Zo werkt Affinity Photo 2

Boekrecensie: Zo werkt Affinity Photo 2

Affinity Photo 2

  • Leer hoe je alles uit Affinity Photo 2 haalt.
  • Je krijgt onder andere uitleg hoe je kunt importeren, snijden, bewerken en exporteren met Affinity Photo. En meer.
  • De ogelijkheden van Affinity Photo komen minder uitgebreid, aan bod.

Titel:
Auteur:
Gepubliceerd:
Uitgeverij:
Bindwijze:
Pagina’s:
Taal:

Affinity Photo 2
Bob Timroff
April 2023
VanDuurenMedia
Paperback (Softcover)
236
Nederlands

Zo werkt Affinity Photo 2
Zo werkt Affinity Photo 2

Wat je gaat ontdekken

Affinity Photo 2 is een populair programma. Het is een goed alternatief voor Photoshop, het is goedkoop en heeft geen abonnementsvorm. Affinity Photo heeft nagenoeg alle functionaliteiten die Photoshop ook heeft.

Het is even wennen als je van Photoshop overstapt op Affinity Photo. In juni 2020 heeft de fotoclub een challenge gehad waarbij Hella Martens mensen meenam in het werken met Photoshop. Ik heb deze destijds gevolgd maar dan door gebruik te maken van Affinity Photo. Veel kwam overeen maar voor sommige zaken was de werkwijze weleens waar identiek maar zaten de functies heel anders in het programma.

Het boek heeft 12 Hoofstukken

1: Affinity Photo in vogelvlucht
2: Voorkeuren en instellingen
3: Kleurmanagement
4: Photo
5: Liquify
6: Develop
7: Overige persona’s
8: Lagen
9: Filters en live filters
10: Tekengereedschappen
11: Maskers en selecties
12: Doe meer met Affinity Photo

Naast het overzicht van de 12 hoofdstukken uit dit boek zal ik één hoofdstuk uit
dit boek wat nader toelichten om je een inkijkje te geven in dit boek over
Affinity Photo 2.

Neem een kijkje in het boek bij hoofdstuk 6: Develop

Na een klein inleidend stukje over het ontwikkelen van foto’s wordt als eerste de verschillende knoppen op de Toolbar beschreven. Het wisselen van de diverse Persona’s (Affinity heeft het programma opgedeeld in logische stukken wat ze Persona noemen). Hier vind je met name de knoppen om te kiezen tussen views, aanpassen van voor en na en wat basis instellingen. En dit afhankelijk van de Persona waarin je zit.

Van elke knop wordt de functie beschreven. Niet alle teksten zijn mij meteen duidelijk maar door zelf te proberen met een RAW foto wordt het wel al duidelijker. Met name het stuk over de clippings alarm gaf voor mij mogelijkheden om met dit programma de foto’s beter te kunnen ontwikkelen. 

Daarna worden knoppen de context toolbar doorlopen. De context toolbar zijn de knoppen die specifiek voor de gekozen Persona zijn. In dit geval de Develop Persona. Deze is op windows minimaal.

Daarna komen de tools aan bod. De verschillende tools zijn om bijvoorbeeld selecties te maken waarop je aanpassing plaats gaat vinden. Door elke tool te gebruiken word je beter duidelijk wat er bedoelt wordt met de diverse beschreven functies. 

Als laatste worden de studiopanelen behandeld. Hier vind je de echte opties om de foto te ontwikkelen. Bij de Develop Persona met name zaken over belichting, witbalance etc. Enkelen studiopanelen worden geopend echter via het menu Window kun je nog andere panelen openen zodat je een heel arsenaal van mogelijkheden hebt om je RAW foto optimaal te ontwikkelen.

Over de auteur

Bob Timroff heeft al de nodige boeken geschreven. Hij heeft een breed scala aan vaardigheden. Bij auteur van boeken is hij ook docent. Muzikant kunstenaar. Hij heeft expertise op het gebied van MacOS, 3D ontwerp en printen, virtual reality, grafisch ontwerp en webdesign.

Conclusie mening

Dit boek helpt je Affinity Photo te doorgronden. Wat zit waar. Het boek beschrijf voornamelijk alle mogelijkheden van het programma samen met de logica.

Het laat minder zien hoe je ze gebruikt. Daarvoor zal je zelf aan de slag moeten gaan en de verschillende zaken uit proberen. Het programma is hiervoor in ieder geval de moeite waard.

Ik ben zelf ben geen lezer maar vind dit boek als naslagwerk wel handig.

Zo werkt Affinity Photo 2
Zo werkt Affinity Photo 2

Related Articles

Responses

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Het zou prettig zijn als er een uitgewerkt voorbeeld (met uitleg) van het bewerken van een foto of het maken van een samengesteld beeld (een composite) zou worden besproken/gepubliceerd. Het programma oogt veelbelovend, maar ik ben meer van “eerst zien, dan geloven” .
    Neemt niet weg dat jouw stuk mijn belangstelling voor Affinity heeft gewekt, mijn compliment

      1. Dag Gerrit,

        Dank voor de link. Het zijn wel heel veel filmpjes ;-). Ik heb er een paar al bekeken en ze zijn inderdaad wel helder.

        Groet,
        Leo