Modelfotografie is samenwerken

Modelfotografie is samenwerken. Hoe gaat dat?

Velen van jullie zullen het met me eens zijn dat het fotograferen van een model niet alleen maar met camera en fototechniek te maken heeft. Er komt veel meer bij kijken. In principe ga je een samenwerkingsverband met elkaar aan waarbij vertrouwen, eerlijkheid, een verwachtingspatroon (wat verwachten beide partijen van elkaar) en communicatie een hele belangrijke rol spelen.

Indien één van deze ingrediënten tijdens een fotoshoot ontbreken, zal je eindresultaat mogelijk niet naar volle tevredenheid zijn. Modelfotografie is net als het raken van de juiste snaar om de mooiste muziek te spelen. Probeer met je model de juiste sfeer te bereiken en de kwaliteit van je foto’s zal met sprongen vooruitgaan. Het is waarschijnlijk een open deur maar daarom niet minder waar.

elementen-shoot

Modelfotografie moet trouwens niet verward worden met portretfotografie. Er zit een wezenlijk verschil tussen beiden, hoewel de scheidslijn soms zeer dun is. Bij een portretfoto is het doel een bepaald persoon te laten zien, wellicht in context van wat hij/zij als werk doet (bijvoorbeeld een zakelijk portret) of iets dat hij/zij graag doet.

Bij modelfotografie ben je vrijer in je keuze en concept, je foto kan een bepaalde emotie uitstralen, of je plaatst je model bewust in een omgeving om een specifiek verhaal te vertellen. Je creativiteit kent geen grenzen zolang je het maar in goed overleg met je model doet. In het algemeen zijn modelfoto’s ook meer gestyled, een portretfoto is soms wat spontaner en draait meer om de persoonlijkheid van de geportretteerde.

portret
Twee voorbeelden van portretfotografie

modelfotografie
Twee voorbeelden van modelfotografie.

We gaan ons in dit artikel echter richten op modelfotografie. Het hele proces begint altijd bij een idee dat je in je hoofd hebt en graag wil uitwerken. Dit hoeft geen ingewikkeld concept te zijn, het kan enkel al een bepaalde manier van belichten zijn of een make-up look die je wil benadrukken.Ook hier geldt hoe eenvoudiger hoe beter.

Als je echter geen idee hebt wat je wilt als resultaat en maar wat gaat ‘aanmodderen’ (excuseer deze uitdrukking), doe jezelf en je model dan een plezier en wacht met de shoot totdat je dit wel weet. Wanneer je namelijk tegenover je model staat en je niet weet wat je wilt gaan doen leidt waarschijnlijk dat tot oncomfortabele situaties.

Het model hoort het liefst hoe je hem of haar op beeld vast wilt leggen. Het is dus zeer aan te raden om vooraf te bedenken wat voor een foto’s je wilt maken. Nog beter is het zelfs wanneer de fotoshoot zelf niet het doel is, maar een thema of specifiek beeld welke in je hoofd hebt, de aanleiding is om een shoot te plannen.

Indien je echter pas begint met modelfotografie kun je hiervoor beter eerst een vriend of vriendin vragen die je wellicht eerder gefotografeerd hebt en die past bij jouw idee en gewenst resultaat. Net als wanneer je iemand ‘gewoon’ portretteert, is het van wezenlijk belang om je model op zijn of haar gemak te stellen.

Creëer een safe zone voor het model waarbij een betrouwbare en eerlijke uitstraling van jou als fotograaf de basis vormen. Vertrouwen winnen en het ijs breken kun je bijvoorbeeld doen door het maken van een grapje, of interesse te tonen in haar/zijn hobby, werk of huisdier.

Verder is het belangrijk dat je model je insteek begrijpt en jouw idee kan vertalen naar de gewenste pose. Je kunt dit doen door van tevoren je concept voor te leggen aan het model m.b.v. een moodboard of een verzameling foto’s op een Pinterest bord. Ook kun je kleine aanwijzingen geven tijdens de shoot.

Doe dit echter altijd zo duidelijk en vriendelijk als mogelijk. Werk je met een wat meer ervaren model kun je als fotograaf ook geïnspireerd worden door de input van haar/hem. Door niet te veel te sturen kun je een veel natuurlijker en puurder ogend beeld creëren.

moodboard
Voorbeeld van een van mijn Moodboards op Pinterest

Ben niet bang om fouten te maken, daar leer je tenslotte van. Probeer alles uit wat je maar kunt bedenken en tracht zo je eigen stijl te ontdekken.
Op deze manier bouw je een eigen portfolio op. Vergeet niet je beste foto’s online te publiceren, toon ze aan andere fotografen en vraag hen om advies.

Sommige Facebookgroepen of communitees als 1x, 500px, Zoom en Flickr zijn hier goede voorbeelden van. Dit zijn dingen die je altijd kunt blijven doen! Het is o zo belangrijk om jezelf te blijven verbeteren, durf dus kritisch te zijn op jezelf en ontvang iedere vorm van kritiek met open armen.

Dit laatste is niet altijd even eenvoudig, maar zelfs als iemand je foto helemaal niks vindt: kun je er altijd iets van opsteken. Destilleer de voor jou bruikbare informatie en leg de rest naast je neer.

model


Een paar tips voor tijdens en na de shoot:

Controleer met je model nog even de datum en tijd.

Betreft het een buitenlocatie? Check dan de weersverwachting. Als het kan: zorg dat je de locatie zelf van tevoren kunt bekijken, desnoods van wat foto’s. Je verliest anders veel tijd als je tijdens de shoot nog moet zoeken naar een goeie plek om te fotograferen.

Zorg dat je goed in je hoofd hebt wat je precies wil aan poses, lichtval, uitdrukkingen enzovoort.

Is je model nog niet zo ervaren? Vraag of er vooraf thuis wat geoefend kan worden. In de spiegel aan gezichtsuitdrukkingen en emoties. Het helpt echt.

Om een model meer op hem/haar gemak te stellen en te voorkomen dat er stiltes vallen kun je tijdens de shoot muziek aanzetten.

Je hebt gelijk een gesprekonderwerp, want wie heft er nu geen interesse in muziek. Zet de muziek echter niet te hard, je moet tenslotte wel kunnen communiceren met je model. De muziek kan gebruikt worden om je model te laten dansen voor wat creatievere foto’s.

Ga rustig te werk.

Haast zorgt ervoor dat je model zich niet gemakkelijk gaat voelen en jou minder serieus zal nemen. Je zal zelf ook problemen hebben om goede foto’s te maken doordat je zelf tijd ontneemt.

Raak het model niet zomaar aan.

Als je het echter niet kunt vermijden vertel dan wel waarom je het doet, zoals een pose aanpassen of als je een storend element moet corrigeren.

Regisseer je model.

Je model is geen pop maar een persoon met gevoelens: dus geef aanwijzingen. Doe zelf ook poses voor om aan te geven wat je bedoelt als het niet met woorden uit te leggen is. Dit is echt niet gek en breekt het ijs. Verzuim niet om je model af en toe complimenten te geven en laat haar met regelmaat enkele foto’s zien. Dit werkt motiverend.

Het belangrijkste tijdens de shoot is dat je het model het gevoel van samenwerking geeft en ook werkelijk communiceert.

Een model dat gewoon maar gaat staan terwijl jij een beetje weg staat te klikken dat schiet niet zo op. Geef aan wat je wilt, en laat het model zelf ook poses aannemen waar jijzelf mogelijk nog niet aan gedacht had. Blijf in ieder geval voor connectie zorgen.

Plezier.

De lol van het fotograferen en het hele gebeuren om een modelshoot staat voorop. Er gaat nogal wat organisatie aan vooraf, zeker als je een uitgebreide(re) shoot doet met verschillende locaties/kleren/modellen enzovoort, maar plezier is het belangrijkste. Daarnaast werkt dat door: als jij kan laten zien dat je lol hebt in het fotograferen, dan krijgt je model ook de smaak te pakken.

Zorg voor een nette afhandeling.

Laat het model weten hoe je vindt dat het gegaan is, en zorg dat je de foto’s binnen een redelijke tijd kan laten zien, al dan niet bewerkt. Een paar mooie prints voor het model zijn goed voor je reputatie: je pakt de zaken daardoor serieus aan. Geef ook een verkleinde digitale versie van de foto’s evt. voorzien van je watermerk. Op deze manier heeft je model ook foto’s om op haar Social Mediapagina te plaatsen en kan hij/zij gelijk reclame voor je maken.

Tot slot:

Hopelijk hebben jullie iets aan deze tips. Ik wens zowel fotografen als ook modellen een mooie en plezierige samenwerking met prachtige foto’s waar iedereen trots op zal zijn.

Andere blogs

Reacties

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *