8 tips voor kleurgebruik in de fotografie
Kleuren in fotografie combineren kunst, wetenschap en cultuur met je eigen persoonlijke stijl. Het kan de sfeer van een scène en een verhaallijn met foto’s maken of breken. Ook kan een felle kleur in de achtergrond de aandacht van je hoofdonderwerp afleiden. Hoewel onze ogen automatisch worden aangetrokken door bepaalde kleuren en combinaties, is het een goed idee om op de hoogte te zijn van kleurtechnieken wanneer je fotografeert of als je je foto’s aan het bewerken bent. Bekijk onderstaande acht tips om je kleurenfoto’s echt te laten knallen!
1. Het kleurenwiel
Als je het lastig vindt welke kleuren te gebruiken in je foto’s, omarm dan het kleurenwiel. Werken met de juiste kleuren en kleurencombinaties creëert foto’s met een harmonieuze en uitgebalanceerde sfeer. Sommige kleurencombinaties versterken of verzwakken elkaar. Natuurlijk heb je het niet altijd voor het uitzoeken maar je kunt er wel zo veel als mogelijk rekening mee houden. Ik houd me natuurlijk ook niet altijd aan het kleurenwiel, maar mijn favoriete kleurenfoto’s volgen meestal wel die regels.
2. Roep emotie op
Kleur heeft een enorm effect op onze stemming. Kleuren laten ons voelen. Gebruik kleurtinten als onderdeel voor het verhaal van je foto. Als je bv. een veilige omgeving wil uitbeelden gebruik dan bij voorkeur niet de kleur rood. Hieronder zie je zeven kleuren en enkele van hun bijbehorende betekenissen en emoties, hoewel het, zoals zoveel theorieën in fotografie, soms oké is om de regels te overtreden!
- Rood: energie, opwinding, passie, woede.
- Oranje: warmte, geluk, enthousiasme.
- Geel: vrolijkheid, vriendelijkheid, creativiteit.
- Groen: kalm, natuurlijk, balans, groei.
- Blauw: sereniteit, koud, verdriet, vertrouwen.
- Paars: spiritualiteit, mysterie, luxe.
- Magenta: innovatie, transformatie, non-conformiteit.
3. Roep kleur bij je op
De volgende keer dat je op pad bent met je camera, zoek dan naar je favoriete kleur en maak daar dan thematisch je foto’s omheen. De afgelopen jaren zijn rood en oranje regelmatig op mijn foto’s verschenen. Ik schrijf dit toe aan mijn drang om emotie in de sport uit te beelden. Hoewel het absoluut niet mijn favoriete kleur is, ben ik er wel bewust naar op zoek.
4. Gebruik kleur om een abstracte foto te maken
Een abstract beeld heeft meestal maar een paar visuele componenten. Kleur, vorm en textuur zijn zeer effectieve elementen die je in je foto’s kunt opnemen. Gebruik ze om een kleurrijk, abstract beeld te creëren met een enorme visuele aantrekkingskracht.
5. Kies je tijd en weertype
Soms is zwart-wit je enige optie, vooral als je midden op een zonnige dag of op een grauwe grijze ochtend fotografeert. Maar voor het gouden uur – die magische tijd wanneer de zon opkomt of ondergaat – is kleur je glorieuze vriend die graag pronkt. Kleuren werken samenhangend zonder te concurreren en in de nabewerking is vaak maar een minimale aanpassing nodig.
6. Combineer koele en warme tinten
7. Gebruik je compositie
Als je nog steeds niet zeker weet hoe je kleur in fotografie moet gebruiken, begin dan met de basisprincipes van de compositie. Trek de ogen van de kijker in de kleuren van je foto door middel van lijnen, herhalende patronen en de regel van derden.
8. Tools voor kleurenfotografie
Zie je ergens een perfecte scène in prachtige kleuren, maar zonder je camera?
Gebruik je smartphone! De beste camera is tenslotte degene die je bij je hebt.
en polarisatiefilter is geweldig voor het verhogen van de levendigheid in je kleurenfoto’s, het verminderen van reflecties en het minimaliseren van de nabewerking.
Als je vooral van landschapsfotografie houdt, is dit een geweldig filter om in te investeren.
Aanvullende tip: Koop altijd een filter met een groter diameter, bv. 82mm. M.b.v. een verloopring kun je deze op bijna iedere lens gebruiken.
Koop je bv. een filter met een diameter van 62mm omdat die op je lens past, en je gaat straks een lens met een grotere diameter aanschaffen dan past je filter niet meer. Een filter met een grotere diameter is wel wat duurder maar het is een investering waar .
Als je je camera-uitrusting bij je hebt, fotografeer dan altijd in RAW.
Dit geeft je de maximale informatie in elke foto, zodat je meer controle hebt over kleur in de nabewerking.
Een zonnekap is geweldig voor het blokkeren van direct licht dat afleidende gekleurde lens flare veroorzaakt.
Er zijn echter momenten waarop je lens flare zou willen gebruiken, dus raak niet in paniek als je je zonnekap bent vergeten in te pakken.
Neem de tijd om je computerscherm goed te kalibreren.
Het is essentieel om ervoor te zorgen dat je monitor een afbeelding correct weergeeft: alle juiste camera uitrusting en techniek ter wereld zal niet veel helpen als je verkeerde kleuren en helderheid hebt ingesteld.
Nog een paar voorbeelden van interessant kleurgebruik
Samenvattend
Nu heb je mogelijk wat meer begrip van kleur op basis van het gebruik van het kleurenwiel, en weet je ook hoe je contrasten in je foto’s kunt creëren en hoe dominante en minder dominante kleuren te gebruiken. Deze acht tips voor kleurenfotografie zullen je creativiteit ondersteunen en je daardoor in staat stellen kleur in fotografie te gebruiken om foto’s te maken met een maximale visuele aantrekkingskracht. De wereld is vol kleuren – nu is het aan jou om dit vast te leggen!
Reacties