Een camera statief kopen!
Een camera statief kopen, daar krijg je al snel mee te maken als je wat serieuzer gaat fotograferen. Maar wat is nu een goed statief om te kopen? Statieven zijn te koop in verschillende soorten, maten en prijzen. Maar hoe maak je nu de juiste keuze? Om je wegwijs te maken in de wereld van statieven lees je hier wat de belangrijkste aandachtspunten zijn die het je makkelijker maken om een statief te kopen die bij je past.
Met welke reden koop je een statief?
Een statief gebruik je om verschillende redenen, de één zal een statief gebruiken om te kunnen fotograferen met lange sluitertijden tijdens de nacht terwijl anderen het statief gebruiken voor bijvoorbeeld; macrofotografie, close-ups, panning, HDR, panorama’s, zelfportretten, timelaps en zelfs voor video. Kortom iedereen heeft een andere motivatie om een bijpassend statief te kopen.
Fotograferen met een statief geeft je vrijheid en zekerheid
Over het algemeen kan je zeggen dat je een statief meestal gebruikt om…
- Bewegings en trillingsvrije foto’s en video’s maken.
- Te fotograferen met lange sluitertijden bij weinig licht of nachtopnamen.
- Te fotograferen met een klein diafragma (een grote diafragma waarde) erg handig bij landschapsfotografie voor een optimale scherpte.
- Om goed te kaderen zonder te bewegen bij het gebruik van een telezoom lens.
- Te fotograferen vanuit dezelfde hoogte en positie om meerdere foto’s te maken met verschillende belichtingen voor bijvoorbeeld bracketing en HDR.
- Panoramafoto’s te maken door je camera te draaien op precies dezelfde hoogte.
Een statief is naar mijn mening dus onmisbaar voor elke fotograaf. Naast het fotograferen en het soort fotografie hangt de keuze van een statief ook af of je veel reist, hoe lang je bent en wat voor apparatuur je gebruikt om je foto’s te maken. Kortom, waarvoor koop je een statief nog meer?
Welke soorten statieven zijn er te koop?
Driepoot Statief / Tripod
De meest voorkomende statief is het driepoot statief. Dit statief bestaat uit drie poten en wordt in het Engels niet voor niets tripod genoemd. Een driepootstatief bestaat over het algemeen uit de volgende onderdelen zoals hieronder afgebeeld.
Eénpoot Statief / Monopod
Een éénpoot statief is geen vervanging van een driepoot statief. In donkere omstandigheden kan je beter fotograferen met een driepoot.
Een éénpoot statief is vooral makkelijk mee te nemen van wege zijn geringe gewicht en formaat. Het kan zorgen voor extra stabiliteit in een aantal situaties zoals bijvoorbeeld bij het gebruik van telezoom lenzen. Telezoom lenzen zijn vaak zwaar en moeilijk stil te houden. Een monopod zorgt dan dat je bewegingen en trillingen tot een minimum worden beperkt. In de sportfotografie worden dit soort statieven veel gebruikt.
Als je snel en flexibel moet kunnen werken in kleine ruimtes is een éénpoot statief zeker een goed extra alternatief.
Tafelstatief / Mini Statief en Flexibele Statieven
Tafelstatieven en Ministatieven
Een tafelstatief is ideaal om op een vlakke ondergrond te plaatsen. Een tafelstatief is klein en licht van gewicht en daardoor ideaal om mee te nemen op vakantie. Ook voor macrofotografie en close-up fotografie is een tafelstatief handig. Als je een licht gewicht camera hebt zoals een compactcamera, systeemcamera etc. is een tafelstatief fijn om te gebruiken.
Heb je een zwaardere camera zoals een spiegelrefelxcamera met een aantal objectieven dan is het raadzaam om na te denken over een ministatief. Nog steeds klein en licht genoeg maar dit statief heeft meer draagvermogen als de kleinere tafelstatieven. Let er wel op dat het draagvermogen genoeg is om jouw fotocamera inclusief objectief te houden. Je vindt het maximale draagvermogen bij de technische specificaties van het ministatief.
Flexibele Statieven
Het flexible statief is naar mijn mening een van de handigste uitvindingen voor fotografen sinds de uivinding van het statief. Het is eigenlijk een ministatief met buigzame pootjes dat je om bijvoorbeeld om een boomtak een fietsstuur of lantarenpaal kunt vouwen om je camera te ondersteunen. Super handig dus.
Het bekenste merk is GorillaPod naast een aantal B-merken. Het flexible statief is erg populair.
Het flexible statief is naar mijn mening een van de handigste uitvindingen voor fotografen sinds de uivinding van het statief.
Maar kan je elk type camera op een flexibel statief zetten?
