Tips om de herfst te fotograferen
Denk je aan herfst, dan denk je al snel aan herfstvakantie, je tuin winterklaar maken, onstuimig weer, handschoenen op de fiets, tiles, boswandelingen en met je voeten door de bladeren stampen. En vergeet de herfststormen en het steeds vroeger donker worden niet. Tegelijkertijd is de herfst ook een van de mooiste momenten, zo voordat de natuur in winterslaap gaat, om heerlijk buiten te zijn. Zo kun je genieten van de fraaie kleuren en de soms nog zeer aangename temperaturen. In deze blog neem ik je graag mee de herfst in. Met fotografietips om misschien ook wel in je herfstvakantie lekker met fotografie aan de slag te gaan.
Dit artikel schrijf ik terwijl de temperaturen weer ver boven de 25 graden uitkomen. Met de zomer nog vers in ons geheugen weten we ook meteen weer hoe het de natuur is vergaan door de enorme droogte die nog overal om ons heen zichtbaar is. Ik ben vooral erg benieuwd naar de staat van de natuurlijk, hoe laat deze zich zien deze herfst? De allergrootste tip die ik je eigenlijk kan geven als zelfbenoemd landschapsfotograaf is: ‘let’s go outside’ of, gewoon plat Hollands: ‘Ga erop uit en beleef de herfst!’
Eropuit
De meest voor de hand liggende tip is natuurlijk om het bos in te gaan. Alleen in het bos vind je pas in de late herfst de alom bekende herfstkleuren. Mijn eerste tip is daarom: bezoek een landgoed, een kasteel, buitengebied of park. Hier staan vaak verschillende loofbomen die met veelal een mooie vijver hun bonte kleuren daar op hun mooist tonen.
Zo’n landgoed of park is in de meeste omgevingen snel te vinden via websites van bijvoorbeeld het Gelders, Utrechts of Brabants landschap. Als je dit doet heb je vaak aan je standaardlens (18-55mm op crop of 24-70/24-105 mm op full frame) voldoende. Zorg wel voor een reservebatterij. Je camera kan bij wat lagere temperaturen sneller de batterij leegmaken. En vergeet jezelf niet want het kan al best koud aan de handen zijn!
Daar aan die waterkant
Een andere tip is om in de natuur een vennengebied op te zoeken. Vaak ontstaan hier bij zonsopkomst mooie nevelige condities en ook de begroeiing aan de randen kleurt vaak naarmate de herfst vordert, net als de vaak solitaire bomen in het gebied.
Met een beetje mooie zonsopkomst krijg je kleuren als bonus mee. Bijkomend voordeel, naarmate oktober vordert en de klok nog niet verzet is hoef je er steeds minder vroeg op uit om een zonsopkomst te schieten.
Geef de kleuren een boost
Uiteraard heb je altijd een statief bij je om zorgvuldig je composities te maken. Nog veel belangrijk vind ik, een polarisatiefilter. Zonder er een lang verhaal van te maken, het neemt schitteringen weg op de vaak vochtige blaadjes en geeft de herfstkleuren een stevige boost. En zoals je wellicht al weet, als je haaks op de zon staat krijg je fraaie contrasten in de lucht of neemt het reflecties in het water weg.
Laag bij de grond
Vorig jaar combineerde ik de herfst met een voorzichtige eerste kennismaking met macrofotografie. En laten we eerlijk zijn, zo’n rood met witte stippen paddenstoel willen we toch allemaal wel in ons fotoboek hebben?
Het leuke is, met je 50mm of telelens kun je altijd paddenstoelen fotograferen, maar vergeet niet close-ups te maken van de fraai gekleurde bladeren, dennenappels of eikels.
Voor de echt kleine paddenstoeltjes kun je het beste wel een macrolens gebruiken. Vergeet in ieder geval niet een vuilniszak mee te nemen zodat je niet op de natte grond hoeft te liggen. En overweeg de aanschaf van een L-bracket zodat je makkelijk je camera met statiefkop tussen de poten kunt monteren voor laag bij de grond fotografie.
Na regen komt zonneschijn
Een andere tip is goed het weer in de gaten houden. Op basis daarvan kun je je plan trekken. Toont het weerbericht een geringe kans op regen en wat bewolking, ga er dan op uit. Dreigende luchten zijn natuurlijk niet te versmaden in combinatie met de herfstkleuren van het landschap.
Als er een stevige najaarsstorm is kun je natuurlijk het strand bezoeken maar ook terug naar dat park. Als de regen wegtrekt en het even opklaart ontstaat er vaak een fraai licht en sfeer.
Zoek het binnen op
Als het echt slecht weer is en je fotoplan mis dreigt te gaan zoek het dan eens binnen op. Denk bijvoorbeeld aan het Airborne museum in Arnhem, het Nationaal Militair Museum in Soesterberg of het Nationaal Spoorwegmuseum in Utrecht. Of wat te denken van het Louwman Automuseum in Den Haag?
Op deze manier benut je kennis en ontspanning met je fotografiepassie. Om de uitdaging compleet te maken, neem alleen een lichtsterkte 50mm lens mee of fotografeer eens allen met je smartphone in combinatie met Snapseed of Lightroom mobile.
Nachtvorst?
Naarmate de herfst vordert worden de avonden en de nachten kouder, met zelfs nachtvorst. Ook hier kun je in de herfst iets mee.
Benut in de avond het blauwe uur, hoe kouder en helderder het wordt, des te strakker de blauwe uurtjes. ‘s Ochtends kun je daar ook weer je voordeel mee doen in je foto’s.
En last but not least: vergeet niet dat bos in te lopen want met een beetje mooi licht laten de kleuren zich van hun mooiste kant zien.
Samenvatting fotografietips om de herfst te fotograferen
- Travel light. Neem gericht je spullen mee. Bijvoorbeeld alleen een telelens of je 50mm.
- Denk aan een paraplu
- Polarisatiefilter is een must have
- Weet wat sluitertijd, ISO en diafragma doen
- Bezoek een park, landgoed of binnenplaats
- Fotografeer eens vanaf een hoger standpunt (uitkijktorens bijvoorbeeld)
- Zorg voor droge doeken of een zeem als het wat natter is
- Denk aan een camerahoes als je in de stromende regen gaat fotograferen
- Steek een vuilniszak in je tas in het geval van een macro of laag bij de grond fotografie
- Denk aan warme kleding en schoenen
- Een extra accu is een handige accesoire
Reacties