Boudoirfotografie als studiospecialisme
Anniek Mol is al tien jaar fotograaf. Haar eigen studio Empossé fotografie is haar comfortzone waar ze zich bezig houdt met de specialismen portret- en boudoirfotografie. Ze leerde het vak niet met de fotografiecursussen van Fotoclub.nl maar op de kunstacademie. Toen voelde ze zich al aangetrokken tot het genre. Het begon allemaal toen ze in die tijd zelf om haar rubensfiguur als model gevraagd werd voor een dergelijke shoot. Ze durfde het aan en ging letterlijk met de billen bloot. Ze dacht dat het na die shoot wel afgelopen zou zijn met de onzekerheid over haar lichaam. Dat was niet zo. Maar ze merkte de meerwaarde toch wel: een goede stap in de richting zelfacceptatie. Toen wist ze het: dít wilde ze ook voor anderen kunnen betekenen.
Lichaam en geest
Gefascineerd door de relatie tussen lichaam en geest koos ze ervoor om ook haar afstudeerscriptie over dit onderwerp te schrijven. Ze portretteerde in dit kader een goede vriendin die een hersenbloeding had gehad. Het groeide uit tot een documentaireserie van mensen met een ziekte of handicap. Op hun naakte lichamen gaf Anniek met witte kalkverf de ‘pijnpunten’ aan. “Ik merkte dat ik deze mensen, die het vertrouwen in hun lichaam kwijt waren geraakt, op een andere manier naar zichzelf kon laten kijken. Op stilstaand beeld is het heel anders dan in de spiegel. Er is meer afstand, waardoor je objectiever kijkt”.
Boudoirfotografie om jezelf te vieren
Meestal besluiten haar klanten tot een boudoirfotografie shoot bij gelegenheden die iets te maken hebben met mijlpalen. Ze gaan de studio in als ze gaan trouwen, in bruidslingerie, als ze een nieuwe relatie hebben of veel zijn afgevallen. Ook bij zwangerschap om nog een keer hun lichaam vast te leggen voordat het voor altijd verandert, of juist met dikke buik. Maar ook iemand met borstkanker die zich na een amputatie weer sexy wil voelen. Steeds vaker doen ze het ‘gewoon’ om zichzelf te vieren. “Dat is zeker hier in polderglamour Nederland wel aan taboe onderhevig. Ik kan het alleen maar toejuichen. Niet voor niets bied ik een ‘Goddess experience’ aan. Het taboe rust op het feit dat zo’n shoot voor jezelf gezien wordt als ijdelheid. Maar ik zie het anders. Het is pure zelfliefde! Ik vind het heel fijn om mensen hun mooie kant te laten zien. Onzekerheid is bijna altijd een factor, waardoor zo’n shoot soms net een coachingsessie is.”
Vrouwending
De Goddess experience doet vermoeden dat het vooral een vrouwending is. Toch zijn er ook af en toe wel mannen die een schaars gekleed op de foto willen. “De motivatie is dan meestal wel anders. Het zijn vaak sportfanaten die hun spieren willen vastleggen. En ook niet alle vrouwen die dit doen zijn onzeker hoor. Sommigen vinden zichzelf ook heel mooi, en durven wat gewaagdere outfits of poses aan te nemen. Heel af en toe zelfs een beetje kinky!” Onzekerheid of niet: het is belangrijk de shoot goed voor te bereiden, zodat ze weten wat er gaat gebeuren en zich hier op kunnen instellen. Daarom doet Anniek vooraf een consult waarin de stijl en kledingkeuze wordt afgestemd. “Ik maak altijd een mood board om de sfeer vast neer te zetten.” Op de dag zelf mag de Goddess een vriendin meenemen, zijn er hapjes en drankjes en is er ruimte voor gezelligheid en humor. “Het moet gewoon een soort leuke vriendinnen dag zijn!”
Realistische glamour Zowel bij boudoirfotografie als de overige studiofotografie is echtheid voor Anniek een belangrijke waarde. “Mijn klanten zeggen vaak: Ik vind mezelf echt supermooi, en ik bén het wel nog steeds. Dat vind ik ook belangrijk. Mijn stijl zou ik daarom omschrijven als realistische Glamour. In dit kader is het trouwens ook heel belangrijk om vooraf te bespreken hoeveel bewerking iemand graag wenst. Mogen er wat putjes of striae zichtbaar zijn of juist niet? Het is heel verschillend hoe hierover gedacht wordt. Sommigen vinden het vreselijk en anderen vinden dat het best mag, dat het bij hen hoort.” Anniek merkt niet echt dat er bepaalde trends zijn in het genre. “Het is erg persoonlijk. Behalve dan, dat de billen steeds belangrijker worden. Er wordt voor getraind en ze mogen steeds prominenter in beeld.”
De uitdaging bij Boudoirfotografie
Omdat boudoirfotografie het een genre is waarbij de resultaten voor de meesten heel privé zijn, is er extra uitdaging om het te promoten. Er zijn weinig modellen die zich er comfortabel bij voelen om ‘gebruikt’ te worden op je website of uitingen op sociale media. “De meeste klanten krijg je dan ook via via. Het is niet alleen belangrijk dat het een goede fotograaf is, maar ook dat een klant zich helemaal op haar gemak voelt bij je. Mond tot mond reclame is hierin heel belangrijk, je durft dit eerder aan bij iemand waar je al wat over gehoord hebt. Mijn voordeel hierin is natuurlijk wel dat ik een vrouw ben, tegenover de mannelijke concurrentie in de lokale boudoirfotografie”.
De studio set-up
Wat er zoal gebruikt wordt bij een boudoir fotoshoot van Anniek:
– de camera: een Canon 5D mark 3
– objectieven: 50 mm 1.2 en 35 mm (bij vollere vrouwen kun je met deze door een kanteling de vervorming voor je laten werken);
– een handgeschilderde achtergrond (geïnspireerd op de achtergronden van Oliphant);
– een grote paraplu met een diameter van 1.80 en 2e diffusie (hoe groter de paraplu, hoe zachter het licht);
– reflectieschermen (ze móet het licht op de een of andere manier kunnen beïnvloeden);
– een opblaas bed, zo’n hoge;
– een bak vol met allerlei stoffen, van allerlei soorten en kleuren (als ondergrond, om als jurk te draperen en kant om doorheen of langs te fotograferen);
– hoeden, kunstbloemen en andere props.
Boudoirfotografie tips voor starters
Wil jij ook proeven van studiofotografie of heb je al besloten dat boudoirfotografie jouw ding is? Anniek heeft drie belangrijke tips voor je:
– Ga zelf met de billen bloot! Door zelf een boudoir shoot te ‘ondergaan’ kan je je beter inleven in het gevoel, en dus wordt het makkelijker om een veilige sfeer te creëren waarin je model zich op haar gemak voelt.
– Zorg dat je te allen tijde de grens van de intimiteit bewaakt. Dat is deels aanvoelen. Maar ook het aanbieden dat ze iemand kunnen meenemen helpt. En vraag het altijd even voordat je ze aanraakt. Al is het maar om een lok haar goed te doen bijvoorbeeld. Beter teveel vragen dan te weinig!
– Volg een fotografiecursus waarin je leert werken met flitsers en schermen voor lichtbeïnvloeding. Dat de belangrijkste kennis om een lichaam zo flatteus mogelijk neer te kunnen zetten.
Heb jij ook tips voor starters in de boudoirfotografie of studiofotografie? Vragen aan Anniek? Boudoirfoto’s die gedeeld mogen worden? Wij zijn benieuwd, deel ze hieronder!
Reacties