Het draagvermogen van de veschillende uitvoeringen verschilt namelijk nogal. Je heb een flexibel statief die tot 350 gram kan dragen maar er zijn ook flexible statieven die wel 5kg kunnen dragen voor professionele spiegelreflexcamera’s. Kijk dus goed hoe zwaar jouw camera met objectief is en welk gewicht jouw GorillaPod aan moet kunnen.
Materiaal van het statief
Het materiaal waarvan het statief is gemaakt is verschillend maar bestaat meestal uit aluminium, basalt, hout, plastic of carbon fiber. In het algemeen kan je zeggen dat het materiaal waarvan het statief is gemaakt het gewicht, de stabiliteit en de prijs van het statief bepaalt. Van elk materiaal heb ik de voor en de nadelen beschreven.
Carbon Fiber Statief
Carbon is een materiaal dat geproduceerd wordt in verschillende vezellaagjes. Een statief gemaakt van carbon fiber is daardoor super sterk en licht in gewicht. Ideaal dus om te tillen en te gebruiken op verschillende locaties. De prijs van een carbon fiber statief is meestal een stuk hoger dan een bijvoorbeeld een aluminium statief.
Aluminium Statief
Het meest voorkomende materiaal dat gebruikt wordt voor statieven is aluminium. Dit is sterk staat stevig maar relatief iets wat zwaarder van gewicht. Er is verschil in kwaliteit tussen instapstatieven en duurzame statieven. Instapstatieven zijn gemaakt van een lichter soort aluminium. Daardoor zijn de statieven eenvoudiger mee te nemen, maar minder stevig. Een aluminium statief is redelijk betaalbaar en waarschijnlijk de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit ten op zichte van de wat duurdere carbon en basalt statieven.
Aluminium statieven die kwalitatief beter zijn, zijn gemaakt van een zwaarder aluminium, waardoor ze stabieler staan. Bij lage temperaturen zal je merken dat een aluminium statief als snel de omgevingstemperatuur aanneemt. Je statief wordt dan ijskoud en dat is niet prettig fotograferen. Je ziet dan ook dat fabricanten daar iets op gevonden hebben.
Ze bekleden de statiefpoten met een hoesje van kunstof of rubber. Als je budget voor een statief niet al te groot is dan is een aluminium statief waarschijnlijk de beste keuze die je kan maken. Als je de meeste foto’s in en rondom huis maakt dan is een aluminium statief een goede optie. Maar als je veel foto’s onderweg maakt. Zoals bijvoorbeeld tijdens je vakantie of bij het wandelen etc. dan zijn aluminium statieven veel te zwaar en te groot om mee te nemen.
Basalt Statief
Basalt statieven zijn een soort kruising tussen carbon fiber statieven en aluminium statieven. Basalt is een vulkanisch stollingsgesteente dat gevormd wordt door de stolling van lava. Basalt statieven zijn een stuk lichter dan aluminium statieven ze hebben een goede stabiliteit en zijn goedkoper dan carbon fiber statieven en een stuk duurder als aluminium statieven. Het basalt statief wordt ook wel “The Poor Man Carbon Tripod” genoemd.
Het biedt een aantal voordelen van carbon fiber tegen goedkopere prijs. Ze zijn inderdaad goedkoper maar toch al snel een paar honder euro. De goedkopere carbon fiber statieven zijn maar een fractie duurder. Als je dan toch van plan bent een aanzienlijk bedrag uit te geven voor een statief kan je met een beetje extra geld meteen een carbon fiber statief kopen. Hier kan je jaren mee voorruit en je hebt dan het beste statief wat je kan kopen.
Plastic Statief
Dit zijn meestal de goedkoopste statieven die je kan vinden. Je kan ze kopen op iedere hoek van de straat bij jou in de buurt of bij de bekende ketens als BCC en Media Markt. Vaak zijn deze plastic statieven zo licht dat ze helemaal niet stabiel kunnen blijven staan.
Plastic statieven zijn goedkoop en zijn licht van gewicht. Ze gaan meestal niet zolang mee en de kans op het afbreken van onderdelen en poten is vrij groot. Verder zijn deze statieven vaak zo licht dat ze helemaal niet stabiel kunnen blijven staan.
Ik zou je sterk afraden om een plastic statief te kopen. Ik heb al vele cursisten deze fout zien maken. Toch een goedkoop plastic statief kopen om er vaak na één avondje fotografen achter te komen dat dat inderdaad niet lekker werkt. De eerst volgende keer hebben de meeste van hen alweer betere kwaliteit statief gekocht. Kortom geen plastic statief.
Het draaggewicht van het statief
Elk statief kan een maximale hoeveelheid gewicht dragen zodat het statief stevig blijft staan. Het maximale draaggewicht is bij elk statief anders en wordt aangegeven bij de specificaties die bij het statief horen. Het is belangrijk dat je een statief koopt die met die jouw camera + jouw batterijen + jouw zwaarste objectief (lens) + jouw flitser kan dragen. Je telt het gewicht van deze vier op en dan weet je hoeveel draagvermogen je statief minimaal moet hebben. Koop je los een extra statiefkop dan tel je dit bij het gewicht op.
De maximale hoogte van het statief
De minimale en de maximale hoogte van een statief is belangrijk om uit te zoeken voordat je een statief koopt. Hoelang ben jezelf en wat is voor jou een comfortable hoogte om te fotograferen? Het is natuurlijk fijner als je gewoon rechtop kan blijven staan als dat je steeds moet bukken om een foto te maken.
Wil je ook laag bij de grond kunnen fotograferen, voor bijvoorbeeld macrofotgrafie? Dan is minimale hoogte van je statief ook belangrijk. Kan je de middenkolom van je statief gebruiken om extra laag te fotograferen? Je camera hang dan als het ware onder je statief waardoor je goed closeups en macro’s kan maken.
Hoe hoger het statief, betekent in de regel ook hoe zwaarder het statief is omdat de poten van het statief uit meer segmenten zal bestaan. Hoe groot is het statief als het helemaal ingeklapt is? Hoe compacter, hoe makkelijker het is om het statief mee te nemen.
Statief koppen
Wat is een statiefkop eigenlijk? Een statiefkop is het onderdeel dat je camera verbind met je statief. Je kan met een statiefkop de richting van de camera aanpassen. Naar boven, naar beneden, naar links, naar rechts in elke gewenste stand. Je kan deze stand vastzetten zodat jij je foto kan maken.
De goedkoopste statieven hebben een vast en niet-vervangbaar statiefhoofd. De betere en over het algmeen ook de wat duurdere statieven hebben de mogelijkheid om zelf te bepalen welke statiefkop je op het statief gaat gebuiken. Je koopt de statiefkop dus los van je statief. Je kiest dan de statiefkop die het beste bij jouw manier van fotograferen past. Ook bij het aanschaffen van een statiefkop speelt het draagvermogen een rol.
Hou dan ook rekening met het draaggewicht zoals we al eerder besproken hebben bij het draagewicht van een statief. Het is belangrijkste in dit geval is dat je een statiefkop koopt die met die jouw camera + jouw batterijen + jouw zwaarste objectief (lens) + jouw flitser kan dragen. Je telt het gewicht van deze vier op en dan weet je hoeveel draagvermogen je statiefkop minimaal moet hebben.
Welke soorten statiefkoppen er zijn ga ik hier bespreken;
Balhoofd
Een balhoofd is de meest populaire statiefkop voor fotografie. De roterende bal kunt u de camera te positioneren in bijna elke denkbare manier, met een borgschroef om u te laten opsluiten de bal op zijn plaats. Het geeft de flexibiliteit bij interactie met de camera, maar kan moeilijk zijn om kleine aanpassingen in stand te maken.
Driewegkop
Zoals de naam al doet vermoeden kan je met de driewegkop de kop op drie manier bewegen. Draaien van links naar rechts, de camera in liggende of staande positie zetten en je kan de camera naar onder of naar boven bewegen.
Videokop / Tweewegkop
Een videokop is zoals de naam al doet vermoeden om te filmen. Deze kop beschikt over een lange hendel waamee je de camera horizontaal en verticaal kan bewegen.
Vloeistofkop
Een vloeistofkop is ideaal voor video opnames omdat de beweging vertraagd wordt en trillingen en schokken worden beperkt.
Gimbal / Schommelkop
De statiefkoppen die we eerder besproken zijn stevig genoeg om een flinke zoomlens te kunnen houden. De zoom lenzen zijn lang en worden gebruikt voor natuurfotografie. Met een schommelkop hou je de lens gecentreerd op het statief met de flexibiliteit om te bewegen.
Middenkolom, Middenzuil of Center Column
Ik heb meteen alle benamingen van een middenkolom genoemd in de titel. De volgende afbeelding laat zien waarover we het hebben.
De meeste statieven bevatten een middenkolom / middenzuil die je in hoogte kan verstellen. Er zijn statieven waarmee je de middenkolom kan verzetten met een draaisyteem, maar bij de meeste statieven kan je dat handmatig doen. Handmatig is over het algemeen prettiger om mee te werken.
De meeste statieven bevatten een middenkolom / middenzuil die je in hoogte kan verstellen.
Het voordeel van een middenkolom / middenzuil is dat je de hoogte van je camera kan aanpassen zonder dat je meteen de hoogte van statiefpoten meteen moet veranderen. Het nadeel hiervan is dat je statief minder stabiel staat.
