Review Luminar AI
Luminar AI beweert ‘s werelds eerste foto-editor te zijn die volledig wordt aangedreven door kunstmatige intelligentie (AI) . Zou dit programma dan eindelijk de kloof dichten tussen basis-fotobewerkings-apps of pro-leaning-programma’s zoals bijvoorbeeld Photoshop?
Word gratis lid van onze Luminar Club
Dus voor wie is het nu eigenlijk bedoeld? Het is niet ongebruikelijk dat talent en ambitie bij fotografie niet echt samengaan. Wil je de perfecte foto maken van de Melkweg, kleurrijk en gedefinieerd in een inktzwarte lucht? Natuurlijk wil je dat wel! Kun je het dan ook laten gebeuren?
Natuurlijk niet zonder oefening, de juiste uitrusting en een flinke portie geluk. Wil je een portretonderwerp er ‘cover-klaar’ uit laten zien? Dat lukt niet of zeer moeilijk zonder een visagist, een set krachtige lichtbronnen plus de kennis om het allemaal te gebruiken.
Automatische bewerkingen die je foto’s enorm oppimpen
En precies hier komt Luminar AI om de hoek kijken. Het programma biedt een spectaculair klinkend scala aan automatische bewerkingen die beloven je foto’s van een middelmatig naar prijswinnend niveau te brengen.
Dat gezegd hebbende; de meeste afbeeldingen die de app kan produceren, zullen vast wel in strijd zijn met de regels van de meeste zichzelf respecterende fotowedstrijden, maar daarover straks meer.
Artificial Intelligence in plaats van fotobewerkings-skills
Het uitgangspunt is simpel: als je de compositie-regels niet kent, richt je Luminar AI gewoon op een foto. Het programma zal onmiddelijk begrijpen wat je foto moet voorstellen, wat er mis mee is, en het zal vervolgens een correctie toepassen.
Of, als je wél weet hoe je foto eruit zou moet zien, maar je weet de weg niet om hem zo te krijgen, dan kan Luminar AI al het denkwerk voor je doen. Het programma kan bijvoorbeeld een nieuwe lucht inmonteren, het weer veranderen, huidvlekken of rimpels gladstrijken of je foto’s automatisch corrigeren voor een aangenamere compositie. De kleurbalans kan worden aangepast en er kan zelfs selectief worden verscherpt om de aandacht van de kijker naar je onderwerp te trekken.
Catalogus-functie
Voor de hoofdgebruikersinterface is gekeken naar de catalogus-functie van Lightroom, althans structureel. Je opent afbeeldingen niet één voor één (je kunt ze wel individueel bewerken); in plaats daarvan voeg je ze toe aan een catalogus of je voegt een map met afbeeldingen toe.
Sjablonen en Bewerkingen
De manier waarop Luminar-bewerkingen uitvoert kan worden opgesplitst in sjablonen (dit zijn kleine wondertjes waarbij je met één muisklik je foto’s onmiddellijk opfleurt) en bewerkingen, waarbij effecten automatisch worden toegepast en veranderingen waarvam Luminar denkt dat ze het beste zijn, soepel worden aangebracht.
In sjablonen suggereert Luminar wat voor soort afbeelding je hebt, en geeft je vervolgens een reeks recepten die je foto leuker of mooier maken, variërend van eenvoudige verzadigings- en verscherpingmethodes tot Instagram-vriendelijke filters met laag contrast.
Ik heb Luminar geprobeerd met een reeks onbewerkte en ook bewerkte afbeeldingen en ik was behoorlijk tevreden met de resultaten. Met behulp van de voorgestelde sjablonen kreeg ik resultaten die (eigenlijk best tot mijn grote ergernis…) redelijk dicht in de buurt kwamen van de professionele resultaten die ik bereikte met zeer langdurige Photoshop-sessies.
De tools zijn eenvoudig gehouden. Kies je effect (vaak met een nutteloze, niet-beschrijvende naam zoals ‘Lichtkrant’ en ‘Modepopje’), en pas vervolgens aan hoe sterk dit wordt toegepast met een schuifregelaar eronder. Dit werkt goed, de resultaten zijn prima, en als je op het pictogram met kleine ellipsen net boven de effectschuifregelaar klikt, kom je in het bewerkingspaneel van Luminar, waar je het door jou gekozen effect nog kunt finetunen.
De resultaten bij het bewerken van portretten waren eveneens echt goed! Luminar AI verricht goed werk door gelaatstrekken te detecteren en deze te versterken (bijvoorbeeld wittere ogen en tanden), zonder de rest van je afbeelding aan te tasten.
Meer controversieel klinkende tools, zoals ‘verwijdering huidoneffenheden’, worden feitelijk subtiel toegepast, waardoor Luminar in een mum van tijd zijn claim van hoogwaardige afbeeldingen grotendeels kan waarmaken.
Het loont echter de moeite om hier toch wat voorzichtig mee te zijn. Ik merkte bijvoorbeeld dat één van de voorgekauwde portretsjablonen de slider om het gezicht af te slanken een duwtje had gegeven. Je kunt je voorstellen dat de moeder van de bruid wellicht niet zo blij zal zijn als je haar wangen een tandje lager zet…
Met sommige van de meer Instagram-vriendelijke sjablonen, die overlays met lensflare-stijl toepassen op je foto’s, zou ik ook wat terughoudend zijn. Deze lensflare-effecten worden namelijk niet dynamisch toegepast. Het is steeds dezelfde transparante overlay, dus als je hetzelfde effect gebruikt voor een aantal foto’s, zal de herhaling zeker opvallen.
Ook zie je nu plotseling overal precies dezelfde dramatische Melkweg-foto’s opduiken op internet door de ontluikende (en begrijpelijke) populariteit van Luminar AI…
Toch bevat Luminar AI ook een paar solide fundamentele hulpmiddelen. De opname van een voor-en-na-schuifregelaar is bijvoorbeeld erg handig, omdat je hiermee een beetje perspectief kunt houden over wat er precies met je afbeelding gebeurt.
Ook de mogelijkheid om een bewerking uit te voeren op één afbeelding en de wijzigingen vervolgens te synchroniseren met andere afbeeldingen in je catalogus is erg prettig.
Er zijn echter ook nog een paar andere probleempjes. Prestaties kunnen een beetje dubieus zijn. Zoom bijvoorbeeld eens in op een afbeelding en schuif wat heen en weer. Luminar heeft een seconde nodig om je nieuwe weergave correct weer te geven.
Ondertussen laat hij je bijna twee seconden lang een gepixelde voorvertoning zien. Het lijkt misschien iets onbeduidends, maar als je rond een afbeelding scant om er zeker van te zijn dat je bewerkingen effectief en subtiel zijn toegepast, is dit echt een nachtmerrie.
Erger nog, Luminar verwijdert effectief je 100% voorvertoningen zodra je met de muis klikt en ergens anders naartoe sleept, en elke keer opnieuw wordt gerenderd, zelfs als je een deel van een opname bekijkt waar je al naar hebt gekeken.
Ook zou ik betere preview-mogelijkheden van aangebrachte effecten op de hele afbeelding erg kunnen waarderen. In Lightroom (de voor de hand liggende concurrent van Luminar AI) krijg je direct een voorbeeld van wat er met je afbeelding zal gebeuren als je met de muis over een voorinstelling beweegt.
Hierdoor kun je snel een aantal opties doorlopen voordat je er één kiest. Luminar is hierin te dominant en dwingt je om een sjabloon te kiezen (met een naam die weinig onthult over het effect), om deze vervolgens moeizaam op de afbeelding toe te passen voordat je kunt beslissen of je hem echt wel ok vindt.
Exportopties zijn redelijk goed; qua formaat, en kleurbeheeropties beslaan het gamma: sRGB, ProPhoto of Adobe RGB. CMYK zou leuk zijn geweest voor degenen die zich voorbereiden op printers met een hoog volume, maar het is weliswaar een kleine niche, vooral met de optie om naar PSD te exporteren voor een fijnmaziger kleurbeheer.
