Canon EOS 90D versus 7D Mark II

Ik kreeg van Canon Nederland de mogelijkheid om de Canon EOS 90D te testen. Ik wilde een camera met een aps-c sensor uitproberen met mijn 70-200 f/2.8 IS USM objectief met 2.0 extender. Zodat ik door de cropfactor geen 400 maar 640mm tot mijn beschikking had. In dit artikel mijn bevindingen over deze camera.

Canon 90d

De Canon 90D is de vervanger van de inmiddels al weer drie en een half jaar oude Canon 80D. Er zit een volledig nieuwe APS-C formaat sensor in met 32,5 megapixel. Ook kan de camera nu video in 4K resolutie opnemen. Aan de buitenkant is er weinig veranderd. De paar knopjes zijn verplaatst en er is een autofocus joystick toegevoegd.

Binnenin is er iets meer aangepast: de nieuwste Digic 8 processor zit erin, de autofocus sensor is verbeterd en je kunt er nu 10 foto’s per seconde mee maken. Zo op het eerste gezicht dus een welkome update, al zit er niks bij dat er echt uitspringt. De Canon EOS 90D body heeft een verkoopadviesprijs van 1.319,99 euro.

Canon EOS 90D f/11, 1/2000, iso400 640mm
Canon EOS 90D f/11, 1/2000, iso400 640mm

Specificaties

  • CMOS Sensor, 32,5 megapixel, aps-c
  • Resolutie: 6960×4640
  • Videoresolutie: 3840×2160
  • Lichtgevoeligheid: iso100-25600 (uitbreidbaar)
  • Burstrate: 10bps
  • Opnameformaat: jpeg, raw
  • Geheugenslot: SD
  • Soort objectieven: Canon EF / EF-s
  • Scherpstellen: fasedetectie, Dual Pixel CMOS AF (liveview), handmatig
  • Zoeker: optisch, pentaprisma
  • Lcd: 7,7cm, verstelbaar tft touchscreen
  • Gewicht: 701 gram
  • Afmetingen body: 140,7×104,8×76,8mm

Ideaal voor sport- en wildlifefotografie

Canon EOS 90D f/11, 1/2000, iso800, 640mm
Canon EOS 90D f/11, 1/2000, iso800, 640mm

De EOS 90D heeft een APS-C-sensor van 32,5 megapixels die objectieven 1,6x het telebereik geeft dat ze zouden hebben met een full-framecamera. Ideaal voor als je boven op de actie moet zitten. De camera maakt zichtbaar wat je met het blote oog soms niet eens kunt zien.

Hij maakt foto’s van 32,5 megapixels met tot wel 10 frames per seconde. Dankzij de hoge ISO-gevoeligheden (tot ISO 25.600) kun je acties vastleggen met zeer korte sluitertijden in slechts 1/8000 seconde. De EOS 90D heeft een heldere optische zoeker met een dekking van circa 100% waarmee je acties ziet terwijl ze plaatsvinden.

Hierdoor kun je snel bewegende onderwerpen, zoals vliegende vogels, makkelijker volgen. Een intelligent aanpasbaar display toont belangrijke opname-informatie. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt, zelfs wanneer de druk groot is. Met het variangle-touchscreen van de EOS 90D kun je eenvoudig vanuit verschillende hoeken fotograferen.

Je kunt scherpstellen en fotograferen met slechts één tik, waardoor je op een zeer intuïtieve manier kunt werken. Zelfs de snelste onderwerpen worden gevolgd en haarscherp vastgelegd dankzij een geavanceerd autofocussysteem.

45 cross-type AF-punten werken samen met een RGB+IR-beeldsensor met 220.000 pixels voor een uitstekende gevoeligheid bij weinig licht en herkenning van onderwerpen.

Canon EOS 90D f11, 12000 iso400, 640mm
Canon EOS 90D f11, 12000 iso400, 640mm

IJsvogelhut

Ik heb de camera onder lastige omstandigheden getest, namelijk vanuit een ijsvogelhut waarbij een snel bewegend vogeltje moest worden vastgelegd op 640mm. Dat kon uiteraard alleen vanaf een statief en met afstandsbediening. Beeldstabilisatie van het objectief heb ik uitgeschakeld.

Tips en werkwijze optimale scherpstelling

Als je bij dit soort fotografie optimaal gebruik wil maken van de automatische scherpstelling (AF) die wordt geregeld door een flexibel en snel 45-punts cross-type systeem kun je onderstaande tips in acht nemen:

Het collectieve scherpstelgebied is verdeeld in zones of individuele punten, die rechtstreeks met de joystick kunnen worden geselecteerd;

• Gebruik alle scherpstelpunten van de camera (dat zijn er 45 in de Canon EOS 90D). De automatische scherpstelling is zo goed en veelzijdig dat je de vogel eenvoudig in het scherpstelgebied kunt houden;

• Wijzig de trackinggevoeligheid bij een drukke achtergrond, stel hem dan bij naar omlaag;

• Zet hem op snelle continu-opnamen tot 10 frames per seconde (fps) met Intelligent Tracking and Recognition (iTR)-scherpstelling;

• Volg bewegende onderwerpen met de AI Servo-modus;

• Als de vogels vrij langzaam bewegen, gebruik dan maar negen scherpstelpunten. Gebruik AI Servo om de vogel te volgen en scherp te houden, en de joystick om de verschillende scherpstelpunten te kiezen. Bij vogelfotografie veranderen situaties zeer snel, maar de joystick maakt het makkelijk;

• De hoge burst-snelheden (10 fps) zijn cruciaal om de vluchtige momenten in vogelfotografie vast te leggen;

Canon EOS 90D f8, 11000, iso800, 640mm
Canon EOS 90D f8, 11000, iso800, 640mm

Ik was aardig onder de indruk van de prestaties bij weinig licht. Qua ruis presteert de camera redelijk tot iso3200. Bij iso 6400 en hoger ga je de ruis echt wel zien. Ik was ook benieuwd naar de 45-punts autofocus. Deze werkt bij goede lichtomstandigheden wat je ervan mag verwachten.

Bij slechtere omstandigheden krijgt hij er toch moeite mee. In de liveview-modus is de scherpstelling echt goed. Zelfs bij het moeilijkste licht stelt de camera precies scherp waar je dat aangeeft. Ook in het donker heeft de AF niet al teveel moeite. Als je een foto maakt door het touchscreen aan te raken, werkt deze techniek heel gemakkelijk.

Gebruiksgemak

Omdat ik zelf een Canon-gebruikster ben, is voor mij het gebruiksgemak van de menu’s een belangrijk issue. Canon is heel consequent in de structuur van de menu’s. Wat dat betreft is er zeer weinig veranderd. Het menu is iets minder omslachtig dan bij de 70D en werkt heel fijn.

De snelle instellingen vi de Q-knop zijn echt prettig om mee te werken. De camera ligt lekker in de hand en de body weegt maar 700 gram. Het is dus goed te doen om lang met je camera in de hand rond te lopen.

Ik heb ook de wifiverbinding met de Connect-app getest. Zodra dit eenmaal is gelukt, werkt de connectie prima. Het omslachtige proces is echter wel een minpuntje voor het gebruiksgemak.

Wat ik nog niet eerder gezien had is de A+ stand waarbij je voor creatieve ondersteuning kunt kiezen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om het contrast te verhogen of juist te verlagen. En er zijn opties om de kleursfeer of de hoeveel heid kleur aan te passen.

De kleuren van de jpeg-bestanden zijn mooi verzadigd, zoals je van Canon kunt verwachten. Ook voor minder gevorderde fotografen is het dus prettig werken met deze camera. De accuduur is prima, je kunt lang doorfotograferen, zelfs met veelvuldig gebruik van live-view.


Conclusie

Sterke punten van deze camera zijn de goede autofocus, het intuïtieve menu, de compact- en lichtheid, de lange accuduur, het uitgebalanceerde systeem en de prima nieuwe sensor. De camera blinkt uit in ergonomie, grip en gebruiksgemak. De nieuwe sensor is goed en geeft je veel mogelijkheden.

De buffer van de 90D is echter niet erg groot. Met 25 foto’s als buffer voor Compressed RAW en JPEG ben je met 10 foto’s per seconde dus in 2,5 seconden door je buffer heen en dan ben je tijdelijk uitgeschakeld. De camera moet dan de foto’s verwerken voor je door kan fotograferen.

Dit lijkt de beperkende factor voor wildlife of actie-fotografen voor de 90D. De buffer van de 7d Mark II is groter, die kan in volle resolutie een goede 30 raw-beelden verwerken.

Ook de traditionele minpunten van een spiegelreflexcamera tegenover een systeemcamera zijn er, maar daar staan weer een fijne optische zoeker, prettige bediening en een voor systeemameragebruikers ongekende accu-capaciteit tegenover.

Canon EOS 90D f/11, 1/2000, iso800, 640mm
Canon EOS 90D f/11, 1/2000, iso800, 640mm

Canon EOS 7d Mark II

canon 7d

Omdat ik toch wat ruis en onscherpte opmerkte in mijn opnames, nadat ik ze op groot scherm op mijn computer bekeek, kreeg ik een tip over een tweedehands Canon EOS 7d Mark II body. Na aanschaf en tests hiermee met hetzelfde objectief in dezelfde ijsvogelhut kwam ik hiermee tot veel betere resultaten.

Deze camera is natuurlijk ook een klasse hoger dan de 90D. De 7d Mark II houdt zelfs de snelste actie bij. Hij heeft maar 20 megapixels (een stuk minder dan 32,5 megapixels van de 90D), maar hij beschikt over Dual ”DIGIC 6”-beeldprocessoren voor responsieve prestaties.

65 cross-type scherpstelpunten

Daarnaast beschikt hij over 65 scherpstelpunten (de 90D heeft er 45) voor zeer scherpe scherpstelling tijdens het vastleggen van snel bewegende onderwerpen.

Elk scherpstelpunt is een ‘cross-type’, wat inhoudt dat zowel op horizontale als verticale details snel en nauwkeurig kan worden scherpgesteld. De camera kan bij zeer weinig licht (zelfs bij maanlicht en lichtniveaus tot -3EV) nog scherpstellen.

Je kunt alle 65 AF-punten tegelijk gebruiken of ze groeperen in verplaatsbare zones om scherp te stellen op onderwerpen die zich buiten het midden bevinden. Maar je kunt ook één AF-punt selecteren om nauwkeurig scherp te stellen op een bepaald gedeelte van de scène.

Canon EOS 7d Mark II f/11, 1/1000 iso800 640mm
Canon EOS 7d Mark II f/11, 1/1000 iso800 640mm

iTR AF-scherpstelsysteem

Het iTR AF-scherpstelsysteem van de EOS 7D Mark II maakt gebruik van kleuren en gezichten om onderwerpen te volgen terwijl ze door het beeld bewegen.

De AF-responsiviteit kan met een eenvoudig hulpmiddel worden aangepast, waardoor de scherpstelling wordt aangepast aan de opname-omgeving en het onderwerp, zodat andere voorwerpen die even door het beeld bewegen de scherpstelling niet verstoren.

Hierbij kunnen zes verschillende programma’s (cases) gekozen worden:

  1. Veelzijdige universele instelling
  2. onderwerpen blijven volgen en obstakels negeren
  3. direct scherpstellen op onderwerp in autofocuspunt
  4. voor onderwerpen die snel versnellen of vertragen
  5. voor onregelmatige beweging in willekeurige richting
  6. voor onregelmatige bewegingen en snelheidsveranderingen

Canon EOS 7d Mark II f/11, 1/1000 iso800 640mm
Canon EOS 7d Mark II f/11, 1/1000 iso800 640mm

De volledige cross-type, 65-punts AF-module werkt samen met informatie van een 150.000 pixel RGB + IR-meetsensor om de nieuwste versie van het ‘Intelligent Tracking and Recognition’ (iTR) focussysteem van de EOS-1D X te kunnen bieden.

Dit betekent dat met iTR ingeschakeld en een eerste scherpstelpunt geselecteerd, je kunt scherpstellen door de ontspanknop half in te drukken en vervolgens de camera het onderwerp laten volgen terwijl het over het beeld beweegt.

In dit scenario gebruikt de camera automatisch het AF-punt dat nodig is om scherp te houden op het aanvankelijk geselecteerde onderwerp.

Canon EOS 7d Mark II f/11, 1/1000 iso800 640mm
Canon EOS 7d Mark II f/11, 1/1000 iso800 640mm

Vijf belangrijke camera-eigenschappen

Deze camera heeft voor mij vijf eigenschappen die hem bijzonder geschikt maken voor mijn vogel- of actiefotografie:

  1. De aps-c sensor haalt onderwerpen met een factor 1,6 dichterbij;
  2. De camera schiet 10 bps;
  3. De indrukwekkende buffer kan in volle resolutie een goede 30 raw-beelden verwerken;
  4. De 65 crosstype autofocuspunten, verspreid over een heel groot deel van je compositie, zodat je bewegende onderwerpen snel kunt volgen.
  5. Het Intelligent Tracking and Recognition’ (iTR) focussysteem van de EOS-1D X waardoor het bewegend onderwerp automatisch gevolgd kan worden (dit heeft de EOS 90D trouwens ook);

Canon EOS 7d Mark II f/11, 1/1000 iso800 640mm
Canon EOS 7d Mark II f/11, 1/1000 iso800 640mm

Vergelijking EOS 90D en EOS 7d Mark II

De Canon EOS 7D Mark II en de Canon EOS 90D zijn twee voor wildlife- en actiefotografen interessante camera’s die respectievelijk in september 2014 en augustus 2019 zijn aangekondigd. Beide zijn spiegelreflexcamera’s die zijn uitgerust met een APS-C-sensor. De 7D Mark II heeft een resolutie van 20 megapixels, terwijl de 90D 32,3 MP levert.

Redenen om voor de Canon EOS 7D Mark II te kiezen:

  • Met 32,3 megapixel biedt de 90D een hogere resolutie dan de 7D Mark II (20 megapixel), maar de 90D heeft kleinere individuele pixels (pixelafstand van 3,23 μm versus 4,10 μm voor de 7D Mark II). De lichtopvangcapaciteit van de pixeleenheden zal dus groter zijn;
  • Groter zoekerbeeld: Beschikt over een zoeker met een hogere vergroting (0,63x versus 0,59x);
  • Geotagging: beschikt over een interne GPS-sensor om lokalisatiegegevens te loggen;
  • Snellere gegevensoverdracht: ondersteunt een geavanceerder USB-protocol (3.0 vs 2.0);
  • Betere controle over studiolicht: heeft een PC Sync-aansluiting om verbinding te maken met professionele flitsers;
  • Meer gemoedsrust: beschikt over een tweede kaartsleuf als back-up in geval van een geheugenkaartstoring;
  • Zwaarder afgeprijsd: is al veel langer beschikbaar (gelanceerd in september 2014).

Canon EOS 7d Mark II f/11, 1/1000 iso800 640mm
Canon EOS 7d Mark II f/11, 1/1000 iso800 640mm

Argumenten voor de Canon EOS 90D:

  • Resolutievoordeel (32 versus 20) impliceert meer flexibiliteit voor het bijsnijden van afbeeldingen of de mogelijkheid om grotere afbeeldingen af te drukken;
  • Meer detail: heeft meer megapixels (32,3 versus 20 MP), wat de lineaire resolutie met 27% verhoogt;
  • Betere video: biedt filmopnamen in hogere definitie (4K / 30p versus 1080 / 60p);
  • Flexibeler LCD: heeft een draaibaar scherm voor opnamen in vreemde hoeken in staande of liggende stand;
  • Minder knoppen om in te drukken: heeft een touchscreen om de bediening en opname-aanpassingen te vergemakkelijken;
  • Meer selfievriendelijk: heeft een gearticuleerd scherm dat naar voren kan worden gedraaid; Minder storend: heeft een elektronische sluiteroptie voor volledig stille opnamen;
  • Compacter: is kleiner (141 x 105 mm versus 149 x 112 mm) en past gemakkelijker in een tas;
  • Minder zwaar: heeft een lager gewicht (met 209 g of 23 procent) en is dus gemakkelijker mee te nemen;
  • Langere levensduur: haalt meer opnamen (1300 versus 670) uit een enkele batterijlading; • Gemakkelijker uploaden van bestanden: Heeft ingebouwde wifi voor automatische back-up of beeldoverdracht naar het web;
  • Gemakkelijkere draadloze overdracht: ondersteunt Bluetooth voor het delen van afbeeldingen zonder kabels;
  • Snellere bufferverwijdering: ondersteunt een meer geavanceerde SD-gegevensoverdrachtstandaard (UHS-II versus UHS-I);
  • Betaalbaarder: werd geïntroduceerd in een goedkopere categorie (33 procent goedkoper bij lancering);
  • Moderner: weerspiegelt bijna 6 jaar technische vooruitgang sinds de lancering van de 7D Mark II.

Hieronder een interessante video van Janine Krayer over de Canon 90D versus de 7D Mark II

Andere blogs

Reacties

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *