Binnen blijven in deze Corona-tijd? 5 Creatieve fotografie ideeën.
Als je nog geen last van loopneuzen, niezen, verkoudheid of een van de andere verdachte verschijnselen van Corona hebt, mag je nog een blokje om maken, weliswaar op 1,5 m afstand van anderen. Toch heb je net genoeg mogelijkheden om lekker buiten te gaan fotograferen. Hierover schreef ik een blog: “Voorjaarsfotografie”.
Zoveel mogelijk thuis blijven wordt wel aangeraden. Daarnaast moet je binnen blijven als je klachten hebt. Ik verwacht dat het allemaal nog wel even gaat duren. Waarschijnlijk heb je al je klusjes in je huis al wel gedaan en begin je tijd over te houden…. Hoe kun je voorkomen dat verveling toeslaat? Ik zelf heb altijd honderden ideeën wanneer ik het druk heb, maar als ik tijd heb, weet ik vaak niet wat ik kan gaan doen.
Als je deze blog leest, vind je fotograferen waarschijnlijk interessant. Ik hoop jullie op creatieve ideeën te brengen om binnen aan de slag te gaan met je camera.
5 Creatieve fotografie ideeën
1. Interieur
Klusjes gedaan? Je huis weer spik en span? Het perfecte moment om aan de slag te gaan met het fotograferen van je interieur.
Allereerst is het slim om een plan te maken. Bij het fotograferen van interieur is belichting namelijk één van de belangrijkste onderwerpen.
Je hebt al snel te maken met fel licht wat door de ramen schijnt of juist de hardheid van kunstlicht zoals spotjes, wat zorgt voor grote contrasten en harde lijnen. Bedenk dus goed op welk moment van de dag en in welke ruimte je gaat fotograferen. Het is ook slim om in HDR te fotograferen.
Door HDR-beelden te maken kun je voor een groter dynamisch bereik zorgen. Je kunt door middel van HDR (High Dynamci Range) meerdere beelden samenvoegen tot één foto. Daarbij maak je tenminste een beeld, waarbij de foto iets overbelicht lijkt, een foto met de juiste licht instellingen en een foto iets of wat overbelicht. Door deze opnames samen te voegen krijg je een HDR-foto. Je dynamische beeld is vergroot. Zo krijg je zowel het felle licht als de donkere hoekjes juist op de foto.
De meeste camera’s hebben een automatische HDR-functie, maar je kunt dit ook handmatig doen. Daarbij kun je zelf het aantal stops bepalen en heb je meer controle over wat je creëert. Hoe je handmatig HDR-foto’s maakt is overal op internet terug te vinden. Je zou eens de moeite kunnen nemen om je daarin te verdiepen, als je deze kennis nog niet hebt.
2. Stilleven
Ook bij het creëren van een stilleven is het handig om vooraf een plan te maken. Denk na over de sfeer die je wilt gaan neerzetten. Wat moet de foto uitstralen? Vaak staat er een voorwerp centraal en maak je sfeer met samenhangende elementen. Bij een stilleven foto is het extra belangrijk dat je foto in balans is. Een leuk trucje wat je hiervoor kunt gebruiken is het ondersteboven houden van de foto. Wanneer je een foto omdraait, zie je al snel of deze uit balans is.
Denk bij een stilleven ook goed na over materialen. Met houten planken kan er niet zo veel misgaan, maar wanneer je ooit een mooie vaas of flessen hebt gefotografeerd, herken je misschien wel die vervelende flits of een lichtpunt van kunstlicht, wat je terugziet op je object. Frustrerend! De tip die ik je hiervoor geef is om het voorwerp in te sprayen met haarlak, dit voorkomt de reflectie van het licht op het object. Stillevens kun je op vele manieren creëren.
Ga eens aan de slag met natuurlijk licht en probeer eens dezelfde foto te maken met kunstlicht. Licht is een heel belangrijk onderdeel van je foto. Hiermee kun je eindeloos spelen. Kun jij de verschillen herkennen?
3. Vormen en Objecten
Naast het creëren van stillevens, kun je in je huis ook gemakkelijk aan de slag met voorwerpen of details die in je huis te vinden zijn. Ga eens op zoek naar simpele voorwerpen die je close-up kunt fotograferen. Probeer met je compositie en licht te spelen. Je kunt met doodnormale voorwerpen abstracte kunst creëren. Het onderliggende principe daarvan is het zichtbaar gebruik van vormen, kleuren, ritmes en contrasten. Probeer minimalistisch te fotograferen. Haal het voorwerp uit zijn natuurlijke omgeving. Waan je in de wereld van de kunst! Ga eens voor het maken van abstracte beelden.
4. Druppelfotografie
Nu we het toch de creatieve richting van de fotografie in zijn geslagen, wil ik nog een andere leuke vorm met jullie delen. Ga eens aan de gang met druppelfotografie. Hierbij leg je een opspattende of vallende druppel op een creatieve manier vast. Op internet zijn talloze voorbeelden en variaties hierop te vinden.
Je kunt het eigenlijk overal in huis doen. Je kunt druppelfotografie toepassen binnen de foodfotografie, door vallende druppels te fotograferen terwijl je je kopje koffie inschenkt of melk bij de cornflakes van de kids doet. e kunt ook prachtige kunst creëren met alleen een bak water, iets om mee te druppelen.
Ben creatief: gebruik je camera, een statief en wanneer je wil dat de achtergrond wegvalt een kartonnen plaat of een flitser. Door een flitser te gebruiken, wordt het maken van een druppelfoto trouwens ook veel eenvoudiger. Door de flits kun je een vele kortere sluitertijd instellen en de beweging van de druppel bevriezen.
5. Lightpainting
Dit wordt eigenlijk luminografie genoemd. Bij deze techniek maak je gebruik van een lange belichtingstijd, zo kun je met een bewegende lichtbron sporen van licht in je beeld creëren. Dit kun je doen door je sluiter van je camera lang open te zetten. Een andere manier om een vergelijkbaar effect te creëren, is het bewegen van je camera of in- of uitzoomen tijdens de opname. Hierdoor krijg je ook lichtstrepen in je beeld. Je kunt dit effect met vrijwel iedere lichtbron in huis creëren.
Mocht je nog wat sterretjesvuurwerk hebben liggen dan heb je geluk! Ook glowsticks of een kleine zaklamp zijn zeer geschikt. Geef een gezinslid de sterretjes, glowsticks of een zaklampje in handen, vraag hem of haar om iets leuks in de lucht te schilderen terwijl jij de foto maakt. Zorg hierbij voor een lange sluitertijd (minimaal 30 sec.). Zorg ervoor dat je Iso zo laag mogelijk staat, anders krijg je heel veel ruis. Ook is het verstandig om een klein diafragma te gebruiken, zodat je scherpte-diepte in je foto hebt.
Daarnaast zet je je camera op handmatig fotograferen. Het is belangrijk dat je camera op de handmatige stand staat. Je zult merken dat je camera anders wil blijven scherpstellen, wat niet mogelijk is, omdat je foto eigenlijk te donker is. Om ervoor te zorgen dat echt alleen de sterretjes als schildering in je foto verschijnen is het raadzaam om een statief te gebruiken.
Reacties