Help! Hoe kies ik de juiste camera?

Als je een nieuwe camera gaat kopen merk je dat het aanbod giggantisch groot is. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Maar hoe kies je nu een camera die juist voor jou geschikt is? In dit stukje zal ik de volgende punten raken:

  • iets over sensoren
  • de gangbare types camera passeren de revue
  • tips om op te letten bij het kiezen van je camera

Eerst iets over de sensor

Voordat we ingaan op de diverse types camera, en daarna waar je op kan letten bij je keuze eerst iets over de sensor in een camera, zonder daarbij te diep in te gaan op de techniek.

In iedere camera zit een sensor, die licht vangt. Een grotere sensor vangt meer licht, en geeft bij hogere ISO-waarde minder ruis in je foto. Het effect is dus een zuiverder beeld. Daarnaast heeft een grotere sensor bij hetzelfde diafragma-getal een kleinere scherptediepte; dit kan zowel een voordeel als een nadeel zijn.

Bij kleinere sensoren zal ook iets eerder diffractie optreden als je het diafragma verder sluit, wat de beeldkwaliteit ook kan beïnvloeden.

Is een grotere sensor dan beter? Dat is genuanceerder. Een nadeel van een grotere sensor is dat camera’s (en lenzen) gemiddeld groter worden met grotere sensor, en ook duurder.

Momenteel zijn er enkele formaten gebruikelijk: kleiner dan 1 inch, 1 inch, Micro 4/3 (M43), APSC, 35mm (ook wel fullframe genoemd) en middenformaat. Telkens is de sensor een stap groter, waarbij 35mm / fullframe overeenkomt met het formaat van ouderwetse 35mm film.

Camera’s zelf zijn in 2 hoofdtypen te onderscheiden: verwisselbare lens, en vaste lens.

Camera’s met een vaste lens

Camera’s met een vaste lens kan je indelen in 4 groepen;

1. Compactcamera

Compactcamera

2. Geavanceerde compactcamera

Compact camera geavanceerd

Dit zijn kleine camera’s, met vaak een sensor kleiner dan 1 inch, en weinig mogelijkheden om zelf handmatig dingen in te stellen. Inmiddels vrijwel volledig van de markt gedrukt door de smartphone.

Alleen zinvol als je iets wilt dat in je broekzak past en meer zoom heeft dan je smartphone, of om bv de accu van je telefoon te ontzien.

Dit is een camera met vaak een 1 inch of zelfs M43 sensor. Je kan vrijwel alles ook handmatig instellen. De beeldkwaliteit is tegenwoordig erg goed.

De zoom is doorgaans ca. 24-72mm, maar wel een groot diafragma. Voorbeelden van huidige modellen zijn bv. de Sony RX100-reeks, Panasonic LX15 en LX100, Canon G9X. Sommigen hebben ook een zoeker in de camera.

3. Touch Compactcamera

Tough-Compact-Cameras

4. Superzoom of travelzoom

Superzoom of travelzoom

Dit zijn camera’s die meestal in de vorige 2 categorieën passen, maar deze zijn dan waterdicht en stofbestendig.

Doordat de lens in een behuizing zit, is de beeldkwaliteit iets minder, maar je kan dan weer wel tijdens het surfen zorgeloos foto’s maken. Voorbeelden: Olympus TG-5, Fuji XP120, Ricoh WG-50.

Dit zijn camera’s met een zeer groot zoombereik. Het diafragma is vaak beperkt, en er zit een kleine sensor in.

Dit is een compromis om de boel toch compact te houden. Voorbeelden zijn o.a. Sony RX100, Panasonic TZ en FZ-reeks,

De beeldkwaliteit is niet zoals van een systeem- of spiegelreflex met een grote zoom, maar het is uiteraard ook veel lichter en goedkoper!

Specials

Ik noem dit hier specials, maar er is geen echte categorie voor, en winkels en webshops plaatsen deze soms onder de compacts, soms onder systeemcamera’s.

Ik doel hier op camera’s met grote sensor (APS C of fullframe) en een hoogwaardige lens met vaste brandpuntsafstand (dus geen zoom!) en met een vrij groot diafragma.