Er zijn twee systemen: een zwengel en een kliksysteem. Een zwengel is nauwkeuriger, maar maakt het statief zwaarder. Soms kan de middenzuil omgedraaid worden; de camera hangt dan tussen de poten van het statief. Op sommige statieven kan de middenzuil horizontaal geplaatst worden, wat handig is voor macrofotografie.
Statiefpoten uitschuiven met klemmen of ringen?
Een statiefpoot bestaat uit meerdere delen ( tussen de 3 en 5 pootsegmenten) die je in en uitelkaar kan schuiven. Om een statiefpoot te verlengen of te verkorten krijg je te maken met klemmen of ringen om de pootsegmenten los of juist vast te zetten. Met een draairing of twistlock kan je al draaiend aan de ringen een gedeelte van de statiefpoot los of vastdraaien. De wat goedkopere modellen zijn over het algemeen meer uitgerust met klemmen om de statiefpoot los of vast te klemmen.
Wat je zelf makkelijker vindt werken moet je echt even uitproberen in de winkel of bij collega’s met een statief. Als je een goed statief hebt kan je met klemmen behoorlijk snel werken. Met ringen kan je nauwkeuriger werken en met het juiste gevoel en ervaring kan dit ook behoorlijk snel.
Een goedkoop statief is een duurkoop statief
Als je gaat voor een goedkoop statief ga je niet blij worden is mijn ervaring. Ik maak nog geregeld mee dat een cursist toch voor een goedkoop statief gaat ondanks dat ik ze van te voren gewaarschuwd heb dat beter niet te doen. Koop dan liever geen statief.
Als we dan bijvoorbeeld bezig zijn met de workshop nachtfotografie gebeurd er vaak het volgende; Ze krijgen hun camera niet goed op het statief gemonteerd en vaak zit er speling tussen het opzetplaatje en de statiefkop. Ik zie mensen dan worstelen en de eerste frustraties komen naar boven omdat ze niet de foto kunnen maken die ze graag zouden willen maken. Meer dan eens heb ik gezien dat ze hun goedkope statief nog dezelfde avond, letterlijk in de prullenbak gooien.
Dus je kan die 50 euro die je besteed aan goedkoop statief beter uitgeven aan goed statief. Is anders zonde van je geld lijkt me.
Ik ben me er van bewust, dat als je net start met fotografie, je geen zin hebt om meteen €450 euro neer te tellen voor een goed statief. Je kan ook een prima statief kopen vanaf ongeveer €125 euro.
Laat van je horen en deel je ervaring!
Welk statief heb jij en waarom? Wat is het merk en wat heb je er voor betaald? Op welke punten heb jij beoordeeld?
Om elkaar op weg te helpen kan je een reactie plaatsen onder deze blog. Als je je aanmeld op de website kan je ook nog een foto bij je reactie plaatsen. Bedankt voor je hulp.
I joined the club!
Ik ben toe aan een uitdaging. Ik fotografeer veel, maar kom niet echt verder. Ik begin mijn eigen foto’s saai te vinden. Het was tijd voor de tien geboden eh inzichten.
Je hebt het er over dat een goedkoop statief duurkoop is.
Als je die op een chinese site bestelt is die nog goedkoper, maar voor ietsje meer heb ik die dus hier gekocht.
Ik vind dit voor weinig geld echt een goed en stevig statief.
Wat verwacht je van een statief? Hoe vaak gebruik je het? Welke eisen stel je aan een statief. Zelf gebruik ik altijd een statief, dus zijn mijn eisen hoog qua stabiliteit, gewicht, transport lengte en hoogte. Ik heb statieven gezien die ik persoonlijk zwabberdingen vind maar de persoon zelf was er tevreden over. Mijn statief staat buitenshuis altijd op spikes en dan niet de bijgeleverde punaises maar stalen spikes van 10 cm lang die ik in de grond duw voor nog meer stabiliteit. Over het algemeen is het statief bij veel (amateur)fotografen een ondergeschoven kindje in de fotoapparatuur.
Dank voor de aanvulling Michel
Bij mijn moet een statief staan als een huis. Voor mijn tak binnen de fotografie stel ik wel ijzen aan mijn uitrusting. Bij Landschapsfotografie, Langesluitertijden fotografie en Macro moet je body met objectief stabiel staan. Maar ook het hoofd van het statief is erg belangrijk, de moderne camera heeft een hoog gewicht, dus is het erg belangrijk dat je ook kijk naar het draagvermogen dat de kop kan hebben. Mijn statief is van het merk Leofoto type Ranger LS-365Cmet daar op het Benro-Precision, Geared Head GD3WH, dus zijn mijn eisen hoog qua stabiliteit, gewicht, transport lengte en hoogte. Mijn statief staat altijd op spikes, omdat ik altijd buiten ben.
Ik heb ook nog spikes liggen die ik erop kan draaien. Ik zal eens kijken hoe dat bevalt.
Ja gaat het verschil echt merken Marcel.