De print-engine van Luminar AI laat wel wat te wensen over. Er is geen kleurbeheer, geen opties om randen toe te voegen en er wordt niet meer dan één afbeelding per pagina afgedrukt, wat betekent dat serieuze fotografen een andere toepassing nodig hebben om hun foto’s af te drukken.
Ook is het zinvol om erop te wijzen dat Luminar AI, behalve het toevoegen van trefwoorden bij het exporteren van een afbeelding, geen concessies doet op het gebied van catalogusorganisatie. Er zijn geen sleutelwoorden, en dus kun je niet zoeken op trefwoorden, geen afbeelding markeren, niet sorteren op map, enzovoort.
Dit alles brengt ons bij één van de sterke punten van Luminar, namelijk dat het als plug-in kan worden geïnstalleerd. Nu we het er toch over hebben, als je de bewerkingen van Luminar AI leuk vindt, maar niet de applicatie waarin ze zijn verpakt, kun je deze gebruiken als een plug-in in Lightroom Classic, Photoshop en macOS Photos.
Luminar AI is wat mij betreft het meest aantrekkelijk voor mensen die de standaard fotobewerkings-skills niet in huis hebben en ook niet van plan zijn om ze te leren. Voor hen is de mogelijkheid om op vooraf gebouwde sjablonen te vertrouwen om in een paar seconden echt mooie afbeeldingen te produceren, zeker het geld waard. Zelfs met de paar kleine irritaties die de applicatie met zich meebrengt.
Ikzelf ben iets minder gecharmeerd: Lightroom biedt betere organisatietools, fijnmazigere bewerkingen en betere afdruk- en exportopties. En met Photoshop kan ik inmiddels lezen en schrijven. Maar als je met weinig moeite een aantal verbluffende afbeeldingen wilt genereren, is Luminar AI wel erg gemakkelijk. Ik installeer het dus als plugin in Photoshop en/of Lightroom waardoor ik het in geval van tijdgebrek of pure luiigheid gewoon kan gebruiken.
Luminar 2.0 en Luchtreflecties in het water
AI Sky Replacement is één van je favoriete functies was in Luminar 4, dan is de nieuwe 2.0 update van de AI-versie wellicht een enorme verbetering. In deze versie kun je je vervangen lucht namelijk automatisch laten reflecteren in het water van je scène. En dit zonder dat je daarbij handmatig te werk hoeft te gaan.
Prijs en verkrijgbaarheid
Luminar AI is verkrijgbaar voor 79 euro (toegang met 1 computer) of 89 euro (toegang met 2 computers).
Conclusie
Luminar AI is een geweldige nieuwe optie voor fotografen die weten dat hun foto’s baat zouden hebben bij wat bewerking, maar niet de tijd of kennis hebben om dit te realiseren. Het gebrek aan catalogisering en sommige soms dubieuze prestaties betekent dat professionals wellicht afhaken. Maar voor alle anderen zullen de resultaten en de bespaarde tijd Luminar AI waarschijnlijk zeker het geld waard maken.
Luminar AI is geschikt voor mensen die:
- Hun foto’s wel willen bewerken, maar zich niet willen verdiepen in de details;
- Fotobewerkingen willen doen die best complex zouden zijn voor een ervaren fotobewerker, vanuit een duidelijke en gebruiksvriendelijke interface;
- Snel professionele resultaten en hoogwaardige bewerkingen willen via AI en vooraf ingestelde sjablonen, waarbij de estethische kwaliteit kan verschillen;
- Zich willen concentreren op hun fotografie, niet op fotobewerking;
Luminar AI is níet geschikt voor mensen die:
- De kneepjes van het fotobewerkings-vak willen leren zoals verscherpen, curven, verzadiging, maskers et cetera;
- Als je snelle performance wilt en geen frustratie door lange wachttijden;
- Als je een goede catalogus-functie wilt, zoals die van Lightroom.
VOOR
- Resultaten van uitstekende kwaliteit;
- Makkelijk te gebruiken;
- Waar voor je geld.
TEGEN
- Sommige effecten kunnen wel heel erg hetzelfde worden;
- De performance zou verbeterd kunnen worden.
Reacties