Review: Arno de Bruijn – #Boost your creativity
In het voorjaar deed ik mee aan een Photowalk op Strijp-S, georganiseerd door fotograaf Arno de Bruijn. Het was een soort miniworkshop waarin hij een groep van ruim veertig deelnemers wat creatieve flitstechnieken liet zien en ervaren. Als fotograaf die het liefst -veilig- bij daglicht blijft, leek me dit een mooie uitdaging.
Flitsfoto’s
Het werk van De Bruijn typeert zich door opvallende flitsfoto’s. Hij werkt veel in het donker, met bijzondere kleuren, lichtaccenten en andere creatieve manieren om in een simpele omgeving toch een bijzondere foto te kunnen maken. Dit toonde hij ook tijdens de photowalk. Met kleurfilters maakte hij van een stalen trap een bijzondere fotosetting. Bij daglicht zou je zo aan deze saaie trap voorbij gelopen zijn, maar in het donker, met wat flitsers en kleurfilters, bleek het toch een fraai beeld op te leveren. Ook liet hij onder meer zien hoe je een silhouet creëert en wat je kunt doen om bokeh in je foto te maken.
Deze photowalk werd georganiseerd ter promotie van het boek #Boost your creativity en deelnemers zouden het boek ook thuisgestuurd krijgen zodra het gedrukt zou zijn. Dat bleek deze week, want er plofte ineens een mooi pakketje op mijn deurmat. Een mooie aanleiding om eens in het boek te duiken voor een eerlijke review.
Het boek
Het boek kan het beste vergeleken worden met een kookboek voor fotograferen. Het bestaat uit 53 verschillende ‘lichtrecepten’. Settings waarbij gebruik wordt gemaakt van flitsers om een creatief beeld te krijgen. Dat het een inspirerend boek is staat voorop. Prachtige foto’s worden getoond, met daarbij een uitleg van de lichtomstandigheden die er waren en die er gecreëerd zijn. Met een schets wordt duidelijk gemaakt hoe het model of de modellen stonden, welke verlichtingsbronnen er zijn toegevoegd en met hoeveel power, en waar de camera stond. Zo heb je de informatie om het zelf ook te creëren.
Om zelf aan de slag te kunnen heb je echter wel een flink arsenaal aan apparatuur nodig. De Bruijn lijkt een onuitputtelijke bron aan flitsers, led-verlichting en lichtvormers in zijn bezit te hebben en schuwt het dan ook niet om vele lichtbronnen in te zetten voor één foto. Zo is er bij een van de eerste voorbeelden al gebruik gemaakt van maar liefst vijf reportageflitsers. Ik kan me indenken dat veel mensen niet zoveel flitsers in hun tas hebben zitten. Ik niet in elk geval. Daarbij beschikt hij ook nog over meerdere typen led-verlichting, zoals de rotolight, een dedolight, een lightstick, een pixelstick en vele (magmod) accessoires. Bij een van de situaties is zelfs een drone gebruikt. Veel van deze lichtbronnen en -vormers zijn dan ook afkomstig van partners of sponsoren van De Bruijn. Dat verklaart het misschien.
Recept of inspiratiebron?
De foto’s van de Bruijn zijn met recht heel creatief te noemen. Maar wanneer het boek veelvuldig verkocht is en iedereen dit gaat namaken, dan is de creativiteit er na een tijdje natuurlijk ook een beetje vanaf. Dat is wel een nadeel van het boek. Enerzijds is #Boost your creativity een mooi ‘kookboek’ om met spectaculaire resultaten terug te komen van een shoot, maar anderzijds zou je het misschien beter kunnen gebruiken als inspiratiebron om na een aantal oefenshoots met de ‘recept-instellingen’ je eigen creativiteit aan te boren. Zo blijf je toch unieke en creatieve beelden van jezelf maken.
Maar zeker kun je een aantal mooie lessen trekken uit het boek van De Bruijn. Zo zie je dat hij regelmatig werkt met schaduwen en dat verklaart in sommige gevallen ook zijn voorkeur voor continu LED-licht. Met contiunlicht kun je namelijk precies zien waar de schaduw uitkomt en kun je dus heel gericht gaan schijnen om het plaatje te maken dat je in je hoofd had. Je ziet direct het resultaat in tegenstelling tot flitsers. De Bruijn gebruikt continulicht ook regelmatig als een aanvulling op daglicht. Bijvoorbeeld als hij werkt op mooie locaties met te weinig licht, zoals een klooster of kasteel met sierlijke raampartijen. Zo kan het koppel goed worden uitgelicht in een donkere ruimte en zal de aandacht toch direct naar het koppel gaan, in de foto.
Ook brengt De Bruijn je op ideeën om met budget-artikelen tot creatieve resultaten te komen. Zo heeft De Bruijn een voorbeeld met een cd voor lichteffecten, een waterflesje voor het noorderlicht-effect en een prisma met een spiegeleffect. Kortom het is een mooi en inspirerend boek. Heel creatief ook. Maar het is natuurlijk aan jou als fotograaf hoe je er mee om wilt gaan. Heb je geen of weinig flitsers en andere lichtbronnen dan zul je echter wel heel wat geld moeten investeren om iets met de recepten uit het boek te kunnen doen. Als ik eerlijk kijk naar de recepten in het boek, en de apparatuur in mijn foto-tas, dan denk ik dat ik met minder dan de helft van het boek echt aan de slag kan gaan. En dan heb ik toch drie reportageflitsers tot mijn beschikking.
Reacties