Hoe fotografeer je portretten van Paarden
paardenfotografie: Hoe fotografeer je portretten van Paarden
In een serie blogs wil ik jullie meenemen in de wereld van dierenfotografie. In elke blog zal een ander dier centraal staan. In deze blog ga ik het hebben over paardenfotografie. Aan de hand van een aantal praktische tips die ik hier zal delen kan je nog betere (portret) foto’s van paarden maken. Mijn persoonlijke stijl is paard met baas / model, eigenlijk dier met mens en de band tussen de 2, maar de tips kan je voor beiden gebruiken of je nu alleen een paard, meerdere paarden of paard met mens op de foto zet
Tip 1: Binnen of buiten
Als je een fotoshoot met paarden gaat doen, dan kan je 2 situaties krijgen. Foto’s in een binnen locatie of in een buitenlocatie. Ook voor portret kan dit zo zijn. Zal hieronder de categorieën apart behandelen.
Binnen:
Als de shoot binnen is – vaak zal dit in de stal zijn of een binnenbak – dan is er meestal sprake van slecht licht. Er komt vaak wel een beetje licht van buiten naar binnen, maar dit is niet voldoende en zal je zien dat er lampen aangedaan worden om meer te kunnen zien. De instellingen zullen dan ook iets anders zijn (die zal ik later in de blog verder toelichten).
Buiten:
Is de shoot buiten, dan heb je vele mogelijkheden. Het kan op het terrein zijn van de locatie waar het paard staat, op de wei bijvoorbeeld. Ook op andere locaties zijn mogelijk, denk hierbij aan het bos, de heide of het strand. Heel soms kan het zelfs meer stedelijk, maar alleen met een heel braaf paard.
Tip 2: Storende elementen
Er kunnen heel wat storende elementen zijn bij het fotograferen van paarden. De achtergrond bijvoorbeeld, bij een binnenshoot zal deze vaak in een rijbak genomen worden en dan is er veel wat storend kan zijn, zoals de rand van de bak, vieze muren op de achtergrond, reclameborden aan de muur en ga zo maar door. Kan je dan helemaal geen leuke foto’s maken in een bak? Jazeker wel.
In de meeste bakken hangt een spiegel, plaats het paard eens voor de spiegel en zo dat het in de spiegel kijkt, maak de foto vanaf de achterkant van het paard zodat je zowel de achterkant ziet, maar ook het spiegelbeeld ervan, let wel op dat jij als fotograaf niet in de spiegel te zien bent. Je kan variëren met verschillende poses op deze manier en natuurlijk zijn er nog meer leuke manieren te verzinnen om alsnog een mooie portretfoto te maken in een binnenbak.
Bij een buitenshoot geldt eigenlijk hetzelfde, let er goed op dat er niks uit het hoofd of lijf groeit bij een paard. Eigenlijk bedoelde ik het tuig. Het mooiste is toch wel een paard naturel op de foto te zetten, dit wil zeggen, zonder tuig. Uiteraard blijven de meeste paarden niet zomaar even stil staan midden in een bos of op het strand (uitzonderingen daargelaten, ja die bestaan echt). Hier hebben ze iets moois op bedacht, een fotohalster. Dit is een dun touw die je als halster om kan doen en is er in een aantal basiskleuren die dicht bij de kleur van een paard liggen, ze zijn ook verstelbaar van kleine pony tot groot paard.
Deze halsters zijn in nabewerking makkelijk weg te werken en lijkt het alsof het paard helemaal vrij staat. Vraag wel altijd van te voren of het paard of pony aan zo’n halster kan staan. Ook hier zijn uitzonderingen, is er een heel speciaal tuig wat bijvoorbeeld bijzonder is door het ras of siertuig. Dan kan het juist wel heel mooi staan, maar probeer zoveel mogelijk ‘normaal’ tuig of gewone halsters te vermijden. De uitzondering hier weer op is als je het in opdracht doet en de opdrachtgever wil het zelf graag. Let er dan op dat het hoofdstel of het halster mooi zit, geen uitstekende riempjes of dat iets scheef zit en dat het ook schoon is.
Tip 3: Houding van het paard en jouw plaats ten opzichte van het paard
Paarden zijn mooie (in mijn ogen dan) sierlijke dieren, maar… kunnen er ook imposant uitzien. Er zijn een paar dingen waar je op kan letten als je een foto van een paard maakt. Neem altijd een foto van schuin van voren, hierbij komt een lichaam het beste uit de verf. Als je pal van voren een foto neemt dan kan de verhouding van een paard er heel raar uit komen te zien en is de kans dat de foto niet heel mooi wordt. Uitzondering is als je alleen het hoofd van het paard op de foto wil zetten.
De beste hoek is dus beetje van de zijkant. Je kan dan kiezen uit een foto van het hoofd met stukje hals maken, iets meer van het paard laten zien – let hierbij wel op dat het niet lijkt alsof er delen van een paard geamputeerd zijn – of het paard in zijn geheel.Verder staat het op de foto mooi als de oren van het paard naar voren gericht zijn, dit is te stimuleren door geluidjes (paarden reageren vaak op gehinnik van andere paarden, hier zijn apps voor die je op je smartphone kan zetten), soms reageren ze ook op de stem van hun eigenaar. Laat het paard ook regelmatig belonen door de eigenaar met snoepjes of hoe het paard gewend is beloond te worden.
Ook niet onbelangrijk, vraag de eigenaar een doekje mee te nemen voor eventuele vieze plekjes (zoals vieze mond, ogen of neus), zodat deze even schoongemaakt kan worden. Je wilt het paard natuurlijk wel schoon op de foto. Nu de beurt aan jou, als fotograaf. Als je vaker dieren hebt gefotografeerd, dan is je waarschijnlijk geleerd dat je een dier voor een mooi resultaat op ooghoogte moet hebben staan. In dat geval zal de neiging zijn om gewoon rechtop te blijven staan, want het hoofd is dan vaak op ooghoogte. Echter, is het bij paarden ook heel mooi als je door je knieën zakt, zodat je iets naar boven richt. Paarden komen hierdoor mooier uit en komen nog imposanter over.
Tip 4: Afstand, lens en basis instellingen
Meestal als je een paard fotografeert, sta je op een afstand van het paard. Mijn favoriete lens voor dieren zowel portret als actie is dan ook de 70 – 200 f/2.8 lens. Hiermee kan je op een mooie afstand blijven en toch mooi inzoomen. Natuurlijk snap ik dat niet iedereen deze lens heeft, een 70 – 300 voldoet ook zeker wel. Let er alleen op dat je minder licht binnen krijgt met deze lens waardoor een binnenshoot een uitdaging zal worden.
Voor portretten zou je ook iets dichterbij kunnen en dan denken aan een 50mm prime lens of een 24-70 (andere lenzen met het bereik tussen de 50 en 70mm voldoen uiteraard ook). Als basis voor instellingen begin ik meestal met 1/500 sluitertijd (paarden staan niet altijd even goed stil), diafragma zo open mogelijk, laag f-getal (mocht je dichterbij staan met een korte brandpuntsafstand, dan kan het zijn dat je een iets kleiner (hoger f-getal) diafragma moet gebruiken (max op 5.6), iso afhankelijk van de lichtomstandigheden en wees ook hier niet te bang om de iso iets hoger te zetten als dat nodig is.
Hou wel de grens van je camera in de gaten ivm eventuele ruis. Voor paarden gebruik ik 1 focuspunt in het center, welke op het dichtstbijzijnde oog scherpgesteld wordt. Wel schiet ik in burst (meerdere opnames achter elkaar) mocht het paard onverwachts bewegen. Zoals gezegd, dit is een beginpunt en naar gelang het nodig is stel ik de waarden bij naar boven of beneden. Kijk ook hierbij regelmatig op je histogram of de belichting goed is. Wat je ook kan doen is een beginwaarde instellen en dan een paar proeffoto’s maken, waarbij je kan kijken of de belichting etc. goed is of dat je toch iets bij moet stellen.
Tip 5: experimenteer, kunstjes en euhhh wat ik nog meer kwijt wil
Net als bij elke andere vorm van fotografie, blijft het leuk om te experimenteren en je eigen draai aan een foto te geven. Denk hierbij aan bijzondere uitsneden, details van een dier en ga zo maar door. Of ga een hoger dan een paard staan (bijvoorbeeld met een trappetje) en kijk wat je dan voor beeld krijgt. Sommige paarden kunnen kunstjes, dit kan variëren van buigen, ergens met voorbenen opstaan, steigeren (op de achterbenen staan), kusjes geven, liggen, etc. Het is ook erg leuk als een paard die je fotografeert dit kan, ook vast te leggen op de foto. Ook dit valt onder portret. Helemaal mooi als je foto’s maakt op een mooie locatie (bijvoorbeeld met bloesem, heide, herfst) en een eigenaar in een mooie jurk of andere mooie kleding en dit dan samen vastlegt.
Je kan dan een foto maken alsof het beeld zo uit een sprookje afkomstig is. Iets wat je steeds vaker terug ziet komen zijn de zogenaamde black foto’s, voor de mensen die niet weten wat het is. Een black foto is een foto waarbij de achtergrond (zo goed als) zwart is en in dit geval het paard een mooie belichting heeft. Er zijn twee manieren om dit voor elkaar te krijgen. De makkelijkste manier is om in een bewerkingsprogramma de achtergrond zwart te maken, vaak is dit wel te zien tenzij je goed bent in bewerking, let er daarom op dat het er niet uitziet alsof het paard op een zwarte laag geplakt is en inplaats van heel donker zwart, pak een paar tinten lichter en indien je de voorbenen erop heb staan, laat een stukje ondergrond staan, zodat het dier niet gaat zweven.
De andere manier is een stuk lastiger en doe je tijdens het fotograferen. Je hebt hiervoor een stal nodig. Je zet het paard in de deuropening van de stal, als het goed is heb je het licht nu van voren, zorg dat het paard met hoofd en hals (eventueel voorbenen) in het licht staat. Doordat stallen over het algemeen donker zijn en je van licht naar donker schiet, krijg je al snel dat de achtergrond donker wordt. Het kan zijn dat je alsnog iets moet bewerken, maar al een stuk minder dan bij de eerste optie. Let op, ik bedoel de ingang van het gebouw waar de boxen instaan en niet de box zelf ;). Ik blijf zeggen fotografeer in RAW, zodat je de foto in de nabewerking nog af kan maken, maar als je nog niet nabewerkt is jpeg natuurlijk ook helemaal prima.
Tot slot, vaak krijg ik de vraag hoe zit dat nu met een heel donker/zwart dier of een licht/ wit dier. Het eerste wat een mogelijkheid is, is om je lichtmeting op spotmeting te zetten, dan meet deze het licht alleen op het punt waar je focuspunt op scherp stelt. Dit geldt zowel voor donkere als lichte dieren. Het kan dan alsnog nodig zijn om de rest van je instellingen wat aan te passen, maar het werkt wel.
De tweede mogelijkheid is om bij een donker dier iets te overbelichten, ⅓ tot maximaal 1 stop en bij een licht dier juist iets onder te belichten, ook ⅓ tot maximaal één stop. In de nabewerking kan je dan verder aanpassen, maar zo heb je de meeste kans om het beste te halen uit witte en zwarte paarden.
Ik hoop jullie weer een beetje op weg geholpen te hebben en ook hierbij, bewaar je geduld (die heb je hard nodig), blijf het met plezier doen en als er vragen/ opmerkingen zijn, laat ze rustig achter. Je foto’s showen mag natuurlijk ook altijd, ik kijk ernaar uit om jullie foto’s van paarden te zien.
Reacties