De kwaliteit is zeer goed, mede ook omdat lens en sensor volledig op elkaar afgestemd zijn. Voorbeelden zijn de Fuji X100F, Ricoh GR II, Sony RX1, Leica Q, en de Sigma DP-modellen. Doorgaans voor fotografen die goed weten wat ze willen.

Camera’s met een verwisselbare lens

Hierin zijn de volgende groepen te onderscheiden:

1. Spiegelreflex of DSLR

spiegelreflex-camera-dslr

2. Systeem-camera

Systeem-Camera-Mirrorless

Je kijkt bij deze toestellen door de lens, via een optische zoeker. Tegenwoordig hebben spiegelreflex-camera’s een fullframe of een APS C-sensor. Door de constructie zijn deze camera’s wat groter en zwaarder, maar vaak ook heel degelijk.

Naast de bekendere Nikon en Canon, is ook Pentax nog steeds actief, met doorgaans een goede prijs/kwaliteit-verhouding. Sony is de DSLR aan het uitfaseren.

Moderne DSLR’s hebben naast het kijken door de optische zoeker ook de mogelijkheid om op de LCD te zien hoe je foto eruit zal komen; dit heet dan “live view”.

Dit zijn camera’s met verwisselbare lens, maar dan zonder spiegel en prisma.

Deze camera’s zijn er momenteel in 3 sensorformaten: M43, APSC en Fullframe.

M43 wordt door Panasonic en Olympus vertegenwoordigd, met vaak kleine camera’s, zeer goede beeldstabilisatie, en meestal zeer compacte lenzen.

In APS C hebben Sony en Canon een systeem, maar het lensaanbod is karig. Fuji heeft een meer premium APS C-lenzenreeks, maar is ook duurder. Nog een stapje duurder is de Leica TL- en CL-reeks. Sinds enkele jaren hebben Leica (de SL) en Sony een Fullframe mirrorless systeem, en recent zijn hier nog Nikon en Canon bijgekomen; SIgma en Panasonic zullen in 2019 volgen.

Fullframe mirroless zijn duurdere camera’s, en de lenzen zijn niet echt compact. Een mirrorless buitenbeentje voor fijnproevers is Sigma (SD Quattro) maar dit zou ik pas aanbevelen aan meer ervaren fotografen.

3. Meetzoeker / rangefinder

Meetzoeker - Rangefinder - Camera

4. Middelformaat

Middenformaat-Camera

Op dit moment alleen de legendarische Leica-M reeks.

Een zeer pure vorm van fotografie, waarbij je zelf veel moet instellen; dat levert ook bepaalde voordelen vergeleken bij andere types camera.

Vanwege de instapprijs (ingeval van nieuwe body) en het specifieke karakter ga ik hier niet verder op in; pas aan beginnen als je echt zeker weet dat je dit wilt.

Zeer grote sensor, dure body, dure lenzen. Maar ook fantastische beeldkwaliteit, hoge resolutie, groot dynamisch bereik. Voor vergevorderden.

De goedkoopste is momenteel de Fuji GFX-R maar deze kost zonder lens al ca. 4500,- euro… andere systemen zal ik het dan maar niet over hebben hier, dan zit je soms over de 20 mille voor alleen de body

Maar welke camera kies je nu uit deze wirwar van opties!?

Mijn voornaamste advies is, om verder te kijken, dan alleen naar specificaties als megapixels, ISO-bereik etc. Want op alle huidige camera’s zit dit wel snor voor algemene fotografie. En ook met een 10 megapixel-camera kan je een prima foto maken om op A3 af te drukken.

Let ook op de volgende dingen:

Budget

Betrek hierbij ook de accessoires die je direct bij aanschaf nodig hebt, bijvoorbeeld extra batterij, tas, screenprotector, flitser,… En ook een lens, bij een DSLR of systeemcamera: De kitlens is vaak maar een matige aangelegenheid; een extra lens voor jouw favoriete type fotografie heeft echt meerwaarde.

Handling

Hoe ligt de camera in de hand, zitten knoppen en draaischijven op een handige plaats? Hoe intuïtief vind je de bediening? Vind je de display prettig? Dit zijn zeer belangrijke punten. Daarom kan je ook beter bij een fysieke winkel kopen, dan online. De 2 tientjes die je misschien extra kwijt bent zijn dit echt waard.

Fun & inspiratie

Vind je de camera leuk om mee te werken? Inspireert hij je tot het maken van foto’s? Of voel je juist weerstand/tegenzin? Dit aspect is niet kwantificeerbaar, maar extreem belangrijk. Een toestel kan een fantastische beeldkwaliteit hebben, maar als je het niet leuk vind om te gebruiken blijft het thuis liggen. Ook dit is iets, dat je eigenlijk alleen in de winkel kan testen, en niet bij een online dozenschuiver.

Wil je een zoeker?

Zo ja, is de zoeker in de camera die je op het oog hebt voldoende voor je? Zit die op de goede plek?

Het is niet alleen de camera, welke de ‘fraaiheid’ van het beeld bepaalt.

Monique Tjallema

Kan de camera RAW-bestanden vastleggen?

Dit lijkt niet belangrijk als je altijd JPG hebt geschoten, maar als je een keer een foto wilt bewerken of afdrukken, dan biedt een RAW-bestand je veel meer mogelijkheden.

Afmeting & gewicht

Wat wil je doorgaans meenemen als je op pad gaat? Wat past er in je tas? Als je bv lange wandelingen maakt, kan gewicht heel belangrijk worden, of misschien heb je als straatfotograaf het liefst iets dat in je jas-tas pakt. Anderen hebben geen moeite met een grote DSLR en een grote zoomlens. Probeer het gewicht dus uit in de winkel! Voor sommige soorten fotografie is een kleinere en dus discretere camera ook een voordeel.

Lees online naar reviews

Kijk online naar reviews van je beoogde camera(‘s), bijvoorbeeld op youtube, etc. Hierbij moet je er rekening mee houden, dat als iets 0,1% beter is aan een toestel, je dit in de praktijk zelden zal terugzien, tenzij je hele specifieke vormen van fotografie doet (en dan heb je dit artikeltje ook niet nodig…) Van belang is wel, dat de camera de features en instelmogelijkheden heeft, die jij wilt.

Nieuw model, uitgaand model, of 2e hands?

Voor sommigen is alleen het nieuwste van het nieuwste goed genoeg, en daar betaal je voor. Maar de praktische voordelen zijn soms niet heel groot vergeleken met de forse meerprijs; bepaal dus voor jezelf of het dit waard is. Een uitgaand model is vaak ook erg goed, en ik heb zelf ook goede ervaringen met 2e hands (maar let dan goed op wat je koopt, en test het goed als het om een prijzig apparaat gaat!)

Tot slot

Om af te sluiten wil ik graag naar deze blog verwijzen: https://www.fotoclub.nl/blogs/apparatuur-apps/het-beschikbare-licht Monique stelt hier heel terecht het volgende: Het is niet alleen de camera, welke de ‘fraaiheid’ van het beeld bepaalt. en: Het is heerlijk af en toe met een simpele camera op stap te gaan, om bewuster je beeld te creëren en vervolgens met de nodige inspanning de instellingen goed te krijgen.

Vrees dus niet om iets kleins of met minder opties te kopen, of een al wat ouder toestel! De vele opties, menu-items en onvindbare instellingen in sommige moderne camera’s kunnen soms behoorlijk tegen je werken.

Ik hoop dat dit een klein beetje wegwijs heeft gemaakt in het doolhof van aangeboden camera’s. Voor vragen kan je uiteraard hieronder een reactie plaatsen, of op de facebook-pagina van de fotoclub (als je daar lid van bent) Happy shopping!

Andere blogs

Reacties

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Dank je wel Jacques, voor het duidelijke artikel, de vele tips en … het aanhalen van mijn quote.
    Fijn ook, dat je naar de 2e hands markt verwijst als optie!
    Deze prachtige hobby moet voor een ieder haalbaar kunnen zijn. Creativiteit op een, techniek ter ondersteuning.

  2. Een mooie Body is zeker leuk, maar naar mijn mening bepaald EEN Goed Objectief voor 90% de foto. Maar het beste materiaal kan niet zonder een goede fotograaf, die bepaald Compositie en instellingen.