Review Canon EOS R5

Via Britt van Sprang van Canon Nederland kreeg ik de kans om een aantal weken met één van hun nieuwe paradepaardjes, de Canon EOS R5 experimenteren. Ook hun nieuwe actie- en sportcamera met een wat kleinere sensor, de Canon EOS R6 mocht ik aan de tand voelen. Ik schreef hier al eerder een review over. In dit artikel lees je mijn ervaringen met deze fullframe systeemcamera, alles onderbouwd met voorbeeldfoto’s.

De Canon EOS R5 is één van de beste camera’s op de markt, als je tenminste het geld over hebt voor dit niveau van beeldkwaliteit en prestaties. De 45 megapixel camera is snel, heeft een uitstekend Dual Pixel-autofocussysteem (20 beelden per seconde), biedt een hoge resolutie, uitstekende videokwaliteit (hij kan 8K-vido opnemen en 10-bits HDR foto’s en video vastleggen voor HDR-weergave) met tal van videofuncties. De fijne ergonomie zorgt voor een groot gevoel van controle. Daarnaast heeft hij eye-tracking en 5-assige beeldstabilisatie. Alles wat een fotograaf maar kan wensen!

Specificaties

  • 45 MP full-frame Dual Pixel CMOS-sensor (DIGIC X)
  • Maximale foto resolutie: 8192 x 5464 pixels
  • Maximale iso-waarde: 51.200 (uit te breiden naar 102.400)
  • 8K-video, met optie voor Raw of 10-bit 4: 2: 2 C-log of HDR PQ (dat is een video-resolutie van 8192. 4320 pixels)
  • Tot 4K / 120p, of oversampled 4K tot 30p
  • Aantal autofocuspunten: 5.940
  • 100% dekking Dual Pixel II AF-systeem met detectie van mens en dier (eye tracking) getraind door machine learning
  • Aantal beelden per seconde: 12 met mechanische, 20 met electronische sluiter
  • Kortste sluitertijd: 1/8000 seconde
  • Beeldstabilisatie: 5-assig (in body)
  • OLED EVF met 5,76 miljoen beeldpunten met een maximale refresh rate van 120 fps
  • Volledig beweegbaar touchscreen van 3,2 inch met 2,1 miljoen pixels
  • 10-bits HDR-foto’s in HEIF-indeling
  • 1x CFexpress-sleuf, 1x UHS-II SD-sleuf
  • Geclaimde weerbestendige afdichting volgens EOS 5D Mark IV-niveaus
  • 2,4 / 5 Ghz wifi met Bluetooth- en FTP-connectiviteit
  • CIPA beoordeeld tot ongeveer 320 opnamen (met EVF)
  • Gewicht: 650 gram
  • Afmetingen: 135.8 x 88 x 97.5 mm


Voor wie?

De R5 is een uitstekende camera voor professionals of voor iedereen die op zoek is naar een uiterst capabele optie voor bijna elk type fotografie, van sport en actie tot studioportretten en landschappen. Dus wie wil hem nu niet?

Welnu, hybride fotografen die voor hun werk afhankelijk zijn van één camera om veel foto- en video-opnamen te maken, moeten de uitstekende videokwaliteit afwegen tegen de realiteit van (grote) zorgen over oververhitting.

Canon heeft een deel hiervan aangepakt door middel van firmware-updates, maar toch, als je de camera in welke mate dan ook gebruikt, verdwijnt het op het beschikbare moment dat je de hoogste kwaliteit 8K– en 4K-videomodi van de camera kunt gebruiken voordat deze wordt uitgeschakeld. Als je terugvalt naar 4K- of Full HD-modi van mindere kwaliteit (maar nog steeds heel erg goed), hoef je je niet veel zorgen te maken over warmte (of uitschakelen), maar er is niet veel meer videokwaliteitsvoordeel ten opzichte van de concurrentie.

Ook is het goed om je ervan bewust te zijn dat, hoewel de stille elektronische sluiter één van de snelste is die ik ooit heb gezien en bursts van 20 fps mogelijk maakt, je het risico loopt ‘banding’ op de belichting te krijgen onder kunstlicht en daarbij een klein dynamisch bereik verliest. Aan de andere kant kunnen sportfotografen fotograferen met zulke hoge ISO-waarden (echter niet zo hoog als bij de R6..) dat de dip in dynamisch bereik sowieso betwistbaar is.

Als je de mechanische sluiter gebruikt voor sport en actie, is het goed om te weten dat de hoogste 12 fps-snelheid je alleen een diavoorstelling laat zien van de laatst gemaakte foto. Een optie is dan om terug te gaan naar 8 fps om een ​​live feed tussen de afbeeldingen te krijgen, zodat je de actie gemakkelijker kunt volgen.

De Canon EOS R5 zorgt ervoor dat hij je niet in de weg zit en hij doet precies wat je nodig hebt. Er is verder weinig om echt over te klagen. Als een echt werkpaard voor fotografen verricht de R5 een voortreffelijke job. Denk hierbij aan het fotograferen van sport, actie, portretten in de studio, snelle familiemomenten, landschapsfoto’s enzovoort. Al je foto’s in welk genre ook worden hoogstwaarschijnlijk nauwkeurig scherpgesteld op 45 megapixels.

Canon heeft zich echter wel wat in de voet geschoten met de beloften die deze camera zou kunnen waarmaken. Geen enkele consument wil natuurlijk een product kopen met de belofte van een headline-functie (8K) en dan worden beperkt door een bijwerking van die functie (oververhitting). Maar het feit dát je al toegang hebt tot dergelijke extra functies zoals de Raw 8K -opname, kun je natuurlijk ook als een extra bonus zien.


Mijn ervaringen

Ik heb er echt van genoten om ermee in het wild te fotograferen, in combinatie met mijn Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM objectief. De R5 maakt gebruik van de RF lensvatting. Dat is een nieuwe lensvatting die een stuk korter en breder is ten opzichte van de welbekende EF lensvatting die op spiegelreflexcamera’s aanwezig is. Het voordeel van deze RF lensvattings is dat de objectieven dichter op de camerasensor zitten waardoor ze veel lichtsterker kunnen zijn bij vergelijkbare formaten en gewichten ten opzichte van objectieven met een EF vatting. Via bijgeleverde mount adapter kon ik mijn eigen EF-objectieven gebruiken.

Daarnaast kreeg ik het RF 24-70mm allround objectief erbij. Er zat geen CF-Express card in het slot, dus daar heb ik niet mee gewerkt. Wel met mijn eigen SD-card die in het tweede slot geplaatst kon worden.

Omdat ik al Canon-gebruiker ben kon ik de camera gemakkelijk en snel instellen en de juiste keuzes maken voor de foto die ik wilde maken. Toen ik naar de knoppen van de R5 keek werd ik erg blij. Zo beschik je aan de achterkant van de camera over een jog-dial waarmee je eenvoudig door de menu’s loopt, je autofocuspunt kiest en nog veel meer kunt doen. Ook beschik je over een Q- knop waarmee je snel toegang krijgt tot de meest gebruikte instellingen.

Ook kun je je foto’s alvast waarderen via een rate-knop, wat het uitzoeken in Lightroom versnelt. Het tweede scherm bovenop (wat de R6 niet heeft) vind ik zelf bijzonder prettig. Hier vind je je instellingen maar ook bekende wielen voor diafragma en sluitertijd. Daarnaast zit er een directe video knop bovenop de camera waarmee je 8Km video opnames kunt starten. De iso-knop ontbreekt nu echter bovenop, iets wat ik echt mis!

De R5 heeft een touch-screen dat geheel kantelbaar is. Fijn voor bijvoorbeeld macrofotografie, als je de camera plat op de grond moet leggen. Het verplaatsen van het autofocuspunt is een fluitje van een cent. Je drukt waar je de autofocus wil hebben en de camera stelt automatisch en zeer snel scherp. Je kunt ook instellen dat er dan meteen een foto gemaakt wordt als je dat punt aanraakt op het scherm.



De bouw is lekker compact, wat overigens niet iedereen kan waarderen. Mensen met grote handen kunnen de R5 uitrusten met een battery grip zodat de camera groter voelt. Bovendien kun je dan wat langer door-fotograferen als je een lange dag op pad gaat.

De electronische zoeker was als traditionele spiegelreflexgebruiker wel even wennen. Ik heb dit vaker gezien en getest op andere types camera’s en het was altijd even aanpassen. Je kijkt immers toch naar een digitaal beeld in plaats van de directe werkelijkheid. Bij de R5 voelde het echter meteen heel naturel aan en merkte ik eigenlijk niet dat ik naar een electronisch beeld keek. De beelden zijn heel realistisch en bijna niet van een traditionele spiegelreflex zoeker te onderscheiden, de kwaliteit is dan ook heel hoog (5.76 miljoen pixels en een framerate van 120 fps). De resultaten waren boven mijn verwachtingen.

Ik heb geen last gehad van de oververhitting bij het filmen in 8K. Het was dan ook een vrij korte opname.


De camera is heel veelzijdig met een verbluffende snelheid, een AF-systeem dat alles meer dan kan bij houden. Ik was erg benieuwd naar de autofocus-mogelijkheden. De camera beschikt over oogherkenning (eye-detection) voor zowel mensen als dieren. Ik was erg benieuwd hoe hij zou scherpstellen op bijvoorbeeld ransuilen.

Dat werkt echt heel erg goed en het is totaal anders dan fotograferen met een spiegelreflex. Als de uilen echter achter diverse takjes verborgen zitten (wat vaak het geval is bij roestende ransuilen) gaat handmatig focussen of werken met slechts 1 AF-punt toch het best, omdat er zeer secuur scherpgesteld moet worden en het voor de camera niet te doen is. Zelfs deze camera niet! Zodra een groot deel van het onderwerp vrij kwam pakte de camera het wel weer op.

Stelde ik bijvoorbeeld scherp op kleine vogeltjes, dan stelt de R5 binnen no-time precies scherp. Deze feature is echt heel handig en zorgt ervoor dat je weer een nieuw tijdperk instapt op fotografisch gebied. Je legt zo eenvoudig de scherpte op de juiste plek, iets dat normaal gesproken veel kennis, ervaring en vaak ook geluk vergt!


Omdat ik ook benieuwd was of de eye-detection zou werken met heel weinig licht, ben ik op een avond bij schemering op zoek gegaan naar de steenuiltjes die soms op de veranda zitten van hun steenuilenkast in de boomgaard bij ons om de hoek. Er zat een uiltje en het was al zo goed als donker.

Toch is het me gelukt om onderstaande foto te maken. Ondanks dat er bijna geen licht was pikte de R5 het oog binnen no-time op. Qua ruis viel het werken met zeer hoge iso waardes heel erg mee. De grote hoeveel details blijft bewaard, ook na het verwijderen van de ruis. De camera ziet meer dan je met het blote oog kunt zien!


Ook kun je veel beelden achter elkaar vastleggen, 12 beelden per seconde met de mechanische sluiter. Zet je de camera echter in de silent modus (wat erg handig is bij wildlife-fotografie) dan maak je gebruik van de electronische sluiter en kun je maar liefst 20 beelden per seconde schieten.

In het begin dacht ik dat de camera niets deed, ik had niet door dat er intussen al honderden foto’s (en dat ook nog eens in groot formaat) gemaakt waren. Ook tijdens het fotograferen van bijvoorbeeld een uitvaart, waarbij je zo onopvallend mogelijk te werk moet gaan, is deze stille modus erg handig!

Naast de snelle autofocus is de R5 uitgerust met een nieuwe 5-assige beeldstabilisatie. Dit had Canon nooit eerder, het zat soms alleen in Canon objectieven. De R5 en R6 zijn de eerste camera’s die ermee zijn uitgerust en het zorgt ervoor dat lichte trillingen worden opgevangen, wat tot 5 stops kan schelen.

Dit werkt zowel voor RF als EF objectieven ideaal. Je kunt nu nog veel uit de hand fotograferen, zonder dat je een statief nodig hebt. Mijn eigen Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM objectief plus RF-EF mount adapter werkte er prima mee. Als je een RF-objectief met beeldstabilisatie gebruikt kun je zelfs beschikken over 8 stops compensatie, omdat de R5 beide beeldstabilisatie-technieken aan elkaar koppelt.

Qua sensor is de R5 uitgerust met een hoogwaardige 45 megapixel fullframe sensor waardoor je beschikt over hoge resolutie foto’s. Je kunt flink snijden (croppen) in de nabewerking. Je computer moet dus ook hoogwaardig zijn om deze zeer zware bestanden aan te kunnen, dat ging bij mij nog weleens mis, terwijl ik toch over een behoorlijk opgetuigde iMac (Retina 5K) met 4Ghz Quad Core i7 processor en 16GB geheugen beschik…


De R5 is ook nog eens uitgerust met een focus-stackfunctie. Iets dat ideaal is voor macrofotografen, maar wat ik niet heb uitgeprobeerd. De camera maakt hierbij tot maar liefst 100 foto’s waarbij de scherpte iedere keer een stukje opschuift. De foto’s kun je vervolgens weer op elkaar stacken waardoor je een zeer scherpe foto krijgt van bijvoorbeeld een insect. Iets wat qua scherptediepte normaal gesproken niet mogelijk zou zijn.

De R5 beschikt over Bluetooth en Wifi waardoor je je foto’s eenvoudig naar je telefoon of tablet kunt doorsturen. Verder kun je de camera van afstand bedienen en zie je de livebeelden op je telefoon. Ideaal als je de camera bijvoorbeeld vanuit een andere ruimte wil bedienen of net om de hoek of vanuit een tent, zodat wildlife je niet kan zien. De gemaakte foto’s kun je vervolgens meteen op je telefoon opslaan waarna je hem eenvoudig kunt delen op social media.

Zelf doe ik dat nooit, ook omdat ik in raw fotografeer en de foto’s selecteer en bewerk in Lightroom/Photoshop op mijn iMac. De CameraConnect app kun je downloaden in Apple of Android App store.


Verschil met de Canon EOS R6

De camera’s zijn gelijktijdig op de markt gekomen. Het grote verschil tussen beide camera’s zit in de sensor en de videokwaliteit. Waar de R5 zich richt op de professionele fotograaf (vergelijkbaar met de 5D Mark IV) is de R6 meer voor de serieuze amateur (vergelijkbaar met de 6D Mark II) die zich veel bezighoudt met sport- en actiefotografie.

De R5 heeft een 45 megapixel fullframe sensor, de R6 heeft 20 megapixel fullframe. Met de R5 kun je videobeelden schieten in 8K, met de R6 4K. Qua autofocus zijn ze vrijwel gelijk aan elkaar en ze beschikken beide over een razendsnel autofocussysteem wat zelfs gezichten en dieren herkent (hier houdt de camera zijn scherpstelling op vast).

En daarnaast zijn de schermen verschillend. De R6 heeft alleen maar één scherm aan de achterkant en de R5 heeft daarnaast ook nog een tweede scherm bovenop de camera zitten, iets wat ik zelf wel erg prettig vind!

Deze torenvalkjes waren zwarte silhouetjes in de lucht op grote afstand. Er kon ongelofelijk veel detail worden teruggehaald!

