Wat zie je en wat zie je niet over foto’s en verhalen

Onlangs sprak ik met Ellen Massaro van Foto Organizers Nederland. Ik krijg namelijk vaak vragen van mensen de vraag hoe rubriceer ik mijn foto’s zodat ik ze makkelijk terug kan vinden. Ik heb deze vraag met Ellen besproken en er ging een hele nieuwe wereld voor mij open. In deze blog geeft Ellen je een aantal tips om een eerste stap te maken.

In Kopenhagen, op de expositie van de Deense Persfoto van het jaar 2018 hing een mooie introductie tekst aan de muur. De titel was: “What is there, and what isn’t“ – Wat is er en wat is er niet.

Volgens de tekst hebben foto’s drie lagen:

  1. wat je ziet op de foto
  2. de omstandigheden waarin de foto genomen is
  3. wat je gedachten zijn als je de foto ziet.

Sommige bijkomende gedachten zijn algemeen, en andere kunnen heel persoonlijk zijn, waardoor bepaalde foto’s je meer doen dan andere. Daarnaast heeft alles twee kanten: een voorkant en een achterkant. Een oppervlakte en alles wat eronder zit. En het een is onlosmakelijk verbonden met het ander.

Je brein verbindt meteen iets wat je ziet met wat je niet ziet. Zie je een foto van een feestje dan denk je aan de muziek of aan de vermoeide benen die je daarna kunt hebben. Zie je een moment uit een vakantie, dan denk je aan het vrije gevoel dat je daar had. Zie je een foto van een begrafenis, dan denk je aan het verdriet van de familie.

Alle foto’s zijn verhalen en het meest leuke, interessante aan foto’s zijn de vragen die erbij komen. Wat, wanneer, wie, hoe, en wat gebeurde er daarna?


“Foto’s: ze zijn belangrijk om te bewaren. En als je je foto’s goed organiseert, en ze goed kunt terugvinden, beleef je er het meeste plezier van”.

Ellen Massaro – Foto Organizers Nederland


Deze foto van de drie ‘zonnige’ mensen kwam ik tegen in een appartementengebouw in een wintersportplaats in Oostenrijk. Zo’n vrolijke foto.

Er stond niet bij wie de mensen op de foto zijn; misschien was het de vrouw, ooit eigenaresse van het gebouw? Ik ben er zo snel niet achter gekomen.

Maar je gaat wel fantaseren… had ze net een skiwedstrijd gewonnen? In de winter kan het ook zulk mooi weer zijn. Of is het een zomerse foto? En wie zijn die mannen?

Foto’s: ze zijn belangrijk om te bewaren. En als je je foto’s goed organiseert, en ze goed kunt terugvinden, beleef je er het meeste plezier van.

Je hoeft niet alle foto’s te bewaren. Bewaar alleen díe foto’s waar je iets mee hebt, of die een (compleet) verhaal vertellen, of die de beste kwaliteit hebben als je er nog iets mee wil doen.

Programma’s die je foto’s ‘ontdubbelen’

Om de keuze te vergemakkelijken, kun je programma’s gebruiken die je foto’s ‘ontdubbelen’. Dan is de eerste ‘bulk’ al weg; de dubbele nemen een hoop geheugen in beslag én ze zorgen ervoor dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Belangrijk: zorg eerst dat je een back up maakt van al je foto’s.

Er bestaan twee soorten duplicaten:

  1. Exacte duplicaten (bijvoorbeeld binnengehaald via laptop en mobiel)
  2. Bijna duplicaten (foto’s die seconden na elkaar zijn genomen dankzij de burst-mode)

Er bestaat voor bijna alles een applicatie. En het voordeel van het gebruiken van een App is dat je ook meteen meer schijfruimte krijgt. Als je niet alleen foto’s wil checken op duplicaten kijk dan eens naar de volgende apps:

Foto’s checken op duplicaten

Easy Duplicate Finder heel eenvoudig programma, maar is alleen gratis voor 10 keer, daarna betaal je € 39,95.

Duplicate Photo Finder is ideaal voor Windows.

Duplicate Cleaner eenvoudig en gebruiksvriendelijk.

Photosweeper is speciaal voor Mac en alleen voor foto’s. 

Wees niet bang om duplicaten te verwijderen. Alle originelen heb je nog in een backup staan.

Foto Organizers Nederland Ellen Massaro

Foto Organizers Nederland
Foto Organizers Nederland


Andere blogs

Reacties

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *