Aan de slag met Druppel Fotografie
Aan de slag met Druppel Fotografie
Tijdens mijn jaren als freelancefotograaf heb ik verschillende soorten fotografie leren kennen. Wat mij het meest integreerde was highspeed fotografie en een onderdeel hiervan is het fotograferen van vallende druppels. Nu zal je zeggen “wat is hier nu zo spannend aan?” Het mooie hiervan is, het gevolg ten aanschouwen van het moment waarop de druppel in een vloeistof valt en de vorm welke deze dan aanneemt.
Voordat ik hiermee aan de slag ben gegaan heb ik me verdiept, zoals velen voor mij, in You Tube video’s, en ben tot de conclusie gekomen dat het relatief goedkoop kan en hiermee simpel en eenvoudig, zo ben ik begonnen met een boterhamzakje gevuld met water waar ik met een naald een gaatje in had geprikt, maar ik wilde er zoveel mogelijk uithalen en heb besloten om het toch wat geavanceerder aan te pakken door een computer aangestuurde druppelmachine te gebruiken. Ik besef dat dit niet is weggelegd voor ieder beginnende druppel fotograaf daar dit een kostbare hobby kan zijn, maar ook met deze hobby kan je alles zo duur maken als jezelf wilt.
De uitrusting
Allereerst is het apparatuur waarmee je deze vorm van fotografie wilt beoefenen van belang. Hieronder het materiaal wat ik gebruik.
- Camera: Nikon D810
- Stop Shot druppelmachine van Cognysis
- Laptop
- Objectief: Sigma 150mm Macro
- Flitsers: SB 700, 800 en 910 Speedlights
- Statief: Manfrotto
- Opvangbak
- Additieven
De flitsers en druppelventielen worden aangestuurd door de software van de Stop Shot. De camera kan hier ook door aangestuurd worden maar dit doe ik liever handmatig.
We gaan beginnen
Eerst gaan we de camera instellen, De sluitertijd is hierin niet van belang omdat de flitser de druppel als het ware “ bevriest” en daarom stel ik de camera in op de Bulb stand. Het diafragma stel ik in op f/11. De camera staat op een statief op +/_ 75 cm van de beoogde druppel. Het scherpstellen gebeurt mbv een liniaal, het focuspunt zet ik op de plaats waar de druppel zal vormen en stel de camera op een cijfer scherp, hierbij wordt de autofocus niet gebruikt.
Hierna zijn de flitsers aan de beurt. Deze stel je zo in dat je een zo kort mogelijk flitstijd hebt. Al de bovengenoemde instellingen worden ingevoerd in de computer van de druppelmachine. Nadat ik de camera en flitsers op en ingesteld heb is het tijd om de druppel ventiel in te stellen.
Ik ben destijds begonnen om een 2 druppel systeem in te stellen, dit wil zeggen dat er eerst 1 druppel naar beneden valt waarna er een 2e druppel achteraankomt. De tijd tussen de druppels kan je instellen tot op de milliseconde.De 1e druppel valt in een met vloeistof gevuld glas, hierna komt de 2e druppel die dan neerkomt op de 1e druppel waardoor je het volgende effect krijgt.
Je kan de druppel beïnvloeden door additieven te gebruiken, zoals guar en xanthaan gom, waarmee de druppel stroperige wordt en beter te controleren is. Ook kan je kleurstoffen toevoegen aan het water. Door bijvoorbeeld een paar druppeltjes zeep toe te voegen aan het water in de opvangbak wordt de oppervlaktespanning gebroken waardoor de druppel wel tot 10 centimeter hoogte kan komen.
Er zijn eindeloos veel mogelijkheden om prachtige druppels te vormen. Je kunt jezelf voorstellen dat je eindeloos kunt variëren met bijvoorbeeld het aantal druppels, de kleuren van het vloeistof en de soort vloeistof. Mijn eerste ervaringen met deze soort fotografie verliep in eerste instantie niet echt van een leiendakje, een hoop gespetter en niet echt het beoogde resultaat, maar door veel te oefenen en te experimenteren kwam er langzamerhand schot in de zaak.
Je zal dus in het begin talloze foto’s maken voordat je het beoogde resultaat hebt bereikt. Dus geduld hebben, hoe meer je oefent hoe beter je timing zal worden. Ik hoop met deze blog jullie enthousiasme te hebben gewekt. Tot de volgende.
Lees ook:
Waterdruppels Fotograferen
Druppel en Splashfotografie hoe doe je dat?
Bekijk hier de profielpagina van Hans Krijnen
Reacties