Darktable – Een foto gemakkelijk terugvinden
Zoekt en gij zult vinden
Heb jij dat ook weleens? Je weet zeker dat je die ene perfecte foto hebt bewaard op een zeker moment. Het was een prachtfoto, je kunt hem zo voor je geest halen, maar kun je het ook zo makkelijk terugvinden op je harde schijf?
Voor iedereen die graag en veel fotografeert, is het van groot belang om foto’s goed geordend op te slaan. Je vindt anders die ene foto nooit meer terug zonder duizenden thumbnails te moeten bekijken in de Windows Verkenner of de Mac finder.Dat kost enorm veel tijd die je liever aan het fotograferen zelf wilt besteden.Â
Gelukkig is er Darktable, dit programma is niet alleen heel sterk in het optimaliseren van je foto’s, maar heeft ook uitgebreide opties om je foto’s te labelen en te voorzien, sterren en kleur labels. En je kunt je foto’s voorzien van metadata zoals onder andere een titel, omschrijving, rechten en notities.
Labels en Metadata
Labels en metadata zijn eigenlijk twee heel verschillende stukjes info die je toevoegt aan je afbeelding. Labels zijn over het algemeen steek- of zoekwoorden, terwijl metadata informatie is over de titel, een omschrijving, de auteur, uitgever, kopieerrechten en een stukje notities.
Je voorziet je afbeeldingen van labels en metadata voor zowel online als offline doeleinden. Hoofdzakelijk gebruik je ze om afbeeldingen terug te vinden in je alsmaar grotere berg met mooie en minder mooie foto’s.
In de bibliotheekweergave van het programma kun je foto’s zoeken op heel veel verschillende eigenschappen. Zoals o.a. de naam van de map waarin je foto’s op de harde schijf hebt opgeslagen of op de titel die je zelf hebt toegevoegd in de metadata editor.
Je kunt bijv. ook alle foto’s die je gemaakt hebt met een specifieke camera of lens eenvoudig terugvinden. Zo ook de foto’s die je op een specifieke datum hebt gemaakt, geïmporteerd of bewerkt.
Daarnaast kun je ook zoeken op label. Hoe actiever jij je eigen foto’s labelt, des te makkelijker vind je die ene specifieke foto weer terug. Je kan labels maken voor diverse kleuren zoals rood, geel, blauw, roze en groen etc.
Als je graag bloemen fotografeert, kun je ook labels maken voor de diverse soorten, zoals rozen, wilde bloemen en bloemen in de tuin. Je kunt in dat geval twee labels combineren in je zoektocht en zo vind je dan met gemak alle foto’s van roze bloemen die je ooit hebt gemaakt.
Hoi, ik ben nieuw hier. Een herintreder die weer de fotografie gaat oppakken. Voorheen had ik veel moeite met het ordenen, terugvinden van foto’s. Eenvoudige bewerkingen (bijsnijden, inzoomen, kleur omzetten) wil ik ook doen. Hoe zijn de ervaringen met Darktable?
Groeten,
Eric
Eric, het mooie van Darktable is dat het gratis is. Net zoals Rawtherapy en GIMP. Echter de leercurve is wat stroever en minder intiutief vind ik zelf. We hebben zelf een Darktable cursus online gehad maar door de vele veranderingen en de wat minder logische bediening zijn we om die rede ook gestopt met het aanbieden van deze cursus. Je kan wel op de website van darktable documentatie vinden. https://docs.darktable.org/usermanual
Ik raad je eigenlijk gewoon aan om met Lightroom te gaan werken is en blijft toch echt de beste optie.