panning

Panning Fotografie – Uitleg en 5 tips voor de beste resultaten.

Panning-Fotografie

Wat is Panning Fotografie?

Panning is meebewegen met je camera

Panning is een fotografische techniek die een lange sluitertijd combineert met bewegen van je camera om een gevoel van snelheid rond een bewegend onderwerp te creëren. Het is een manier om je onderwerp scherp te houden terwijl je de achtergrond vervaagt door te bewegen.

Pannen wordt meestal gedaan op een onderwerp dat horizontaal beweegt, zoals een rijdende auto, een fietser of een voetganger. Het kan ook verticaal worden gedaan, terwijl je iemand volgt die vanaf de hoge duikplank in een zwembad duikt bijvoorbeeld. Dit is een leuke en uitdagende techniek die de nodige oefening vereist om dit goed onder de knie te krijgen. Maar je zal beloond worden met fantastische foto’s.

Waarom zou ik een panningfoto willen maken?

De pan-techniek creëert effecten die niet haalbaar zijn met andere fotografiemethodes. Panning creëert een gevoel van snelheid, of je nu een sporter, een dier of een rijdende auto volgt. Je kan artistieke effecten creëren die niet of nauwelijks na te maken zijn in een fotobewerkingsprogramma. Maar de belangrijkste rede is dat je er veel plezier aan kan beleven.

Wat zijn de belangrijkste basis-instellingen voor panningfotografie?

  1. Camerastand – Sluitertijdvoorkeuze (TV of S) of op Manual (M)
  2. ISO – Zo laag mogelijk 100 of 200
  3. Sluitertijd – Tussen 1/5 en 1/80 van een seconde
  4. Diafragma – f8 – f11
  5. Witbalans – Op automatisch (AWB)
  6. Scherpstellen / Focus – Op automatisch
  7. Scherpstelmodus – Continu autofocus (AI Servo, Continuous-Servo of AF-C) stelt continu scherp op een bewegend onderwerp.
  8. Burstmode – Ook wel aangeduid als de ‘continuous mode’ je kan meerdere foto’s achter elkaar maken door door de ontspanknop ingedrukt te houden.

Hoe maak je een panningfoto?

Je kan de volgende werkwijze aanhouden om snel en effectief tot een goed resultaat te komen.

  1. Kies een bewegend onderwerp. (fietser, auto etc)
  2. Ga op een plaats staan waar het onderwerp van links naar rechts of andersom voorbij komt.
  3. Stel je sluitertijd in.
  4. Pas de camera-instellingen aan voor een goede belichting.
  5. Stel scherp op je onderwerp of kies de juiste afstand.
  6. Volg je bewegende onderwerp terwijl je aan het fotograferen bent.
  7. Probeer een langere sluitertijd als de achtergrond te scherp is of een kortere sluitertijd als deze te wazig is.

Om panningfotografie goed te leren zal je veel moeten oefenen. De één heeft het voorelkaar binnen twee a drie foto’s terwijl de ander vlot twee middagen bezig is de techniek van het pannen en meetrekken onder te knie te krijgen. Hieronder vindt je 5 tips die je stap voor stap kan volgen om panningfotografie te ontdekken.

1. Kies je kader vooraf

Neem de tijd om eerst goed te kijken waar je de foto gaat maken. Let daarbij op de brandpuntsafstand van je lens en de afstand tot je onderwerp. Fotografeer met een ruim kader zodat je later nog je foto recht kan zetten of om een andere uitsnede te maken van je gemaakte foto.

2. Beweeg je camera mee op dezelfde snelheid als je onderwerp

Je gaat werken met relatief lange sluitertijden. Als jij op dezelfde snelheid als je onderwerp meebeweegd zal je onderwerp op je foto’s zo goed als niet bewogen uit zien. Een klein beetje beweging mag en is ook wel mooi voor de dynamiek in de foto. Omdat jij beweegt ziet de achtergrond er bewogen uit. Het resultaat is dan dat jouw onderwerp er een stuk scherper op staat als je achtergrond wat een duidelijk vershil geeft tussen je onderwerp en de achtergrond.

3. Kies de juiste sluitertijd voor panning?

Omdat je volledige controle wil over de sluiterijd kies voor sluitertijdvoorkeuze (Tv of S) of de M-stand op je camera. Één van de meest gestelde vragen over panning-fotografie is: “Hoe weet ik welke sluitertijd ik moet gebruiken?”.

Het is natuurlijk handig om te weten waar je moet beginnen, maar houd er rekening mee dat er geen specifieke sluitertijd kan zijn omdat deze van meerdere dingen afhankelijk is. Zoals;

  1. Hoe snel beweegt je onderwerp?
  2. Hoe ver ben je van je onderwerp?
  3. Wat is het effect dat je wil bereiken?
  4. Welke lens gebruik je?

Raak dus niet meteen gefrustreerd als het niet meteen lukt.  Mijn ervaring is dat de meeste panningfoto’s gemaakt zijn op een sluitertijd tussen 1/5 en 1/80 van een seconde. Als je bijvoorbeeld een auto fotografeert kun je beginnen met 1/50 sec terwijl je voor een fiets beter kunt beginnen met 1/20 sec. Experimenteer met verschillende sluitertijden en afstanden totdat het is gelukt.

4. Kies de juiste scherpstelmodus

Normaal gesproken staat je scherpstelmodus op AF-S / Single Shot / One Shot dit is bedoeld voor stilstaande onderwerpen. Omdat we met panningfotografie te maken krijgen met bewegende onderwerpen is het raadzaam om je scherpstelmodus aan te passen naar Continue focus / scherpstellen voor bewegende onderwerpen. De camera detecteert de bewegingen van het onderwerp en helpt dit bewegende onderwerp scherp in beeld te houden. Zo vergroot je de kans om  je bewegende onderwerp scherp te kunnen stellen.

5. Gebruik een monopod of een statief

Als je al verschillende pogingen uit de hand hebt gedaan en het is nog niet gelukt om een mooie vloeiende lijn te krijgen kan de hulp van een statief soms uitkomst bieden. Het voordeel van een statief of monopod is dat je zeker weet dat je de camera niet op en neer zal bewegen waardoor de lijnen vloeiend en recht zullen zijn. Let op! Ik zeg niet dat dit makkelijker is, maar wel dat het een extra optie is om tot een mooi resultaat te komen.

Wil je dit leren tijden een Fotografiecursus in Eindhoven?

Panning Fotografie Pannen

Andere blogs

Reacties

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *