veel moeite en geld (een camera is niet gratis, helaas), dus mag ik er best iets voor vragen.

Bar
Toen ik een nieuwe camera had gekocht, ben ik deze flink uit gaan testen. Eén van de testen die ik wilde doen was een foto maken in een donkere ruimte, uit de hand. Het café van een vriend leende zich hier uitstekend voor, ik heb mijn camera kunnen testen en hij heeft een mooie foto die later ook voor promotionele doeleinden is gebruikt.

Andere activiteiten

Buiten de stadsfotografie en de opdrachten maak ik regelmatig foto’s van compleet andere onderwerpen. Hierdoor kom ik vaker buiten mijn comfortzone en leer ik weer nieuwe dingen over de fotografie.

Fotoclub

Hier binnen Fotoclub volg ik regelmatig workshops. Aangezien ik “Fotoclub Fan” ben krijg ik 4x per jaar een clubdag, dagen waar ik totaal andere onderwerpen voor mijn lens krijg dan ik gewend ben. Ook kan ik meedoen met de “Get the Picture” challenges, hiermee word ik uitgedaagd om anders naar de fotografie en de onderwerpen te kijken. Maar ook zie ik foto’s van andere voorbijkomen waarbij ik soms ook word uitgedaagd om een bepaalde foto te maken.

Via Fotoclub.nl ben ik al enkele keren naar Rotterdam geweest, heb ik een artiest voor de lens gehad, heb ik geoefend met “Levitatie fotografie”, ben ik uitgedaagd om Strijp-S eens op een andere manier op de foto te zetten, etc. Allemaal hele interessante onderwerpen die mij helpen om verder te kijken.

Dennis Wels
Tijdens een clubdag kreeg ik de mogelijkheid om te oefenen met concertfotografie. Hierbij kreeg ik de kans om de artiest Dennis Wels te fotograferen.

Bevriende fotograaf

Een bevriende fotograaf vroeg mij ooit of ik haar wilde leren om beter te fotograferen, ik heb hier ja op geantwoord en nu gaan we regelmatig samen op pad om foto’s te maken. Zei stelt mij tijdens het fotograferen redelijk wat vragen, waardoor ik weer moet nadenken hoe ik dat ook alweer doe. Hierdoor krijg ik weer een nieuw inzicht in het fotograferen zelf. Maar ook komen er vaak verrassende onderwerpen uit. Zo zijn we samen een keer naar het oude “Land van ooit” geweest, kijken wat ervan bewaard is gebleven. Zelf had ik nooit bedacht om hier naartoe te gaan, maar omdat de bevriende fotograaf dit voorstelde ben ik gegaan. 2 personen hebben meer ideeën dan 1 persoon, zo kan je dus ook aan andere onderwerpen komen.

Land van Ooit
Van het vroegere Land van Ooit zijn nog steeds delen te vinden.

Offroad Budel

Aangezien ik redelijk wat mensen ken binnen de Offroad wereld, ben ik al naar verschillende offroad evenementen gegaan. Eén ervan is Offroad Budel, een jaarlijks terugkerend evenement. Hier ben ik tegenwoordig 1 van de “vaste” fotografen en mag zodoende op vele plekken komen. Dit levert vaak hele mooie foto’s op van 1 onderwerp; Offroad rijden.

Offroad Budel
Tijdens een evenement zoals Offroad Budel kan je de gekste dingen tegenkomen, zoals een caravanrace over een offroad parcours.

Conclusie

Ondanks dat ik een specialisatie binnen de fotografie heb, zet ik veel meer onderwerpen op de foto. Het hebben van een specialisatie helpt mij heel erg om in de “standaard fotografie” niet te veel op de foto te zetten. Ik kan hierdoor al snel onderwerpen afstrepen wat hier niet binnen valt. Maar dit zorgt soms ook voor een beperking. Door het constant uitvoeren van deze specialisatie, kan ik bepaalde onderwerpen missen. Ook buiten de specialisatie kan ik nog steeds veel onderwerpen vinden, het kan zelfs de foto’s binnen de specialisatie verbeteren.

Veel onderwerpen kan je binnen je eigen kennissenkring vinden, gewoon kijken wat iedereen doet en probeer dit eens vast te leggen. Familiedagen/weekenden zijn hier uitermate geschikt voor, evenementen in je eigen omgeving ook. Ga eens met vrienden op pad, kijk bij een vereniging waar je lid van bent. Deze kunnen allemaal nieuwe onderwerpen opleveren.

Fotograaf fotografeerd een vliegtuig
Samen met een paar vrienden ga ik regelmatig naar een vliegshow, door dit samen te doen krijgen we allemaal een andere kijk op de foto’s. We bespreken hoe we bepaalde foto’s maken, wisselen ze uit en komen zo tot nieuwe ideeën voor de foto’s, hoewel ze allemaal van hetzelfde onderwerp zijn.

Ook in deze coronatijd kan je nog steeds veel bedenken om op de foto te zetten. Je kunt thuis verrassende onderwerpen vinden, of je kunt (met alle maatregelen in acht nemende natuurlijk) alleen naar buiten gaan en kijken wat daar te vinden is. Of ga je eens verdiepen in bepaalde onderwerpen waar je al langer aan zit te denken om te fotograferen, of ga op zoek naar nieuwe onderwerpen. Nu heb je de tijd ervoor.

Nu ben ik wel benieuwd wat jij allemaal op de foto zet, wat zijn nou onderwerpen waar jij je veel mee bezig houdt en wat zijn onderwerpen wat je nog weleens op de foto wil zetten? Als we allemaal onderwerpen delen, krijgen andere misschien ook nieuwe ideeën voor onderwerpen. Laat ze hieronder in een reactie achter.

Deel 3 is online, lees hier het volgende en laatste deel van deze blog.

Related Articles

Responses

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *