50 inspirerende Bokeh foto’s + uitleg
Wat is Bokeh fotografie?
Het woord ‘bokeh‘ (uitgesproken als BOH-Kə of BOH-keh) komt van het Japanse boke (ボケ) en staat voor ‘onscherpte’ of ‘waas’ De fotografische term bokeh verwijst vooral naar de esthetische kwaliteit van de onscherpte die wordt gecreëerd door de onscherpe lichtpunten in de foto. Je zou Bokeh ook kunnen omschrijven als wazige lichtscirkels.
Een grote invloed op Bokeh is de scherptediepte, de diafragmagrootte en de lens zelf.
Hoe krijg je het bokeh-effect?
Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij het maken van bokeh. Elk van deze factoren beïnvloedt de intensiteit en kwaliteit van de bokeh. Hieronder een aantal punten op een rij die van belang zijn voor het ontstaan of creëeren van Bokeh.
1. Kies voor een groot diafragma
De opening van je lens dat het licht doorlaat naar de camerasensor, ook wel je diafragma genoemd, regelt je scherptediepte. Als je diafragma groot is, heb je een kleinere scherptediepte. Met andere woorden, het vlak dat je als scherp ervaart in de foto is klein.
Een kleine diafragma waarde (f/getal) geeft je een kleine scherptediepte. Als je een kleine scherptediepte hebt, vergroot je de kans dat je achtergrond wazig is. Wat een bokeh-effect oplevert als er een lichtbron op de achtergrond aanwezig is.
Een groot diafragma = Een kleine diafragmawaarde = kleine scherptediepte = meer bokeh
2. Vergroot de afstand tussen je onderwerp en de achtergrond
Hoe meer afstand je tussen je onderwerp en de achtergrond hebt, hoe meer bokeh-effect je krijgt. Dit is vooral handig als je je diafragma al helemaal hebt geopend, maar toch meer bokeh-effect wil creëeren.
3. Kom dichter bij je onderwerp
Hoe dichter de camera bij je onderwerp is, des te sterker het bokeh-effect. Dit komt omdat je dan minder achtergrond in je kader vastlegt. Wat betekent dat onscherpe achtergrondlichten worden vergroot, waardoor je meer bokeh-effect krijgt.
4. Gebruik een langere brandpuntsafstand (inzoomen)
Een langere brandpuntsafstand geeft een duidelijker bokeh-effect. Daarom gebruiken portret- en trouwfotografen vaak lenzen met een langere brandpuntsafstand zoals de 85 mm of de 70-200 mm. Als je inzoomt op je onderwerp, wordt het bokeh-effect groter.
Reacties