In vergelijking tot…

Het valt niet te ontkennen dat de Sony a7R IV op het moment van schrijven goedkoper is, meer resolutie biedt dan de EOS R5, meer maatwerk, een betere batterijduur en niet onbeduidend kleiner en lichter is. Maar de Canon houdt stand met een concurrerende JPEG-engine, hogere burst-snelheden, meer tools voor video-opname, een veel verfijndere touchscreen-interface en ergonomie die ik veel comfortabeler vind. Ook is de ingebouwde stabilisator van Canon wat bekwamer en ook de vorderingen van Canon op het gebied van autofocus hebben in de meeste opzichten het gat gedicht met Sony’s indrukwekkende tracking.

In vergelijking met de Nikon Z7 (en uitbreiding Z7 II) zijn ze ergonomisch zo’n beetje gelijkwaardig (mooie displays en interfaces). De implementatie van de autofocus is wat onhandiger bij Nikon. Nikon’s videofunctie zal echter niet oververhitten.. Voor sport en actie schijnt de EOS R5 beter te zijn bij onderwerpen die nogal grillig bewegen.

Tot slot overtreft de EOS R5 de beeldkwaliteit van de Panasonic S1R in Raw, met name bij hogere iso-waarden. Ook maken het autofocussysteem en de burst-snelheden de R5 een meer competente camera voor sport en actie in het algemeen.


De Eye-tracking bleef het gezicht van de klanktherapist automatisch volgen en erop scherpstellen. Een hele handige optie!

Conclusie

Is de EOS R5 uiteindelijk de echte spiegelloze opvolger van de EOS 5D-serie spiegelreflex-camera’s? Ja. Absoluut. Het is niet persé de standaardkeuze van de huidige high-end spiegelloze markt, maar als dat een markt is waarin je je bevindt, is deze camera absoluut de moeite van het bekijken waard.

De Canon EOS R5 is zeer geschikt voor vrijwel elk type fotograaf. Of je nu portretten, evenementen, bruiloften, sport, familiefeesten en meer fotografeert. De beloften van Canon over de 8K-videomogelijkheden zijn niet helemaal waargemaakt, maar daar heb ik zelf niet veel last van gehad. Voor de meeste gebruikers is het nog steeds een geweldige camera om videoclips van goede kwaliteit te krijgen van bijna alles wat je filmt.

Voor power-videofilmers die het onderste uit de kan willen zal deze camera geen goede keuze zijn, maar verder is de R5 een fantastische optie voor bijna iedereen die op zoek is naar een hoogwaardige full-frame spiegelloze camera met hoge resolutie.


Ik moet zeggen dat ik toch wel erg enthousiast ben geworden over de camera. De R5 werkt echt heel fijn, is razendsnel en vanwege zijn compactheid neem je hem zo mee. Daarnaast is de eye-detection functie echt geweldig, een nieuwe wereld gaat open.

Systeemcamera’s zijn echt wel de toekomst. Het WYSIWYG (What You See Is What You Get) effect als je door de zoeker of op je liveview schermpje kijkt werkt erg verslavend. Moeilijk om terug te gaan naar een spiegelreflex, waar je altijd even moet testen en terugkijken naar je gemaakte foto’s om te weten of de belichting goed was.

Ik vind de enorme bestandsgrootte wel een probleem. Het dwingt je eigenlijk om te investeren in snelle computer-apparatuur en vaak heb je die hele grote bestanden helemaal niet nodig. Het viel me tijdens het testen met de EOS R6 al op dat je ook bij de R6-foto’s nog enorm kunt croppen met zeer veel detailbehoud. De bestanden van de 20 Megapixel R6 camera zijn echter een stuk kleiner en veel handelbaarder, zowel door de camera zelf als tijdens de nabewerking.

Het is geen perfecte camera, maar wel een uitstekende en zeer competitieve aanvulling op het toch al drukke gebied van competente full-frame systeemcamera’s met hoge resolutie.


Andere blogs

Reacties

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *